40. Vtáky v tŕni od Colleen McCulloughovej {SK}

140 9 2
                                    

Vtáky v tŕní sú generačným románom rozťahaným na vyše 600 strán - preto som si túto knihu vzala minulý júl na výlet do Francúzska. Verila som, že mi kniha vydrží na celých jedenásť dní pobytu, no zhltla som ju prekvapivo rýchlo. Nie že by bola taká dobrá... len sa tak dobre čítala :D


Žáner: romantický generačný román 
Rok vydania: 1977
Moje hodnotenie: 8/10


Colleen McCulloghová sa narodila v roku 1937 na Novom Zélande matke s Maorskými koreňmi. Keď bola ešte decko, odťahovali sa do Sydney, kde aj študovala medicínu. Pred tým, než získala titul, si zarábala ako učiteľka, knihovníčka a novinárka. Jej pôvodnou ambíciou bolo stať sa chirurgičkou, no nakoniec z nej bol neurológ. Po prvých desiatich rokoch jej kariéry boli publikované jej prvé dve romány, ktoré získali taký úspech, že si mohla dovoliť s prácou skončiť.  V roku 1983 si vzala o 13 rokov mladšieho manžela. Písala ďalej, nulté roky však ale neboli pre ňu nič moc, utŕžila veľa kritiky kvôli prípadu sexuálneho zneužívania domorodcov, ktoré nazvala "domorodými zvykmi." Ďalšia kritika prišla po jej románe The Independence of Miss Mary Bennett, kde okopírovala postavy od Jane Austenovej. Posledný román napísala v roku 2010. Zomrela nedávno, v roku 2015. 


Ústrednou postavou románu je Meggie Clearyová, autorka sa sústreďuje aj na ostatných členov rodiny. Dej začína začiatkom dvadsiateho storočia, keď má Meggie štyri roky. Autorka na pár stranách opisuje jej ďalších súrodencov (všetko bratia), rodičov - Írskeho farmára Paddyho a Fee s aristokratickými koreňmi, školu a Nový Zéland. 

Jedného dňa Paddy dostane list od Mary Carsonovej, jeho bohatej sestry, ktorá žije v Austrálii na obrovskej farme Drogheda. Bratovi ponúka na farme post správcu. I keď je Mary stará a nepríjemná k rodine aj k okoliu a s bratom majú veľmi chladný vzťah, Paddy sa rozhodne prácu prijať, a tak sa s rodinou vyberú do Austrálie. Nakoľko sú chudobní, cesta nie je príjemná - týždne vo  vlaku a na lodi neurobia Fee dobre, nalomia jej zdravie. Na Droghedu sa však dostanú Clearyovci živí. Okrem Mary ich tam privíta aj Ralph de Bricassart, mladučký kňaz, ktorý je tak inteligentný a príťažlivý, že sa o ňom hovorí, že do tohto nehostinného kútu Austrálie bol pridelený za trest. Málokto to vie, no tam ozaj je za trest - urazil biskupa. Aby opäť získal dobré postavenie v cirkvi, spriatelí sa s bohatou Mary. Tá však prehliadne jeho zámery a tlačí sa naňho ešte viac - flirtuje s ním, rozmaznáva ho a snaží sa, aby s ňou porušil celibát - len z čistej malichernosti, nie je v nej ani štipka lásky.

Na pozadí tohto doťahovania sa týchto dvoch výrazných postáv sa Clearyovci usadzujú v Droghede a začínajú nový život. Meggie dospieva a spriatelí sa s Ralphom. Život na Droghede je síce náročný a plný driny, cez optiku Clearyovcov zvyknutých na námahu však vykreslený idylicky. 

Idylka je narušená, keď Fee, ktorej už ťahá na päťdesiatku, otehotnie. Frank, najstarší syn Clearyovcov, sa do krvi poháda s Paddym. Obviní otca, že na matku "stále lezie a nedá jej pokoj", okrem toho aj iné hnusné veci - matku miluje a obáva sa, že kombinácia už aj tak nalomeného zdravia a tehotenstva vo vysokom veku by ju mohla zabiť. Paddy v zúrivosti Frankovi povie, že nie je jeho biologický syn. Odhaľuje sa škaredá pravda - aristokratka Fiona je chudobnou farmárkou preto, lebo mala nemanželské dieťa a jej rodina ju odvrhla. 

Po tomto zistení Frank uteká z domu a stáva sa profesionálnym boxerom, nakoniec končí vo väzení. Clearyovci o ňom nevedia prakticky nič. Fee svoj smútok pochováva v sebe, no každému je jasné, že ju odchod syna zasiahol - porodí dvojičky, no takmer o nich neprejavuje záujem. Vychováva ich vtedy násťročná Meggie, ktorej brat chýbal tak, ako matke - Frank bol jej obľúbenec a dôverník, rozumeli si najväčšmi. 

Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now