Odstíny vztahu

28 4 0
                                    

Ráno, když Ginger probouzela Monu, odcházela již Jitka do práce. Jen je obě políbila a spěchala do časného, ještě ne plně probuzeného dne.

Dívka se protáhla a se zívnutím se posadila. Normálně v tuto chvíli osaměla, ale teď měla hned vedle sebe sedící čarodějku a to ji znejistilo.

"Můžeš," usmála se Ginger. "Nebudu se dívat," slíbila ji. Své ranní rituály již na sebe prozradily včera.

"I ty můžeš," špitla dívka.

"Dobře," přikývla souhlasně čarodějka a s pochopením začala, aby dívku uklidnila.

A ta se nedala dál pobízet.

"Takhle je to jiné!" zašeptala Mona v doznívajícím zasnění o několik minut později.

"Pokud potřebuješ příště raději soukromí..." navrhla Ginger.

"Ne," zastavila ji dívka. "Nejdříve mi to přišlo divné, ale pak mne to bavilo víc, sdílet. Bylo to takové milejší," snažila se vysvětlit. "Méně tajené co se nedělá!" přiznala se začervenáním. "jako by...," znejistěla. "Jako bychom měli nějaký vztah i spolu!" přiznala, co ji probíhalo hlavou.

"Ale to tak přeci je. Máme společný vztah! Dost těsný a z určitého hlediska i intimní. I když jinak než s mamkou. Je jemnější, ale o nic méně intenzivní. I tebe miluji, Mono. Jsi má přítelkyně!" pravila rozhodně.

"Opravdu?" potěšilo jí to.

"Vztah máme s každým, koho vpustíme do svého života. Svět není pevně ohraničen na ano a ne, černou a bílou. Na přátelé a nepřátelé. Ani intimita nemá přesné hranice. A vlastně ani sexualita ne. Svět prostě není  dvojpólový. Vždy je v něm mnoho mezimožností. A v nich spolu máme vztah, který je dán tím kdo jsme. Našimi zkušenostmi dohromady, ale i zkušenostmi které máme v citech jako jedinci. Náš vztah není sexuální až tak, jako třeba s tvou mamku, ale to je dáno jen tím, že moje společná úroveň zkušeností v sexu s Jitkou je vyšší, a proto jej prožíváme i více sexuálně. Zatím co můj vztah s tebou se řídí v tomto tvou křehčí citovou úrovní. Ale to jej nedělá nijak méněcenější. Jen jiný. A může být klidně intenzivnější i silnější. Sexuální prožitek není žádné měřítko. Nebo jen jedno z možných měřítek.

A je těžké říci, které z měřítek je to podstatné. Klidně se to může měnit člověk od člověka. Nebo věkem či náladou. Kolem sebe máš mnoho lidí a se všemi máš nějaký vztah. Se všemi které znáš. A mnohé z nich máš určitě i ráda. A to je láska. Na tomhle světě je jen jediná láska. Láska je to, když ti na někom záleží. Je pro tebe důležitý. A to ne za to, že by byl pro tebe užitečný. Protože každý vztah je zároveň užitečný minimálně v tom, že nám dává  radost i jistotu v životě, že nám někdo pomůže.

Ale když spolupracujeme s někým jen pro užitečnost, je to obchodní vztah. Láska je ze srdce. A to je mnohem hlubší cit.  A tento hlubší vztah, lásku, máš mít i k životu. K lidem.

Láska se nedá moc měřit. Nejde úplně říct že máš někoho raději než druhého, protože to je zpochybnění lásky. Láska není obchod. Láska je cit a ta je jen a pouze v přítomnosti. Ve vzpomínkách je již jiná, spíše stesk než láska..

A proto tě miluji stejně, jako miluji tvou mamku. Stejně intenzivně, protože své city nekrotím. A kažou z vás mám v srdi zvlášť. Nejste dvojice, ale dvě mé milované přítelkyně. Jsi v mém srdci. A užívám si náš vztah celým srdcem. Je to moc krásný vztah.

"Taky tě miluji!" přiznala Mona. Uvědomila si jak divně to zní, skoro nepatřičně, sotva to vyslovila. Ale věřila, že čarodějka chápe, jak to myslí. Že ji k ní poutá i cit srdce.

Ginger ji objala.

"Milování není jen o sexu. Může být jen o dotecích. Dokonce jen o sdílení slov, či ticha. Je to na nás dvou, co budeme chtít spolu prožívat," políbila ji.

"A teď už se jdi obléknut! Musíš do školy! Až se odpoledne vrátíš, můžu ti vyprávět zase o své škole," slíbila.

ČARODĚJKA GINGERKde žijí příběhy. Začni objevovat