26. Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat od Jeana-Michela Guenassiu {SK}

152 13 2
                                    

S touto knihou som váhala. Požičať si ju, alebo nie? Na jednej strane vyzerala zaujímavo, no na druhej, s autorom som už mala nie práve prudko pozitívnu skúsenosť. Zápis o jeho knihe Valčík stromov a oblohy som priložila do externého linku, ak by si to niekto chcel pripomenúť. Nakoniec som sa však nechala zviesť pekným obalom a takto sa to vyvŕbilo:


Žáner: young adult/sociálny román
Rok vydania: 2017
Moje hodnotenie: 7,5/10


Jean-Michel Guenassia sa narodil v roku 1950 v Alžírsku. Pôvodne bol scenáristom i dramatikom, no potom prerazil s románom Klub nenapraviteľným optimistov, za ktorý získal niekoľko literárnych ocenení, a teraz sa venuje len písaniu. Vplyv Davida Bowieho na osud mladých dievčat je jeho najnovšou knihou, ktorá bola okamžite úspešnou. 


Keď som si knihu požičiavala, mala som len drobné tušenie, o čom by mohla byť. Keď som ju otvorila, začala sa na mňa valiť jedna nekonformná postava za druhou a dej v hesle ,,Čo je veľa, to je málo." Kniha rozpráva príbeh ledva dospelého androgýnneho chlapca Paula, ktorý napriek tomu, že žije s dvomi matkami, je heterosexuálne orientovaný. Má najlepšieho kamaráta geja, istý čas chodí s bisexuálkou, ktorú spoznal v lesbickom bare, keď sa obliekol ako žena. Otca nepozná, školu fláka, prichýli nelegálnu migrantku. Nuž, táto kniha rozhodne nie je pre konzervatívnych zadubencov. 

Takto zhrnuté, naozaj by to mohlo pôsobiť prehnane a silene, no na moje prekvapenie to tak nebolo. Iná orientácia nebola len osobnostným pozlátkom. Autor vlastne venoval celú prvú z piatich častí románu opisu Lény a Stelly - Paulových matiek. Nevykresľuje ich ako homosexuálky - ale ako bežných ľudí, čo vychovávajú tínedžera. Pozerá sa aj do minulosti, kde Paul v škole čelil šikane, ukazuje vývoj jeho priateľstva s Alexom aj samotné rozvíjanie Paulovej osobnosti. 

Po čase sa Paul rozhodne vykašlať na školu - od Lény, jeho biologickej matky, ktorá jazdí na motorke, nadáva a vlastní tatérske štúdio, dostane požehnanie, Stella s tým nesúhlasí. Paul si urobí po svojom, zamestná sa vo firme Alexovho otca ako kontrolný zákazník. Cez deň navštevuje rôzne prevádzky McDonaldu a nenápadne kontroluje ponuku, čistotu a obsluhu, večer hrá na klavíri v Stellinom bistre Baretka a po nociach chodí do Dinga, lesbického nočného klubu. 

Spoznáva sa tam s bisexuálkou Caroline, s ktorou sem-tam spolu spávajú, potom s Mélanie, ktorá zoberie fakt, že Paul je chlapec, o niečo horšie, než Caroline. Paul sa z lži zachráni ďalšou lžou a povie jej, že je trans, no ešte nebol na operácii. Mélanie príde Paula ľúto, keďže si už v hlave vyfabulovala celý dojímavý príbeh. Študuje psychológiu a snaží sa mu pomôcť - stávajú sa friends with benefits, avšak v inom zmysle, než s Caroline - Mélanie mu poskytuje psychologické poradenstvo a stáva sa jeho bútľavou vŕbou. 

Medzitým eskaluje aj Paulov vzťah s Alexom. Alex sa prizná, že je do Paula zamilovaný, dokonca si nechá aj vytetovať u Lény Paulove meno. Léna, keďže z osobných dôvodov neznáša všetkých heterosexuálov, je nadšená z toho, že i Paul je gay. On sa z pádnych príčin desí coming outu (as straight), a tak matku necháva žiť v pohodlnej lži, že s Alexom tvoria pár. Chudáka Alexa zasa prosí o čas, i keď záujem nemá. Až raz, keď sa opijú a Alex sa pokúsi Paula vyzliecť, ho Paul odmietne tak prudko, že Alex stratí všetky nádeje a onedlho si začne s chalanom, ktorý kedysi Paula šikanoval práve kvôli orientácii jeho matiek. 

O tomto sa, samozrejme, Paul zabudne Léne zmieniť. V sladkej predstave, že jej syn po nej zdedil inklináciu k rovnakému pohlaviu žije až dovtedy, kým Paul nestretne v Dingu Léninu asistentku, ktorú low-key neznáša, a ktorá to na neho, samozrejme, napráska. Léna z toho robí cirkus, no potom v jej Studiu nájdu poliši cestovnú tašku s drogami a ona to akosi nestíha riešiť. 

Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now