◽Cealalta Ancuta◽

241 0 0
                                    

De Mihail Sadoveanu

🔸Mihail Sadoveanu a fost un mare scriitor si povestitor al perioadei interbelice, si a scris povestirea "Cealalta Ancuta".
🔸Povestirea este specie a genului epic, in proza, de intindere medie in care autorul este implicat direct datorita personajelor si a actiunilor, actiunea fiind plasata in trecut iar realul imbinandu-se cu fantasticul.
🔸Povestirea "Cealalta Ancuta" apare in anul 1928 in Bucuresti si face parte din cele noua povestiri ale volumului "Hanul Ancutei.
🔸Titlul "Cealalta Ancuta" este prezentata Ancuta cea tanara, fiica Ancutei "de demult", mama acesteia fiind personajul principal.

🔸Tema este bazata in special pe iubire si haiducie.
🔸Motivele povestirii sunt motivul luptei, a armelor si a hanului.
⚪Incipitul povestirii se petrece in "vremea veche" si este relatata de Ienache Coropcarul, un negustor ambulant. Pe cand se afla in Iasi la târg, il intalneste pe Costea Caruntu, care ducea legat un om "nebun si nemernic" numit Tudorita Catana. Acesta este pedepsit deoarece s-a indragostit de Dudca Varvara, sora lui Bobeica, astfel acesta urma sa fie inchis in turnul Goliei, acolo asteptandu-si condamnarea la moarte.
Ienache pleaca de la Iasi, insa se intalneste cu Tudorita Catana care a scapat de la jandarmi. Tudorita ii spune ca vrea sa o elibereze pe iubita lui, Varvara si ca are nevoie de ajutorul lui. Il ameninta pe Ienache spunandu-i ca daca nu face ceea ce ii spune il v-a ucide. Acesta ii spune ca el trebuie sa mearga la hanul Ancutei unde se planuieste prinderea lui Tudorita Catana si ii spune sa le zica negustorilor ca l-a vazut fugind spre Timisesti.
La hanul Ancutei se organizeaza prinderea lui Tudorita Catana. La acesta organizatie este prezent si Ienache care declara ca il cunoaste pe Tudorita si ca a fugit spre Timisesti.
Costea planuieste prinderea lui Tudorita la Timisesti, langa podul plutitor spre Agapia insa accest pod nu suporta greutate mare. Astfel, la sugestia Ancutei, Costea si Duduca Varvara hotarasc sa treaca primii raul, ceilalti urmand sa treaca dupa.
Ajunsi pe celalalt mal cu podul plutitor, Costea a fost prins de Tudorita Catana, si il leaga de un copac unde ramane pana dimineata urmatoare, iar Tudorita fuge impreuna cu duduca Varvara in Tara Ungureasca.
Ienache banuieste ca Ancuta facuse vraji, deoarece ea parea ca aude ce se intamplase in noaptea aceea , insa Costea n-a povestit nimanui.
🔸Naratiunea este actoriala, iar relatarea se realizeaza la persoana I si a III-a.
🔸Spatiul actiunii este hanul iar timpul este precizat " in vremea veche", "negura usoara de toamna".

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now