16. The Adventures of Sherlock Holmes - A Study in Scarlet by A. C. Doyle {EN}

272 16 9
                                    

Túto poriadne hrubú zbierku príbehov v ktorých hviezdil Sherlock Holmes som si požičala hneď, ako som dopozerala seriál od BBC točený podľa nej. Avšak, mala som rozčítané aj iné knihy a nedostatok času, tak som výpožičku predlžovala a predlžovala, až kým mi na notebooku nevysvietilo, že bola predĺžená na maximálnu možnú dobu. Z dvadsiatich štyroch príbehov som mala prečítané len prvé dve, takže sa k Sherlockovi isto ešte vrátim! Rozhodla som sa, že si rozoberieme prvý z nich, A Study in Scarlet. A aby to bolo viac zaujímavé, k recenzii som sa rozhodla pripojiť aj recenziu na vyššie spomínaný seriál. Tak teda do toho!


KNIHA
Žáner: detektívny román
Rok vydania: 1887
Moje hodnotenie: 8,5/10

SERIÁL
Žáner: dráma
Prvá epizóda: 2010
Moje hodnotenie: 9,5/10


Sir Arthur Conan Doyle sa narodil 22. mája 1859 v Edinburghu. Narodil sa ako druhý syn z desiatich detí Charlesa Altamonta a Mary Foley Doyleovej. Vyštudoval medicínu na Edinburghskej univerzite, potom pôsobil ako lodný lekár na lodiach smerujúcich na africké pobrežie. Jeho lekárska prax však nebola úspešná, a tak sa začal venovať literatúre (thank god). Prvá zmienka o Sherlockovi je z roku 1887, jeho asi najznámejším dielom je Pes baskervilský. Okrem literatúry sa fušoval aj do politiky, no napriek veľkej popularite sa do parlamentu nikdy nedostal. V roku 1902 bol povýšený do rytierskeho stavu za jeho lekárske služby počas vojny v Afrike. Zomrel ako sedemdesiatjedenročný 7. júla 1930 v Sussexe. 


Predtým, než sa vrhneme na obsah knihy, si povieme niečo o Mormónoch, o ktorých ešte bude reč. Mormóni sú kresťanská sekta. Kedysi dávno mali zavedenú polygamiu - teraz sa to už nepraktikuje. Dnes sú rozšírení hlavne v americkom Utahu, no na rozdiel od devätnásteho storočia, už to nie sú diktátorské krvilačné beštie, ako ich vykreslil Doyle, ale celkom v pohode ľudia. Viem to, lebo moja kamarátka v mormónskej rodine strávila dva týždne keď bola so súborom v Amerike. A napríklad aj Imagine Dragons sú Mormóni, takže ak sa o nich budem vyjadrovať nepekne, ide len o Doylove postavy, okej?


A Study in Scarlet je rozdelená na dve časti. Dej prvej sa začína zoznámením sa s doktorom Johnom Watsonom - vyslúžilým vojakom kedysi pôsobiacim v Afganistane. Watson si hľadá lacnejšie ubytovanie, lebo súčasné si už nemôže dovoliť. Pomôže mu starý priateľ Stamford, ktorého náhodne stretne v reštaurácii. Ten ho zoznámi s istým Sherlockom Holmesom, ktorý hľadá spolubývajúceho do bytu na 221B Baker Street. Stamford teda Watsona vezme do laboratória nemocnice sv. Bartolomeja, kde Sherlock robí výskum hemoglobínu. Z jedného pohľadu vyčíta väčšinu Watsonovej minulosti, no Watson sa nad tým nijako nezamýšľa - predpokladá, že mu to povedal Stamford. 

Obaja po krátkom rozhovore súhlasia so zdieľaním bytu na Baker Street. Veľa spolu nenahovoria, Sherlock trávi svoje dni s najrôznejšími návštevami a Watson oddychuje a lieči si zranenie. Zlom nastáva vo chvíli, keď si Watson prečíta článok v novinách o umení dedukcie a vysmeje ho, nevediac, že ho písal Sherlock. Ten, aby obhájil svoju pravdu, ho vezme na miesto činu prípadu, ktorý práve rieši. 

Obaja teda idú k opustenému domu, vo vnútri ktorého sa ukrýva mŕtvola Enocha Drebbera. Na stene je krvavý nápis RACHE, čo v nemčine znamená pomsta. Sherlock odhadne, že muž bol otrávený. Pri prezeraní mŕtvoly sa nájde aj ženská svadobná obrúčka. Zatiaľ čo jeden detektív hľadá Rachel a druhý naháňa obchodného partnera zavraždeného, Sherlock dá do novín oznam o nájdenej obrúčke a čaká, kým vrah príde k nemu domov. Namiesto muža, ktorého príchod čakal na základe stôp nájdených na mieste činu, k nemu príde stará žena. Z toho si teda odvodí, že vrah musí byť šofér taxíku. 

Čitateľský denníkHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin