◽Povestea lui Harap-Alb◽

761 5 1
                                    

De Ion Creanga

🔸Ion Creanga este un scriitor din epoca marilor clasici si a scris "Povestea lui Harap-Alb".
🔸Basmul cult este o specie a genului epic, in proza, de intindere medie cu numeroase personaje, elementele reale se impletesc cu cele imaginare, apar cifrele magice 3, 5, 7, 12, personajele pozitive cu puteri supranaturale intra in conflict cu fortele raului si binele invinge mereu.
🔸Basmul "Povestea lui Harap-Alb" apare in anul 1877 in revista "Convorbiri literare" la Iasi.
🔸Titlul "Povestea lui Harap-Alb", cuvantul "Harap" inseamna sluga, sclav, o persoana cu pielea neagra, iar "Alb" arata discondanta dintre sclav si culoarea pielii fiului de crai. Numele basmului este dat de personaju principal.
🔸Tema basmului este initierea personajului principal in devenirea sa catre maturitate; lupta dintre bine si rau; si confruntarea dintre personajele pozitive si cele negative.
🔸Ca si motive avem motivul labirintului, motivul fantanii si a podului.
🔸Basmul este un bildunsgroman pentru ca prezinta devenirea tanarului, prin trecerea lui prin diferite probe, spre a ajunge la maturitate.
⚪Incipitul basmunul incepe cu scrisoarea de la Verde Imparat catre fratele sau, craiul, cerandu-i sa trimita un fiu de a lui pentru a deveni rege.
Craiul le da vestea fiilor sai si se ofera fiul cel mai mare. Acesta se pregateste sa plece iar Craiul vrea sa vada curajul fiului sau, astfel ia o piele de urs si o imbraca, ascunzandu-se sub pod. Cand feciorul a trecut podul, craiul l-a speriat iar acesta se intoarce rusinat.
Fiul mijlociu isi incearca si el norocul, insa are aceeasi soarta ca si fratele sau mai mare.
Cand a vrut sa incerce si mezinul, tatal sau nu l-a mai lasat, iar acesta iese nervos si se intalneste cu o batrana care il sfatuieste sa ia hainele si sabia imparatului si sa puna o tăviță cu jăratic in mijlocul hergheliei pentru a-si alege calul potrivit.
Acesta asa si facu si il mai ruga inca o data pe tatal sau sa il lese sa incerce, iar acesta accepta.
Mezinul reuseste sa invinga proba tatalui, iar inainte de a-si continua drumul, tatal sau il sfatuieste sa se fereasca de span si omul rosu.
Insa acesta este pacalit de span la fantana, si il face sluga, amenintandu-l sa jure ca nu spune nimanui cine este. Spanul ii da numele de Harap Alb.
Ajungi la Verde Imparat, spanul se da drept nepotul acestuia, si il supune pe Harap-Alb la cateva probe grele, cu speranta ca v-a scapa de el.
Harap alb trebuia sa-i aduca "salati din gradina ursului", "pielea unui cerb fabulos, batuta in nestemate" si sa-i aduca "fata imparatului Rosu" pentru a se insura cu ea.
Pentru trecerea probelor Harap-Alb este ajutat de Sfanta Duminica, de furnici, de albine, de calul sau si de cei cinci fabulosi, Ochila, Setila, Gerila, Flamanzila si Pasari-Lati-Latila.
Fata este adusa la span insa il respinge si il demasca ca nu este fiul Craiului, astfel Spanul ii retezeaza capul lui Harap-Alb si incearca sa fuga.
Fata il ajuta pe Harap-Alb si il inconjoara cu trei smicete de mar dulce, stropindu-l cu apa vie pentru a il invia. Intre timp, spanul este prins de calul mezinului si il azvarle pe span in inaltul cer, de unde cade si moare.
Verde Imparat il casatoreste pe Harap-Alb cu fata lui Rosu Imparat, iar la nunta lor au fost poftiti toti prietenii care l-au ajutat sa treaca probele. Harap-Alb devine rege si toti traiesc fericiti pana la adanci batraneti.
🔸Timpul este neprecizat "A fost odata" iar spatiul este asemenea invaluit in mister "Intr-o tara".
🔸In ceea ce priveste perspectiva narativa, naratiunea se relata la persoana a III-a, naratorul este obiectiv, omniscient si omniprezent iar discursul narativ imbina cele trei moduri de expunere, naratiunea, descrierea si dialogul.
🔸Formulele specifice basmului sunt initiala "Amu cica era odata" si finalul "Si-am incalecat pe-o șa si v-am spus povestea-asa".

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now