O svobodě

73 6 0
                                    

"To není zrovna výchovný příklad," usmála se Jitka již převlečená do šatů.
"To jsem nebyla!" přikývla Ginger. "Alespoň co se týče spořádanosti."
Mona snídající vedle ale přemýšlela nad něčím jiným.
"Tak že tě bili, aby ti pak dali svobodu? Jak to spolu souvisí?" nechápavě se zeptala dívka.
"Svoboda, dospělost, to je ti k ničemu když nevíš ani co to znamená. Jak to používat! Většina dospělých svou svobodu rychle prodá za požitky. Nejdříve tu svou a pak i těch ostatních! Svobodu totiž nejde někomu dát! Není to předmět, ani pozdrav! Svobodě se musíš naučit! A pak ji žít! Svoboda znamená rozhodovat o sobě a přijímat zodpovědnost za důsledek všech svých rozhodnutí!"
"Ale jak to souvisí s bitím?" trvala na otázce Mona.
Čarodějka se posadila naproti dívce a vážně a dlouze na ni pohlédla. "Tohle si zapamatuj! Když necháš někoho, aby tě chránil, BUDEŠ BITA! To je tak vždy! Nechat se chránit znamená nechat se bít!"
"Mamka mne chrání," ohlédla se Mona po Jitce.
"Ano," usmála se Ginger. "A aby tě mohla chránit, musí tě i bít. Nemusí fyzicky, možná jen psychicky, ale to není vůbec žádný rozdíl! Oboje může hodně ublížit. Na druhou stranu, pokud tě má chránit, musí mít možnost tě vést a musí možnost tě omezovat. Možnost bít!
Je v pořádku že dítě nemá svobodu a že je chráněno. Protože dítě se teprve učí převzít kontrolu a důsledky nad svými činy. A cílem rodičů není ublížit dítěti, ale zmírnit důsledek jeho činů, učit.
Ale když chce dospělý být chráněn před důsledky svých činů, zůstat dítětem bez zodpovědnosti, bude bit za svou zbabělost! Ti co slibují ochranu a starost, chtějí vždy především brát! Neváže je rod, ani přátelství, jen prospěchem pro sebe. Touha mít a ovládat! A čím více bijou, tím více si mohou vzít!"
"Mamku nikdo nebije," protestovala Mona.
"Bije," vzhlédla čarodějka k ženě stojící vedle nich. "A dlouho! Bije ji práce. Zvyklosti. Její život už je jen bití! Jsi to jediné, co ji ještě drží!" Jitka ztěžka přikývla.
"Ale proč? Kdo za to může?" nechápala dívka.
"Když se ptáš KDO? Jsi to vždy TY! Za vše co se nám děje si můžeme sami! A vše co způsobíme, způsobíme MI! Právě to znamená převzít zodpovědnost! To je svoboda! Nehledat vinu jinde, ale u sebe!
Ani já jsem nebyla jiná. Když jsem přišla na statek, neuměla jsem nic. Bylo na klucích mne naučit jak se postarat o sebe. Naučit mne svobodě. To byl závazek, který přijali v ten den, kdy mne vzali mezi sebe. Černá škola, proto mi hned ukázali, co znamená být chráněná, být bita! Neskrývali mi cenu ochrany, nechali mne platit! Chráníš si otroka, protože je to tvůj majetek a máš z něj užitek! Hýčká se kráva která dojí. Hýčká se prase které pak sežereš. A hýčkáš člověka, kterého obíráš o vše co má, dokud nepadne na dno! Ale pokud jsi přítel, pomůžeš mu pochopit, naučit. Kluci mne učili, snažili se jak uměli, abych toužila převzít zodpovědnost za sebe. Abych chápala cenu ochrany i cenu svobody!"
"Mohla jsi se vzepřít!" navrhla Mona. "Nenechat si pořád ubližovat!"
"To jsem mohla," přikývla Ginger. "Vzepřít se může i dítě. Ale pokud nechce převzít zodpovědnost a starat se o sebe samo, pak je to jen planý vztek a akt hlouposti, nepochopení! A ten kdo tě má rád, ti to nechá pocítit. Jen ten, kdo myslí na sebe, ti nechá iluzi vítězství, ač jde na cestě k samostatnosti o prohru!" vysvětlila čarodějka. "Tam na statku bylo třeba se hodně naučit. Nikdy před tím jsem se neotužovala! Nepotřebovala vařit, uklízet. Nikdy jsem nevydržela cvičit.
Mohli mne chránit, hýčkat a prosit, abych se učila. Ale tak by nic nedokázali. Mohli mne do toho hodit, a vykašlat se na to, jak hniji či nezvládám, ale pak bych se utopila. Měli závazek vůči kruhu, že mne do roka naučí svobodě! Jinak přijde mistr a vezme si můj život. Oni mne učili bez ohledů na to, co bych chtěla já, či co se mi nelíbí. Jejich cílem nebylo být milí, zalíbit se mi, ale zachovat mne v jejich kruhu. Za ten rok jim všem jsem vděčná! Svoboda je to první, co se musí každý čaroděj naučit!" vysvětlila Ginger.
"Mně přijdou dospělí svobodní," pokrčila rameny Mona.
"Protože jim nikdo nedá výprask, tak to tak vypadá! Ale je to iluze! Jsou biti jinak, sami to většinou nevidí! Ochrana církve, šlechty, či státu. Volba kterým pánům budou sloužit, je volba různých druhů otroctví. Je jedno jak zvolíš, výsledek je opět otroctví. Naštěstí tomu lidé začínají konečně rozumět. Doba se probouzí! Ale ve skutečnosti jsi Mono mnohem svobodnější, než je tvá máma! Proto jsem vás nastěhovala dnes sem, abych ji to naučila!" vysvětlila Ginger.
"Výpraskem?" optala se dívka pobaveně.
"Ano," přikývla s veselým úsměvem čarodějka. "Jinak to ani nejde!"
Obě se tomu rozesmály.
Jen Jitka, snídající vedle nich si nebyla úplně jista, že skutečně nebude bita!  

ČARODĚJKA GINGERWhere stories live. Discover now