38. Rhett Butler od Donalda McCaiga {SK}

80 11 0
                                    

Ďalšia zo série "absolútne sa mi nepáčili." 


Žáner: historický román
Rok vydania: 2007
Moje hodnotenie: 4/10


Donald McCaig sa narodil 1. mája 1940 v Montane. Študoval filozofiu, dva roky slúžil u mariňákov. V roku 1980 vydal svoj prvý román. Až do roku 2018, kedy zomrel, písal rôzne eseje, básne a cvičil pastierskych psov. 


Odviate vetrom od Margaret Mitchellovej som čítala ako šestnásťročná, lebo mi stará mama povedala, že to bol Harry Potter jej doby. Samozrejme, kniha nemá s Harrym Potterom absolútne NIČ. Rovnako ako absolútne nič nemá s Odviate vetrom ani Rhett Butler, so-called "voľné pokračovanie."

Rhett Butler Donalda McCaiga sa nápadne podobá na akéhokoľvek badboya z Wattpadu. Jeho rodičia boli bohatí, otec bol naňho prísny, Rhett bol rebel bez príčiny a papuľoval len tak zo zvyku, no a potom nedovzdelaný zdrhol z domu aby robil biznis na pozadí občianskej vojny. Jeho jedinou slabosťou je mladšia sestra Rosemary, ktorú ľúbi a snaží sa ju ochrániť za každú cenu a potom aj pam-pam-pam Scarlett, avšak jeho záujem o ňu nie je ani zďaleka taký, aký je opísaný v Mitchellovej diele, ale presladený a obsesívny. 

Nemám chuť sa venovať deju knihy, pretože bol buď nezaujímavý, nekorektný s originálom, alebo tam boli zápletky, ktoré nijako neposúvali dejovú líniu či charaktery postáv. I keď je Scarlett stelesnením rich bitch a mám s ňou pramálo spoločné, dokázala som sa do nej ako do postavy vcítiť a aj som ju obdivovala. Pri Rhettovi som to nedokázala, bol hnusný, povrchný a badboyovsky tuctový. Fňuky-fňuk, nemohol byť so sestričkou, fňuky-fňuk, otecko bol naňho nepríjemný! Nemala som pre Rhetta pochopenie, jeho heroické činy pôsobili silene a neprirodzene. McCaig sa snažil o romantizáciu jeho postavy, no zlyhal. Vytvoril akúsi smiešnu karikatúru, o ktorej čitateľ číta len so znechutením, ak má za sebou aj Odviate vetrom.

Dobrým príkladom silenej romantizácie je "vysvetlenie" Rhettovho vzťahu s prostitútkou Bellou. Kým v Odviatom vetrom bola Bella prostitútkou z vlastnej vôle, pretože z toho mala profit a jej morálne hodnoty sa odlišovali od vtedajšej spoločenskej normy, v Rhettovi Butlerovi ju taký osud postihol po tom, čo odmietla vybraného manžela a nechala sa nabúchať Rhettom. Ten sa k tomu, samozrejme, postavil gentlemansky a prispieval jej na dieťa každý mesiac, neskôr ho aj syn skontaktoval a títo dvaja spolu vychádzali celkom dobre. Mohla by som len pretočiť očami?

Honestly, jediným plusom knihy je jej začiatok, ktorý opisuje Rhettovu mladosť. McCaig sa na vzťah otrokárov a otrokov pozerá menej idealisticky, i tak má ale Rhett za kamoša slobodného černocha a finančne pomáha jeho rodine. Takisto, keď je odsúdený na smrť lynčovaním, snaží sa ho zachrániť - táto časť mi trochu pripomínala Nezabíjajte vtáčika od Harper Leeovej.


PROS:

- iný pohľad na otroctvo než mala Mitchellová
- McCaig sa pred vydaním pýtal na názor Mitchellovej potomkov


CONS:

- nekonzistentnosť
- príliš veľa dejových línii (autor píše aj z pohľadu Rosemary a iných postáv)
- romantizácia Rhetta
- odchýlky od originálu
- postavy sú plytké


Ak by som nečakala pokračovanie Odviateho vetrom, ale historický romantický román, možno by tento zápis nebol až tak preplnený hejtom. McCaig sa na to ale dal dobrovoľne. A dokašľal to. Román som prečítala len s veľkým premáhaním a to tiež kvôli starej mame. A s rovnakým premáhaním som písala aj tento zápis. Knihu vám neodporúčam, radšej si prečítajte Odviate vetrom. A ak ste ho už čítali, tak si ho prečítajte znova, je to isto lepší nápad, než sa púšťať do tohto výplachu. 

Na záver ešte zdieľam múdrosť mojej starej mamy v súvislosti s Mitchellovej dielom: keď som dočítala Odviate vetrom, pýtala sa ma, aké z knihy vyplýva ponaučenie. Povedala som jej, že rasizmus je zlo, ľudia by si mali byť rovní a vojna nikdy nič nevyrieši. Ona sa zasmiala a zahlásila, že nie, ponaučenie je také, že muži majú radi mrchy :DD

Najbližšie si dáme niečo oveľa lepšie, než bol Rhett Butler. Bude to ďalší román na pozadí vojny, tento je ale tisíckrát kvalitnejší. Prečítate si o diele Potkan kráľ od Jamesa Clavella, stay tuned!


Čitateľský denníkWhere stories live. Discover now