46. Evženie Grandetová od Honoré de Balzaca {CZ}

93 12 9
                                    

Niekedy začiatkom roku 2018 som si vo výpredaji v knižnici kúpila za 30 centov Komu zvonia do hrobu od Ernesta Hemnigwaya a Otca Goriota od Honoré de Balzaca. O Komu zvonia do hrobu si môžete prečítať v štrnástej kapitole, k Balzacovi som sa dostala až teraz, o dva roky neskôr :D Nakoľko v knihe boli dve jeho diela, ako prvú vám ponúkam Eugénie Grandetovú (veľmi sa mi nepáči česká verzia mena, budem používať francúzsky originál). 


Žáner: realistický román
Rok vydania: 1833
Moje hodnotenie: 7,5/10


Honoré de Balzac je pseudonym Honoré Balssa, ktorý sa narodil 20. mája 1799 vo Francúzsku. Pochádzal zo sedliackej rodiny, no snažil sa dostať do vyššej spoločnosti. Vyštudoval právo, to mu však vysoký majetok neprinieslo, a tak písal kvôli peniazom. Napísal vyše deväťdesiat románov. Tesne pred svojou smrťou sa mu podarilo splniť celoživotný cieľ a vzal si dcéru ruského šľachtica. Zomrel 18. augusta 1850 v Paríži. Zvyknem hovorievať, že mám ambíciu zomrieť ako on - písal totiž hlavne v noci, s kávou to preháňal - vypil aj šesť šálok denne. Zomrel na otravu kofeínom. 


Dielo Eugénie Grandetová je vlastne životopisom Eugénie Grandetovej - no hlavnou postavou príbehu je jej otec, starý Grandet. Je veľmi šporivý, i keď sú Grandetovci bohatí, žijú v chudobných podmienkach, pretože si Grandet všetko bohatstvo hromadí vo svojej pracovni, kam nikoho nepúšťa. Peniaze sú jeho všetkým. Vie výborne obchodovať, dokonca predstiera čiastočnú hluchotu a zdravotné problémy, aby ovplyvnil druhú stranu. O svoju manželku, dcéru a slúžku Nanon sa veľmi nezaujíma, akurát dcére vždy dá na narodeniny zlatú mincu "do zbierky." Ženy to rešpektujú - nikdy nezažili nič iné.

Zvrat nastáva, keď ku Grandetovcom príde Karol Grandet - Eugéniin bratranec. Je prepychovo oblečený, nikdy nepracoval - Eugénie očarí. Nakoľko sme na začiatku devätnásteho storočia, zamiluje sa do neho. Pár dní po jeho príchode sa však Grandetovci i Karol dozvedajú, že brat starého Grandeta, Karlov otec, zomrel a zanechal za sebou obrovské dlhy.

Karol smúti, zavrie sa vo svojej izbe, niekoľko dní odmieta jesť a plače. Eugénii to rve srdce, a tak ho jednej noci ide skontrolovať, či je v poriadku a nejako si neublížil. Karol zaspal nad listami, ktoré písal známym, aby im oznámil smrť otca. Na vrchu Eugénie nájde list Karlovej milenke, ktorý si prečíta, no namiesto žiarlivosti ju ovládne ľútosť. Pochopí, že Karol má ozaj veľké finančné problémy a tak sa mu rozhodne darovať svoj malý poklad - zlaté mince, ktoré jej otec daroval každý rok na narodeniny. 

Po tejto rodinnej výpomoci si Eugénie a Karol vyznajú lásku a sľúbia si, že sa raz vezmú. Raz - lebo Karol je rozhodnutý odcestovať do Indie a zarobiť peniaze na splatenie dlhov tam. Karol odíde, príde však Nový rok, kedy starý Grandet robí peňažnú bilanciu. Požiada Eugénie, aby mu ukázala jej zlaťáky, tá však odmietne. Nakoniec z nej vylezie, že ich darovala Karlovi. Grandet sa rozzúri, prestane sa rozprávať s Eugénie aj s jej matkou, doma trávi málo času a k ženám v jeho domácnosti je ešte skúpejší, než zvyčajne. 

