◽Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de razboi◽

383 2 0
                                    

De Camil Petrescu

🔸Camil Petrescu este cel care face trecerea de la proza traditionalista la cea moderna, scriind romanul "Ultima noapte de dragoste, Intaia noapte de razboi".
🔸Romanul este specie a genului epic, in proza, de intindere mare, cu un numar mare de personaje, actiune complexa si are mai multe fire narative.
🔸Opera este un roman de tip subiectiv de analiza psihologica deoarece naratorul isi analizeaza cu luciditate gandurile si sentimentele.
Si tot odata este un roman de tip proustian pentru ca sunt prezentate preocuparile omului de la oras.
🔸Romanul apare in anul 1930. Este un roman de dragoste, drama a razboiului si roman al memoriei.
🔸Titlul "Ultima noapte de dragoste" reprezinta incheierea dragostei odata cu tradarea Elei, iar "Intaia noapte de razboi" declanseaza razboiul sufletesc si cel fizic.
🔸Temele romanului sunt iubirea, tema razboiului, tema familiei si a mostenirii
🔸Romanul este structurat in doua carti alcatuite din capitole. Prima carte "Ultima noapte de dragoste" care contine 6 capitole, si "Intaia noapte de razboi" alcatuita din 7 capitole.
⚪In prima carte incipitul actiunii are loc la Piatra Craiului, in munte, unde Stefan Gheorghidiu ajuta la pregatirea razboiului. Intr-o seara la popota, Capitanul Dimiu incepe o discutie pe tema dragostei si a casatoriei in care el sustine ca divortul este solutia, insa Stefan Gheorghidiu nu este de acord.
Acesta isi aminteste de iubirea lui, Ela, care banuia ca il inseala. Dupa moartea unchiului sau, toata averea i-a fost lasata lui Gheorghidiu, motiv care duce la dezvaluirea adevaratului caracter al Elei, care devine de nerecunoscut.
Intr-o zi, cand cei doi soti se plimbau, se intalnesc cu verisoara lui Stefan, Anisoara. De atunci, Ela sta prea mult cu ea, devenind preocupata cu haine si petreceri moderne.
In excusia de la Odobesti, Stefan este orbit de gelozie din cauza comportamentului sotiei sale, avand loc ruptura sufleteasca dintre cei doi deoarece ea era prea apropriata de Domnul G.
La randul lui, Stefan intra in jocul geloziei si flirteaza cu o alta femeie pe care o duce acasa in patul sau. Ela ajunge acasa si il gaseste inseland-o iar aceasta pleaca suparata. Insa cei doi se impaca si Stefan o aduce pe Ela la Campu Lung pentru a-i fi aproape.
Ultimul capitol "Ultima noapte de dragoste" incheie cartea I unde Stefan o gaseste pe Ela foarte schimbata deoarece ii cere sa o treaca in testament in cazul in care moare in timpul razboiului care urmeaza.

⚪Cartea a doua incepe cu prezentarea imaginii razboiului fiind caracterizat ca fiind friguros, groaznic si infricosator.
Ne este prezentata un episod petrecut in "Vulcan" unde Gheorghidiu este trimis sa cerceteze jafurile. Aici ii raman in minte imaginea copiilor desculti si infometati si protestele tiganilor pe care Gheorghidiu le vede ca o imagine vie.

Romanul se continua cu imaginea razboiului, descris ca o apocalipsa plina de violenta si groaza datorita proiectilelor care aterizau langa soldati si ii spulberau.
Gheorghidiu ajunge sa fie ranit si este spitalizat, in urma careia se intoarce la Bucuresti unde relatia cu Ela devine una de indiferenta.
Romanul se incheie cu despartirea dintre Ela si Stefan iar el decide sa-i lese casele de la Constanta, banii, absolut tot, de la lucruri personale la amintiri, adica tot trecutul.
🔸Naratorul este omniscient si omniprezent iar naratiunea se relata la persoana I. Se renunta la timp si spatiu, acestea fiind mobile.

Comentarii RomanaWhere stories live. Discover now