◽Malul Siretului◽

85 0 0
                                    

De Vasile Alexandri

   🔸Vasile Alexandri este un reprezentant important al perioadei pasoptiste a literaturii romane, si este autorul poeziei "Malul Siretului".
   🔸Pastelul este o specie a genului liric, in versuri, in care sunt prezentate elementele descriptive , peisaje reale sau imagini cu ajutorul carora sunt exprimate sentimentele, ideile si gandurile eului liric.
   🔸Poezia face parte din volumul "Pasteluri" aparut in 1868-1869 in revista "Convorbiri literate" la Iași.
  🔸Titlul este anticipat deoarece cele 4 strofe au ca element de descriere malul siretului. Din punct de vedere denotativ, titlul denumeste o locatie reala care era foarte draga autorului.
  🔸Tema poeziei este data de natura si prezența ei.
  🔸Motivele identificate in poezie sunt motivul copacilor, a noptii, a apei si a aurului.
    🔸Poezia are 4 strofe cu 4 versuri formând un catren.
    ⚪Prima strofa incepe cu poetul care surprinde lunca râului în momentul risipirii nopții, când aburii formați la apusul soarelui se risipesc odată cu venirea dimineții. Descrierea noptii si a raului este caracterizat printr-un epitet "Aburii usori ai noptii". Luciul râului ce pare a fi un balaur cu solzi de aur, se mișcă printre copaci, peisajul avand o frumusete rara, sugerata de epitetele "luciu" si "de aur".
    ⚪In a doua strofă apare eul liric si sunt identificate marci ale subiectivității " eu ma duc" " privesc" "asez". Apare ca indice temporal "faptul zilei". Poetul vine la malul raului si este fermecata de natura sa, admirand-o cu atentie "Si privesc cum curge apa" iar pe alocuri priveste cum se formeaza valurile.
   ⚪A treia strofă surprinde un peisaj in care poetul surprinde salcia ce atinge luciul apei cu crengile sale, un pește ce urmărește insecte si rațele sălbatice care coboară din zborul lor pentru a se răcori. Prezentarea este făcută in modul caracteristic al pastelului datorita elementelor descriptive.  In continuare, apare inversiunea "salbaticele rațe"  care accentueaza ideea peisajului viu.
   ⚪Ultima strofă accentuează ideea că acest pastel nu descrie numai un peisaj natural, ci şi un peisaj al sufletului, evidenţiind lirismul subiectiv al poeziei.  Este prezentata din nou aparitia eului liric care se identifica cu natura, acest lucru fiind observat prin prezenta marcilor subiectivității " mea" și " la mine". In incheiere autorul este fascinat de o vietuitoare impresionanta "o soparla de smarald" ce il priveste lung si insa dispare
  🔸Ca si figuri de stil avem metafore  " Sopârla de smarald" , " Solzii lui de aur" si epitete "nisipul cald" ,"Aburii usori".
  🔸Imaginile artistice indentificate sunt imaginile vizuale "Raul luciu", "Aburii usori ai noptii" si imaginile motorii "Apa curge", "Misca solzii lui de aur".
  🔸In ceea ce priveste prozodia, poezia are masura versurilor de 15-16 silabe rima imperecheata si ritmul este iambic.

✅ 434 de cuvinte




























Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now