Doženie to až tak ďaleko, že pani Grandetová veľmi vážne ochorie a je pripútaná na posteľ. Starý Grandet to ignoruje, tvrdiac, že ženy jej rodu majú tvrdý koreň a choroba nič neznamená. Povolí, až keď mu ich rodinný priateľ právnik vysvetlí, že ak pani Grandetová zomrie, bude sa musieť o jej dedičstvo súdiť s dcérou. Druhou možnosťou je uzavretie dohody ešte pred jej smrťou - no to by sa samozrejme musel začať so svojou jedinou dcérou rozprávať. 

A tak sa starý Grandet obráti. Privolá lekára, kúpi jej lieky, no manželke už niet pomoci. V okamihu jej smrti autor opisuje veľmi tragikomický moment, kedy starý Grandet vo vytržení vysype žene na hruď hrsť zlatých peňazí, dúfajúc, že jej to pomôže. 

Pár rokov po smrti pani Grandetovej zomrie aj sám starý Grandet a Eugénie zdedí obrovský majetok. Vtedy sa dozvie, že sa do Francúzska vrátil jej Karol - už bohatý, vďaka obchodu s otrokmi. Ten však za roky v Indii na sľub, ktorý dal Eugénie, zabudol a vzal si do hlavy, že z neho bude šľachtic. Dvorí slečne d'Aubrion, jej rodičia ale so svadbou nesúhlasia kvôli dlhom Karlovho otca. Tie sú ale splatené Eugénie po otcovej smrti, a tak si ju Karol vezme. Až po svadbe zistí, že dlhy splatila Eugénie, teraz bohatšia než šľachtičná, ktorú si vzal. 

Eugénie smúti, no vezme si pána de Bonfons, aby mala čo robiť. Odmietne s ním mať deti - pretože miluje Karola. Pán de Bonfons sa vypracuje na prezidenta súdnej komory, získa takisto obrovský majetok - a potom zomrie. Všetko zdedí Eugénie, no peniaze neutráca, ale žije skromne, pričom majetok rozdáva cirkvi a dobročinným organizáciám. 


Starého Grandeta som už charakterizovala na začiatku knihy. Jeho postavu by som tu chcela uviesť do historického kontextu. V dobe, v ktorej de Balzac žil, nastupoval kapitalizmus namiesto feudalizmu. Prostredníctvom postáv ako starý Grandet kapitalizmus kritizoval - rovnako to robí aj v diele Otec Goriot, ale o tom nabudúce. Myslím si, že táto kritika je stále aktuálna aj v dnešnej spoločnosti, kedy už môžeme hovoriť o novom pojme - korporátny fašizmus. Firmy presúvajú fabriky do krajín tretieho sveta, ľudia pracujú v nehumánnych podmienkach a za mizerný plat, aby potom kupujúceho greenwashingom oklamali a ich produkt si kúpil, dávajúc tak firme obrovský zisk. Je to len vyhrotená a globalizovaná forma Grandetových vlastností - skúposť, ale aj predstieranie fyzických porúch, aby obchodníkov donútil k ľútosti a zarobil. 


ZA: 

- kritika kapitalizmu
- ženy mali silné charakterove vlastnosti, ktoré boli v protiklade so starým Grandetom
- kritika spoločenskej konformity
- náhľad do vtedajšieho právneho systému


PROTI:

- schvaľovanie obchodu s otrokmi ako zárobkovej činnosti
- napriek tomu, že som si vedomá historického kontextu sa mi veľmi priečia incestoidné romance



Veľmi silno dúfam, že moja nenápadne vsunutá ľavicová propaganda vás od Čitateľského denníka neodradila :D Eugénie Grandetovú odporúčam! Nabudúce vám napíšem o diele Otec Goriot, ako som už spomínala. 

See ya :)

Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now