14. Komu zvonia do hrobu od Ernesta Hemingwaya {CZ}

254 17 32
                                    

Here we go again! I keď je moja neaktivita ľahko ospravedlniteľná tonami testov a faktom, že som ledva stíhala dýchať, i tak cítim, že by ste si zaslúžili ospravedlnenie. Tak teda - prepáčte.
Dnes pre vás ale (konečne) mám sľúbeného Hemingwaya, tak poďme na to! Predtým by som ešte chcela poďakovať poeticutopia za pomoc so životopisom a tiež vyjadrenie sa k postavám :)
Knihu som si kúpila polorozpadnutú a v češtine (pričom český preklad mi vadí takmer tak, ako český dabing), stála však len tridsať centov, nuž, neváhala som. Z tejto knižnej burzy mám aj Otca Goriota, tak sa potom niekedy môžete tešiť aj naňho :)

Žáner: vojnový román
Rok vydania: 1940
Moje hodnotenie: 9/10

Ernest Hemingway sa narodil v roku 1899, pôsobil ako novinár, bol však aj jeden z predstaviteľov spisovateľov stratenej generácie. Zúčastnil sa I. WW aj II. WW, tiež občianskej vojny v Španielsku, čo ho aj inšpirovalo k napísaniu románu Komu zvonia do hrobu.
Niet divu, že po tom, čo videl toľko hrôz, sa stal ťažkým alkoholikom - niektorí tvrdia, že za celý život nikdy nevytriezvel. Možno však len rád žil na hrane - prežil toho celkom dosť. Maláriu, zápal pľúc, rakovinu kože, pád z lietadla. Okrem kvalitného chľastu a adrenalínu však miloval aj poľovačky, cigary a ženy - mal štyri manželky.
Aj keď na mňa ako osoba pôsobí ako prelietavý chrapúň a alkoholik, ako autor je priam bohom. Je držiteľom Nobelovej ceny za literatúru a aj Pulitzerovej ceny. Jeho knihy menoval podľa citácií zo známych diel a písal najradšej postojačky. No písal hlavne stručne, rozumne, priamočiaro - nadnesene sa vedel vyjadrovať aj bežnými slovami.
Ernest sa dožil 63 rokov, v roku 1961 bol jeho trinásty pokus o samovraždu, žiaľ, úspešný. 

Keďže v knihe je historické pozadie, ktoré je dosť podstatné pre celkové pochopenie knihy, povieme si aj niečo o občianskej vojne v Španielsku.
Vojna vypukla v roku 1936, keď proti demokraticky zvolenej vláde vojensky vystúpila armáda Francisca Franca. Bojovali proti sebe republikáni a nacionalisti, vojna výrazne rozdelila Španielsku spoločnosť. Napriek tomu, že Spoločnosť národov sa snažila o politiku nezasahovania, vojna sa rýchlo zmenila na zástupnú vojnu. Aj preto trvala až do apríla 1939 - nebyť podpory Sovietskeho zväzu a Mexika na strane republikánov a Talianska a Nemecka na strane nacionalistov, Španieli by jednoducho vystrieľali všetku muníciu a potom by bolo po vojne.
Robert Jordan, hlavný hrdina knihy, bojoval ako člen interbrigád (dobrovoľníci z iných krajín, Robert bol konkrétne Američan) na strane republikánov. Tí však vojnu prehrali - nielen kvôli menšej pechote a nedostatku munície, ale aj kvôli vnútorným rozporom - rýchlo sa rozdelili na komunistov a anarchistov. 
Republikáni vnímali vojnu ako zápas medzi tyraniou a demokraciou, nacionalisti zasa ako boj medzi červenými hordami a kresťanskou civilizáciou. V knihe je opísaný len prvý pohľad - priebeh vojny rozhodne nie je opísaný objektívne. A len pre zaujímavosť, kvôli ,,nadržiavaniu" komunistom v knihe Hemingway nedostal Pulitzera aj za Komu zvonia do hrobu, hoci bol navrhnutý. Remember, kniha bola publikovaná v roku 1940, teda počas II.WW.
Vojna skončila víťazstvom nacionalistov, hlavou Španielska sa stal generál Franco, po čom nasledovalo očistenie od všetkého komunistického či pripomínajúceho druhú republiku. Nepohodlní občania boli uväznení či zavraždení. No ani komunisti počas vojny nezostali bez hriechu - vyzabíjali väčšinu kňazov či rehoľných sestier. 
Vojna mala veľký význam hlavne pre vývoj druhej svetovej vojny, pretože si tu všetci vyskúšali techniku, taktiku, a vojenské sily. A len tak na margo - i keď Nemci silno podporovaloli Franca a jeho stúpencov, po začiatku II. WW Španielsko vyhlásilo neutralitu, napriek tomu, že Hitler čakal spojenectvo. 



Komu zvonia do hrobu sa odohráva v španielských horách v roku 1937. K skupine partizánov je pričlenený Robert Jordan, Američan, ktorý má rozkaz vyhodiť do vzduchu most ako súčasť väčšej ofenzívy. Celý dej knihy sa odohráva v priebehu troch dní.

Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now