39. Potkan Kráľ od Jamesa Clavella {SK}

149 9 0
                                    

James Clavell je jedným z najobľúbenejších autorov môjho otca. Keďže medzi nich patrí aj napríklad Douglas Adams či George Orwell, nepochybovala som o tom, že Potkan Kráľ bude skvelou knihou. A aj bola. 

Mala som vydanie z osemdesiateho štvrtého, ktoré je v našej rodine Boh vie odkedy. Čítal ho ocko, ujo, dedko, a to minimálne dvadsaťštyri krát, lebo si robili vzadu na obale čiarky. Je to ozaj kniha, ktorá stojí za opätovné prečítanie. Veď posúdite sami.


Žáner: historický román 
Rok vydania: 1962
Moje hodnotenie: 9/10


James Clavell sa narodil 10. októbra 1921 v austrálskom Sydney. Mal britské občianstvo, a tak odišiel študovať do Anglicka do Birminghamu. Po tom, čo skončil školu, sa pridal do Kráľovského letectva a počas druhej svetovej pôsobil v delostrelectve, až kým ho v roku 1942 nezajali. Až do konca vojny bol zajatcom v Číne, jeho kniha Potkan Kráľ má teda silné biografické prvky. Po oslobodení sa odsťahoval do USA, kde sa z neho stal filmový producent v Hollywoode. Na sklonku života ochorel na rakovinu, nakoniec zomrel na mŕtvicu 7. septembra 1994 vo Švajčiarsku, kde si rakovinu liečil. 


"Musíš sa postarať sám o seba, Peter. Iný to za teba robiť nebude." Poučenie z knihy nám Kráľ podáva už v úvode. Ako je pravdivé, tak je aj ironické, pretože Kráľovi leží pri nohách celý zajatecký tábor Changi a každý si ide nohy polámať, aby mu mohol poslúžiť. 

Kráľ je postavou, ktorá výrazne vytŕča spomedzi ostatných. Všetci v Changi sú bezduché tiene, chorí na maláriu či iné choroby, hladujú a prichádzajú o zdravý rozum. Kráľ nie. Je tučný, zdravý, so zmyslom pre humor a bez starostí. Na čiernom trhu si vydobil popredné miesto, predáva lieky, sliepky, šperky, je prostredníkom, ktorý ošklbe obe strany obchodu a zisk si nechá pre seba. Celé Changi ho nenávidí, no zároveň sa mu snaží votrieť do priazne, pretože byť zadobre s Kráľom znamená žiť v akom-takom pohodlí, dopriať si kávu či tabak a nehladovať. 

Petrovi Marlowovi sa to podarí aj bez podlizovania. Kráľ si ho všimne, keď sa rozpráva sa s domácim obyvateľom po malajsky, v čom uvidí potenciál. Ukecá ho, aby mu robil spoločníka pri obchodoch, postupne sa aj skamarátia. Spoločne navštevujú dedinu neďaleko Changi, kde robia obchody a laškujú s tamojšími dievčatami, vyhýbajú sa strážnikovi Greyovi, ktorý žije len preto, aby chytil Kráľa a samozrejme, obchodujú s kórejskými strážnikmi. 

Títo dvaja kamoši nemajú mieru a trúfnu si aj na predaj pravého diamantového prsteňa. Transakcia neprebehne v tajnosti, ako by možno Kráľ chcel, vyjednávanie trvá dlho a o existencii diamantu vie celé Changi - a nielen zajatci, ale aj lokálne skupiny banditov. Jedna taká Kráľa s Petrom napadne a diamant sa pokúsi ukradnúť. I keď Kráľ nakoniec získa svoje peniaze, Peter je vážne zranený. Kráľ sa prvýkrát v celej knihe nespráva ako obchodník, ale ako priateľ. Robí všetko pre to, aby Petra zachránil, čo sa mu nakoniec aj podarí. Chcela by som tu podčiarknuť autorovu myšlienku, ktorú chcel týmto vyjadriť - peniaze sú k životu potrebné, to áno, ale aj priatelia a Peter bol snáď jediným skutočným priateľom, ktorého Kráľ mal. 

