◽Morometii◽

182 0 0
                                    

De Marin Preda


  🔸Marin Preda este un scriitor al perioadei  postbelice si a scris romanul "Morometii".
  🔸Romanul este specie a genului epic, in proza, de intinderi mari, personaje numeroase, avand mai multe fire narative si o actiune complexa.
  🔸Romanul apare in doua etape, primul volum apare in 1955, iar cel de-al doilea volum apare in 1967.
  🔸Titlul romanului "Morometii" este dat de numele familiei Moromete si fixeaza inca de la inceput ideea tipologiei acestei familii.
  🔸Tema este destinul unei clase sociale, si anume clasa taranimii.
   ⚪Incipitul primului volum ne prezinta familia Morometii care era o familie numeroasa.
  Fii lui Moromete, Paraschiv, Nila si  Achim doreau independenta economica si un trai mai bun la oras. Ei se simt nedreptatiti in urma mortii mamei lor, deoarece Moromete se casatoreste cu o alta femeie cu care are 3 copii.
  Fii lui Moromete pun la cale un plan pentru a depasi problemele economice, astfel ei intentioneaza sa plece la Bucuresti.
   Achim ii propune tatalui sau sa-l lase sa plece cu oile la Bucuresti, sa pasca la marginea orasului si sa vanda lapte si branza pentru un pret mai bun in capitala. Moromete se lasa convins de acest plan, amana achitarea datoriei si vinde o parte din lotul familiei pentru a putea plati impozitul pe pamant.
   Insa Achim vinde oile la Bucuresti si asteapta venirea fratilor. Dar, datorita amanarilor lui Nila de a-si lasa tatal singur, cei doi fug cu caii si cu o parte din zestrea surorilor.
   In final, Moromete se schimba, transformandu-se intr-un om indepartat si nepasator din cauza plecarii celor doi fii, pe care ii numeste "bolnavi" datorita faptului ca nu se pot multumi cu ceea ce au.

  ⚪In volumul al doilea, vechea imagine a lui Ilie Moromete este distrusa, fiind lipsita de glorie iar autoritatea lui in sat de diminuaza.
   Taranii isi schimba atitudinea fata de Ilie Moromete iar vechile dusmanii se sting. 
   Moromete se apucase de negot, treburile ii mergeau bine, castigase bani frumosi, dar, in mod inexplicabil, il retrage pe Niculae de la scoala pe motiv ca nu-i aduce nici un beneficiu.
   Toata atentia si energia tatalui se concentreaza in incercarea de a-i aduce acasa pe baietii fugari. Astfel el cumpara la loc pamanturile vandute si pleaca la Bucuresti pentru a-i convinge pe baietii mai mari sa revina in sat. 
   Paraschiv lucra ca sudor , Nila, portar la un bloc si Achim avea un mic magazin alimentar. Acestea refuza incercarea tatalui de ai aduce acasa.
   Destramarea familiei continua cu moartea lui Nila in razboi. Familia Moromete pare atinsa de un blestem, fiindca sotul Titei, desi scapase din razboi, moare intr-un accident in sat.
   Fiul cel mic, Niculae, se indeparteaza din ce in ce mai mult de tatal sau si se inscrie in partidul comunist. Insa se retrage pentru a-si continua studiile si devine inginer horticultor.
   Romanul se incheie zece ani mai tarziu cand Niculae afla de la Ilinca, sora sa, ca Moromete murise, fara sa sufere de vreo boala.
   In finalul romanului, tatal si fiul se impaca datorita unui vis. Niculae era cuprins de regrete pentru ca nu si-a putut vedea tatal pentru ultima data, astfel isi dorea sa fi putut vorbi cu el. Rugaciunile i se implinesc, vazandu-l pe tatal lui venind dinspre gradina cu mersul sau ciudat.
   🔸Naratorul este omniscient zi omniprezent, iar naratiunea se realizeaza la persoana a III-a.

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now