Kapitola 26

2.4K 143 0
                                    

Prudko sa otočím práve v momente keď do záhrady vbehne starý Gringer. ,, Vaše Veličenstvo," povie namáhavo a lapá po dychu, ,, máme menší problém."

V tej chvíli moje telo zasiahne spŕška chladu, a zastaví mi tok krvi v tele.
,, Hovor," poviem s hlasným povzdychom a vytočím sa k nemu tvárou. Starosť ktorá prudko dostihla môj ranný relax na seba nedala dlho čakať.

,, Zanzibarovský kráľ odmieta vyjednávať s vašimi zástupcami. Hlavný generál stočil koňa hneď keď sa oproti nemu začalo valiť tridsať bojovníkov so sekerami v ruke. Avšak zdá sa že východného frontu sa ani len nedotkol, nemá teda v kompetencii obsadzovať územie."

,, Takže chce rozprávať len so mnou," nadvihnem obočie," alebo s mojou matkou." Gringer mi venuje nechápavý pohľad. ,, Moja matka je stále kráľovnou, aspoň je ňou oficiálne, aspoň do času, kým  neprebehne pohreb môjho otca a moja korunovácia. Takže pokiaľ si ten idiot vyžiadal rozprávať s kráľovnou tak mu odkážte že Gamy nevyjednávajú," oči si pretriem krehkými prstami.

,, Myslím že všetci vieme s kým chce rozprávať princezná," Gringer skloní pokorne hlavu.

,, Vieš o čom to bude, však?" položím mu uisťovaciu otázku.

,, Pravdepodobne sa bude snažiť získať ruku jednej z vašich sestier, prinajhoršom tú vašu. Keďže je kráľ teraz, so všetkou úctou k nemu, mŕtvy...no...očividne si myslí že kráľovstvo je bez ochrany a veľkoryso s ním začnete spoločnú politiku," Gringer si odkašle.

,, Bol Generál schopný vôbec niečo pred Zanzibarovským kráľom povedať?" pozriem sa Gringerovi hlboko do jeho stareckých očí. ,, Obávam sa, že sa nestihol ani len predstaviť," povie tichým hlasom.

Hlasno si vzdychnem. Pokiaľ sa teraz posadím na koňa bez akéhokoľvek plánu, môže to všetko skončiť zle. V opačnom prípade by sa naštval Baurínsky kráľ či moja matka, nemôžem predsa viesť vnútro-štátnu politiku sama, to by skolabovalo celé kráľovstvo len vďaka mojej pochabosti.

,, Pokiaľ Zanzibarovský kráľ nezaútočil, tak máme ešte čas premyslieť nejakú stratégiu," prehovorí Maximus. Jeho hlas ma trocha upokojí, no starosti v mojej mysli prechovávajú.

,, So Zanzibarom nie je jednoduché vyjednávať," otočím sa k nemu a pozriem sa do jeho hnedých očí, ktoré po určitej chvíli rozpália celé moje vnútro a ja som nútená odvrátiť zrak do záhrady ktorá je už oslnená slnkom po celej svojej šírke a dĺžke. ,, Tuším že Baurínsko vie o tom svoje," zamrmle. Ignorujem ho. Musím ho ignorovať, ako inak mám pokračovať v tejto situácii keď myšlienky sa vracajú len k tej cudzo-vzplanutej vášni ktorá začína horieť každým momentom viac a viac?

,, Kde je matka?" opäť sa pozriem na Gringera. Ruky má prepojené na bruchu, a čaká ako na pokánie.
,, Pravdepodobne ešte vo svojich komnatách princezná, ostala hore až do rána, aby mala dohľad nad hosťami."

,, A ako mám teraz asi prediskutovať túto situáciu Gringer, keď každý chlap na hrade je spitý a spí. A to zahŕňa aj radcov a Baurínskeho kráľa," zavrčím.

,, Ten sa tak skoro určite nezobudí," zamrmle Maximus za mnou. Rukami si prejdem po tvári.

,, Daj mi pripraviť koňa," mávnem rukou v rozhorčení.

,, Vaše Veličenstvo to nebude dobrý nápad..." ,, A čo mám asi tak..." práve keď môj hlas naberá na takej gradácii a ja sa topím vo frustrácii mi Maximus skočí do reči. Presne preto ženy nie sú vhodné na vládnutie. Takéto situácie nezvládajú, a môžete byť pokojne aj Alfou ktorá je na to zrodená. ,, Pôjdem s ňou," povie s takou istotou až mi to vyrazí dych. On a ja? Veď sa ani jeden nebudeme môcť sústrediť na celú problematiku.

