◽Cel mai iubi dintre pamanteni◽

91 0 0
                                    

De Marin Preda


🔸Marin Preda este un scriitor al perioadei postmoderniste si a scris romanul "Cel mai iubit dintre pamanteni".
🔸Romanul este o specie a genului epic in proza, de intindere mare, cu numeroase personaje, actiune complexa si un fir narativ amplu.
🔸Romanul apare in volumul cu acelasi nume in 1980 cu putin timp inaintea mortii autorului. Acest roman este unul de cunoastere, de familie si de iubire.
🔸Titlul "Cel mai iubit dintre pamanteni" este o metafora, facand trimitere la o ironie deoarece "cel mai iubit dintre pamanteni" este defapt cel mai necajit.
🔸Tema poeziei este conditia dintre fiinta umana si istorie, tema familiei si tema iubirii.
🔸Romanul este alcatuit din 3 volume si 10 parti.
Romanul este unul tip jurnal, detinatorul fiind Victor Petrini care il scrie in timpul ultimei sale condamnari.
⚪Prima parte a romanului este vazut ca un roman de formare a unui tanar.
Victor Petrini a crescut intr-un oras transilvanean, si locuia in casa unui muncitor de la fabrica de avioane.
Dupa fabrica de avioane acesta a devenit un adolescent tulburat, ocolit de toate fetele deoarece le era frica de el si era urat de catre colegi deoarece era prea direct. Acesta devine un adolescent orgolios, singuratic si revoltat asupra lui Dumnezeu.
Mama sa este persoana pe care acesta isi revarsa ura, dar si persoana caruia ii impartaseste trairile. Apare un episod in care tanarul il loveste peste brat pe mama lui deoarece incerca sa-i faca semnul crucii deasupra lui in timp ce el dormea.
Adolescentul isi incepe initierea erotica, indragostindu-se de o fata pe nume Nineta Romulus, insa acesta nu are noroc deoarece cei doi se despart si fata pleaca. Acesta se inscrie la facultatea de Litere si Filozofie unde incepe o noua dragoste cu o colega frumoasa pe care el o numeste Caprioara. Cei doi doreau sa se casatoreasca, insa fata voia sa scape de o sarcina de dinaintea relatiei, dar moare in timpul interventiei. Este cautata de catre autoritati iar Victor Petrini este supus anchetei deoarece se credea ca este implicat in disparitia ei, insa se atesta ca este nevinovat. Pana la urma fata nu este gasita.
⚪Partea a doua ne prezinta cariera lui Victor Petrini, care isi incepe cariera in cadrul invatamantului unde se imprieteneste cu colegul lui, Petrica Nicolau. Acesta il invita pe Petrini la masa, unde ramane uimit de frumusetea sotiei lui, Matilda, si se indragosteste de ea. Aceasta ii raspunde cu aceleasi sentimente, scriindu-i si vizitandu-l. Dupa doi ani, sotii se despart iar Petrini se casatoreste cu Matilda.
Insa, deoarece este banuit de o colaborare cu "Sumanele Negre" , acesta ajunge la inchisioare. Dupa ce iese, Matilda il paraseste deoarece nu il crede ca-i nevinovat. Petrini ajunge sa lucreze la salubritate iar dupa ca avocat la Ocara, unde o intalneste pe Suzy Culala care era impreuna cu un inginer. Acesta se indragosteste de ea dar nici de aceasta data nu are noroc in dragoste deoarece, intr-o excursie la munte, acesta are un conflict cu inginerul si il omoara involuntar, impingandu-l din cabina teleferica.
Este acuzat de crima si ajunge iarasi la inchisoare. Este sfatuit de catre avocatul sau, Stefan Pop, sa povesteasca in scris ceea ce i s-a intamplat. Acesta este eliberat pe baza marturisirii insa ramane singur, dar isi continua destinul deoarece nu vrea sa renunte la drumul vietii ce il are de urmat.
🔸Romanul este relatat la persoana I, iar naratorul este omniscient si omniprezent. Un fragment din volumul al III-lea este relatat la persoana a III-a fiind povestita de avocatul lui Petrini, Stefan Pop.

Comentarii RomanaUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum