36. Agnes Grey by Anne Brontë {EN}

103 11 1
                                    

Agnes Grey bola, samozrejme, povinné čítanie z angličtiny. Nebolo to nejako výrazne zlé, ale ani dobré. Tu máte zhrnutie:


Žáner: romantický román 
Rok vydania: 1847
Moje hodnotenie: 7/10


Anna Brontëová bola najmenej známou z partie sestier Brontëových. Narodila sa 17. januára 1820, bola teda najmladšia zo šiestich detí. Rok po jej narodení zomrela ich matka na rakovinu. V roku 1825 zomreli na tuberkulózu jej sestry Maria a Elizabeth, o ktorých sa tvrdí, že ovplyvnili tvorbu svojich sestier. 
Anne v rokoch 1839-1845 pracovala ako guvernantka. Na základe tejto skúsenosti napísala román Agnes Grey. Písala pod mužským pseudonymom Acton Bell, no nie dlho, nakoľko zomrela ako dvadsaťdeväťročná na tuberkulózu, rok po smrti jej brata Branwella a sestry Emily. 


Greyovci sú zadlženou chudobnou rodinou. Agnesin otec sa snaží z dlhov vyhrabať investovaním do obchodníka, ten ale zomrie na lodi, a tak sú aj ich posledné peniaze stratené. Jej matka a staršia sestra Mary sa snažia šetriť, ako sa len dá. Agnes sa snaží pomôcť, no je večne odstrkovaná, všetci sa k nej správajú ako k decku. Agnes sa ale zatne, povie si, že si to nenechá a ukáže, aj ona je schopná priviesť príjem do rodiny, i keď je len mladá žena. Presvedčí matku, aby jej dovolila pracovať ako governantka. 

Netrvá dlho a zamestná ju rodina Bloomfieldovcov. Nemá to ale vôbec ľahké, deti sú nespratné, pani Bloomfieldová ich bezdôvodne rozmaznáva a pán Bloomfield dáva Agnes vyžrať každú maličkosť mimo jej zodpovednosti. Agnes je v probléme častejšie než deti, ktorým prejde vlastne všetko, a tak neprejde ani rok a dostane vyhadzov. 

Nezostane ale doma plakať do vankúša, rýchlo si nájde novú prácu u Murrayových, rodine, ktorá je ešte bohatšia než Bloomfieldovci. Na starosti má dvoch chlapcov, Johna a Charlesa, ktorí ale odídu do školy krátko po tom, čo do rodiny príde Agnes, a dve dievčatá, Rosalie a Matildu, ktoré zostávajú doma.

Agnes sa u Murrayových cíti oveľa príjemnejšie, než v predchádzajúcej rodine a čoskoro sa zabýva. Nájde si kamarátku, Nancy Brownovú, starú a takmer slepú ženu, ktorej chodieva čítať Bibliu. Raz na ceste k nej spozná Edwarda Westona, s ktorý sa jej taktiež stane priateľom. 

Ako idú mesiace jej služby u Murrayových, dievčatá rastú, až príde moment, kedy sa Rosalie zasnúbi so Sirom Thomasom Ashbyom. Agnes je takmer spokojná, lebo aj jej sestra Mary sa vydá za pána Richardsona, pastora pôsobiaceho neďaleko od nich. Od Mary jej ale príde naliehavý list, v ktorom píše, že ich otec zomiera a prosí Agnes, aby urýchlene prišla domov.

Agnes príde, ale už je neskoro. Jej otec je mŕtvy. V žiali sa rozhodne nevrátiť sa k Murrayocom, ostane doma a spolu s matkou u nich otvoria malú školu. Jej idylku však opäť naruší list, tentoraz od Rosalie. Mala by už byť šťastne vydatá - až na to, že nie je šťastná. List je presiaknutý trpkosťou a je zakončený prosbou o Agnesinu návštevu. Agnes ju navštívi, majú nice talk, no nedokáže jej nejako výrazne pomôcť, a tak sa vracia domov. Život tam sa ako tak ustáli, začne byť všedný až monotónny, až raz, BAM! 

Na prechádzke náhodne stretne Edwarda Westona, jej kamoša, ktorého spoznala u Nancy a vybudovala si naňho mierny crush. Agnes je vyšokovaná, že ho opäť vidí, Edward jej vysvetlí, že ju vlastne hľadal odkedy odišla (neboli tak close, aby si vymenili adresy) a Agnes je ešte viac vyšokovaná. Samozrejme, pozve ho k nim domov, predstaví ho matke a tej sa Weston páči, a tak Edward neváha a Agnes požiada o ruku. Agnes súhlasí, kniha sa končí idylisticky - Agnes je šťastná, má tri deti a optimistický výhľad do budúcnosti.

Agnes Grey je typickou feministickou postavou 19. storočia. Nie je nejako výrazne pekná, no je chytrá, trpezlivá a odhodlaná. Jej teoretické vedomosti, ktoré sú na prvý pohľad len ozdobou dievčaťa a pre muža nepoužiteľné, dokáže pretvoriť na zdroj príjmov pre celú rodinu. Dokázala sa obetovať pre dobro ostatných, dokázala sa postarať sama o seba a stále pri tom bola empatická voči ostatným. I keď bola Rosalie prchká a egocentrická, nevysmiala ju za nešťastné manželstvo, ale bola pri nej, rovnako ako bola pri Nancy, dovtedy opustenej slepej žene, z ktorej spravila svoju priateľku. 

I keď som sa s Agnes nedokázala nejako stotožniť, považujem ju za asi najlepšiu postavu knihy, a teda aj moju najobľúbenejšiu. 


PROS:

- prepracovanie ústrednej postavy
- biografické prvky
- kontrast medzi Bloomfieldovcami a Murrayovcami
- nemonotónnosť


CONS:

- nedostatočne rozvité charaktery Agnesinho otca a sestry
- pridlhé opisy nepodstatných udalostí



Agnes Grey je nevýnimočným príkladom literatúry 19. storočia s feministickými prvkami. Ako téma na hodinu angličtiny je dobrá, no nečítala by som ju dobrovoľne, ako beletriu. Odporučila by som vám ale Búrlivé výšiny od Anninej sestry Emily, klasiku, ktorú ak ste nečítali, tak by ste to určite mali napraviť. 

Najbližšie vám napíšem o Gombíkoch zo starej uniformy od Dušana Dušeka, aby sme pre zmenu mali niečo moderné a slovenské :)


Čitateľský denníkUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum