Boken som glider författaren ur händerna. Äsch, vem försöker jag lura? Denna sög

6 0 0
                                    

Bokens titel: BÄRNSTENSKIKAREN

HANDLING:

Will försöker hitta Lyra som hålls sovande av sin mamma Marisa Coulter. Medan hon hålls sovande får hon mentala besök av Roger, som är fången i dödsriket, och vill ha hjälp. Lagom till att Will befriar henne har hon tagit sitt beslut: Hon ska till dödsriket. Hon ska till dödsriket och befria sin vän. Samtidigt har Mary Malone hamnat i en helt annan värld där hon träffar muleforna. Varelser med snablar som åker omkring på hjul. Men det är inte det värsta. Muleforna har länge känt till Sraf, deras namn på Stoft, och de vet att någonting hemskt är påväg att hända. 

ÅSIKT:

Jag avskyr att det är så. Men Den mörka materian blir bara sämre och sämre. Guldkompassen är episk. Den skarpa eggen är acceptabel. Bärnstenskikaren är sjukt vrickad och bara skum. Det har inte slått mig tidigare. Men i och med att Den mörka materian handlar om multiversum har det nog varit hårfint på gränsen mellan fantasi och ren galenskap hela tiden. Så länge världarna bebos av människor är det en viss rimlighet, men när Pullman skulle göra två helt ny varelser - Mulefan och Tualapi gick det bara utför. Kapitlet direkt efter - Kapitel 8 Vodka - handlar till exempel om att Will träffar en skum präst som tvingar honom att dricka vodka och sedan blir illamående. Inte kort därefter tvingades han dessutom medla mellan några ryssar och Iorek Byrnison som egentligen bara vill byteshandla. Liksom... Va?

Mot slutet klarnar en hel del men det finns också en sak som jag tycker är så himla onödiga - Två personer från olika världar erkänner att de har känslor för varandra men sedan så måste de ändå skiljas åt eftersom att man blir dödligt sjuk om man vistas för länge i någon annans värld. Jag blir bara så irriterad eftersom att han lika gärna kunnat hoppa över det. Ingenting hade ändå förändrats!

BETYG:

4/10

Bokrecensioner av Fluffy och Pygmy PuffWhere stories live. Discover now