Hlavné posolstvo knihy prichádza až v závere. Kráľ a pár jeho kamošov vrátane Petra sa rozhodnú založiť farmu na potkany a ich mäso potom predávať strážnikom a veliteľom, vydávajúc ho za mäso lokálneho cicavca, ktoré je považované za lahôdku. Skôr, než sa biznis ozajstne rozbehne, prichádza osloboditeľská armáda. Samozrejme, všetci ju vítajú s úľavou a nadšením. Všetci až na Kráľa, ktorý si zrazu uvedomí, že mimo Changi už nie je nič. V povojnovom svete bez neustáleho nebezpečenstva a s relatívnym dostatkom všetkého ho už nik nepotrebuje. Kráľom bol len vo svojom kráľovstve Changi, no mimo neho jeho koruna neznamená nič. Koniec románu by mohol byť happyendom, no má trpkú príchuť.

Príchod osloboditeľov však ešte nie je úplným koncom románu. Autor na záver pripomína potkaniu farmu, na ktorú zajatci po odchode zabudli. Veľa ich zomrelo, no najsilnejší prežili. Prvý Adam sa vyslobodil z klietky, zháňal si potravu, a keď sa vyslobodili aj ostatní, začali mu konkurovať. Adam vládol, až kým sa nestal potravou pre silnejšieho - Kráľom bol vždy najsilnejší. 

Potkania farma je alegóriou na vojnu i na našu spoločnosť, kde sa navzájom požierame, hoc sme rovnakí, no robíme to len preto, lebo jeden je silnejší než druhý, lebo môže

Clavellov román je veľmi silný, o to viac, že je založený na reálnej skúsenosti autora. Okrem naturalistických opisov hnusu, chorôb či fyzických procesov autor zvládol aj tvorbu realistických postáv a komunikovanie myšlienok, ktoré sú v diele skvelo zakomponované. Rozpráva príbeh zajatcov v Changi, no hovorí aj o tom, že ľudská nátura je nemenná, každý človek je ale pri tom iný a má právo na vlastné názory. Hovorí o tom, že všetci sme len ľudské bytosti s tými istými potrebami, nemali by sme teda jeden druhého zotročovať, zdierať, vyvyšovať sa. Celému románu dominuje myšlienka prežitia, budem citovať: "Keď si sa narodil, si povinný prežiť. Stoj čo stoj." Autor nás ale donucuje spochybňovať to stoj čo stoj bez toho, aby nám na striebornom podnose servíroval vlastné názory. 

Nakoľko je druhá svetová vojna len historickým pozadím pre dej knihy, ktorá sa zaoberá skôr problematikou medziľudských vzťahov ako by odsudzovala vojnu ako takú, je všeobecne platná a dá veľa čitateľovi aj teraz, niekoľko dekád po vojne. 


Reflexívna odpoveď na "Aká je tvoja obľúbená postava?" by bola že Peter Marlowe, pretože je protagonistom knihy, je čestný, zásadový, vytrvalý a sympatický. Ak sa ale nad otázkou zamyslím, uvedomím si, že Peter mal aj tmavé stránky, zabíjal vo vojne ľudí a ďalších odrbával spolu s Kráľom pre vlastný profit. Všetky postavy v diele sú čiernobiele a majú hĺbku. Dalo by sa povedať, že sú vlastne skôr čierne, pretože žijú v prostredí, ktoré degraduje ich charaktery namiesto toho, aby ich rozvíjalo - aj to ukazuje Clavellovo autorské majstrovstvo.


PROS:

- realistické a veľmi živé opisy prostredia
- historický kontext je dobré vysvetlený
- biografické prvky
- postavy majú hĺbku a i keď nie sú sympatické či "tie dobré," čitateľ sa s nimi dokáže stotožniť
- autor poukazuje na relatívnosť a dočasnosť všetkého, najmä moci
- postava Greya ukazuje ako málo stačí na to, aby mal človek zmysel života
- kniha núti čitateľa rozmýšľať nad pomermi v spoločnosti
- sladkotrpký koniec a alegória s potkanmi


CONS:

- naturalistické opisy môžu byť pre niekoho disturbing
- i keď mám rada otvorené konce, tu mi možno aj chýbal nejaký epilóg (toto by vlastne mohlo byť aj pozitívum knihy, nakoľko mi necelých štyristo strán zjavne nestačilo, lol)



Potkan Kráľ je jedna z najlepších kníh, aké som kedy čítala a určite mám v pláne sa k nej niekedy vrátiť. Silno vám ju odporúčam - tak, ako po 1984 som po dočítaní ešte dlho rozmýšľala nad obsahom. Ako ďalšiu knihu som si vybrala niečo oddychovejšie, musela som. Bola to rodinná sága Vtáky v tŕni Colleen McColloughovej z prostredia Austrálie, takže na túto sa môžete tešiť najbližšie :)

Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now