Venujem mu maximálne znepokojený pohľad, tentoraz ale nevenuje pozornosť on mne a pohľad upiera ponad mňa na Gringera. Snažia sa ma títo muži zhodiť pred sebou samou ? Za celý môj život moju silu niekto len využíval, a teraz sa ju niekto snaží hájiť?

,, Baurínsky kráľ a Densissimovská kráľovná budú seriózne naštvaný...." povie neistý Gringer. V podstate čakáme na jeho morálne schválenie, aby sme šli s ľahším svedomím. Odtrhnem pohľad od silnej postavy svojho snúbenca a vydám sa vpred. Gringer sa ostane pozadu rozprávať s Maximusom, no moje vnútro horí hanbou. Som dostatočne silná na to aby som si veci vyriešila sama, nepotrebujem ochranku. Stráž ktorá popri mne cvála každý deň je len verejná ozdoba, so silným nepriateľom by spravili nič. No Maximus, ako sa zdá je silnejší než, a je to pre mňa konkurencia.

Hrad je stále ponorený v tichu. Zakecaný Gringer ktorý len niečo dychtivo vysvetľuje Maximusovi za mojím chrbtom zabudol na môj príkaz, nechať mi osedlať koňa, takže rýchlym krokom vtrhnem do stajne a zatlieskam aby som privolala nejakých paholkov. Očkom sledujem situáciu za sebou, v ktorej prebieha rozhovor. Samozrejme že pokiaľ by som chcela, tak som schopná započuť útržky, no mám svedomie a každý človek si zaslúži súkromie. Všetko robím opäť rýchlo, no telom mi koluje adrenalín. Jednak že ma nesmie prichytiť matka ktorá by ma síce nezastavila, no dostatočne rázne upozornila, ale obávam sa cesty na východný front a taktiež rozhovoru so Zanzibarovským kráľom.

Zatiaľ čo dvaja paholkovia na môj príkaz chystajú môjho a Maximusovho gaštanového žrebca, sa chvenie v mojom tele pomaly upokojuje. ,, Všetko zvládneš Alaïa, si predsa Alfa, kolujú o tebe legendy ako o najsilnejšej ženskej Alfe. Si dcéra kráľa Ramzesa, život ťa predsa už naučil čeliť strachu," levica vo mne sa snaží jemným pradením odľahčiť situáciu. V hlave sa mi začínajú prehrávať všemožné scény ako by dnešný deň mohol dopadnúť. Som oblečená v obyčajných čiernych šatách a nemám pri sebe žiadnu zbraň. Jediným obranným mechanizmom budú moje inštinkty. Pokiaľ by som chcela teraz vybehnúť po meč, stráž ktorá čestne dáva pozor na hrad by si povšimla že sa niečo deje a zmobilizovala by tak ostatné hliadky. To som si nemohla dovoliť. Dôstojnosť je prvoradá.

,, Vaše Veličenstvo," osloví ma chudý chlapec so strapatými plavými vlasmi držiac za ozdobné oťaže môjho grošovaného žrebca. Kôň je napätý, uši má vztýčené a hruď vypätú. Sleduje niečo v hrade, no koňom obzvlášť netreba veľa na to aby niečo zaujalo ich pozornosť. ,, Gringer," otočím sa na starca ktorý preruší rozhovor s princom a venuje mi rýchly pohľad, ,,  povedz matke nech radšej venuje pozornosť otcovmu pohrebu a nie mne. Zanzibarovský kráľ si na mňa nedovolí siahnuť, tým som si istá," starec prikývne a ja sa za pomoci paholka vyhodím do sedla. Opravím si oťaže a usadím sa do pohodlnejšej pozície. Kôň sa pri dotyku mojich nôh s jeho slabina pokúsi o pohyb, no udržím si ho na mieste a tak len nepokojne preskakuje z nohy na nohu.

,,Nechcem nič vravieť Vaše Veličenstvá, no nechávate ma v osom hniezde.  Kráľovná je Gama, no Baurínsky kráľ je Alfou," jeho ustarostený výraz navodí do môjho vnútra žiaľ. Maximus sa zastaví pred svojím koňom a preberie od paholka oťaže. ,, Otec bude akceptovať moje rozhodnutie," povie povzbudzujúcim hlasom a Gringerovi sa vyjasnia oči. Aspoň z časti sa upokojil.

Zodiac (SK)Where stories live. Discover now