Guldkompassen visar vägen, sägs det? Nåväl, nu ska vi rida bepansrade isbjörnar

7 0 0
                                    

Bokens titel: Guldkompassen 

HANDLING:

Lyra är en liten föräldralös unge som fått tillstånd att bo på Oxford College. Men när hon råkar få höra om sin farbror lord Asriels upptäckter kommer hennes tillvaro förändras för gott. Guldkompassen är en bok om multiversum och Lyras värld är långt ifrån densamma som våran. Där finns till exempel daimoner, djurväsen som personifierar varje människas själ. Lyras heter Pantalaimon och tillsammans får de höra om Stoft. En ondskans sak som tvingar daimoner att anta en permanent skepnad och som verkar möjliggöra resor mellan världar på ön Svalbard vid norrskenen. När Lyras vän Roger kidnappas blir det plötsligt akut och tillsammans med aeronauten Lee, häxa Serafina och isbjörnen Iorek vandrar hon norrut. Dels för att rädda sin vän, dels för att lära sig om Stoft.     

ÅSIKT:

Jag gillar verkligen den här boken och omslaget! Det är verkligen fängslande. Det blir fängslande med en gång och jag gillar att författaren använder sig av lite svårare ord, fast som faktiskt passar in och "matchar" boken personlighet.

Liksom Mistborn finns det mycket originellt och jag gillar det. Men då och då kommer det in vissa saker - föremål och personer - som jag inte känner igen. Till exempel har jag glömt bort totalt var de möter Lee Scoresby, en aeronaut. Måhända beror det på att jag ibland bara skumläser lite, men även om det är få böcker där det förekommer faktiska personbeskrivningar känns det som om karaktärsintroduceringen har sina brister.

Men tillbaka till det bra. Kreativiteten är enastående och jag älskar alla scener som rör norrskenet och alethiometern. Sedan är det så att jag länge gillade facklitteratur innan det blev skönlitteratur som blev aktuellt. Därför kan jag inte låta bli att småle lite och berömma Philip Pullman - författaren - lite extra för att han blandar in det på ett så snyggt sätt. Jag vet inte om han har gjort någon research - om vad i så fall? Det mesta är påhittat - men berättelsen ger ändå uttryck av att vara trovärdig. Det finns många vetenskapliga termer och titlar.

Än har det inte kommit en klar fiende som är berättelsens största antagonist och så vidare men huvudpersonens mål är tydligt genom hela boken. En lite mindre bra sak är att jag tycker att det är väldigt svårt att tidsbestämma berättelse. Det är inte science fiction-influerad fantasy, men det är heller inte nutidsfantasy eller medeltida fantasy. Mest verkar det som om den utspelar sig under 1800-talet eller tidigt 1900-tal, innan världskrigen.

Hur som helst är det ändå en bra bok, det blir nästan en favorit.

BETYG:

9/10

Bokrecensioner av Fluffy och Pygmy PuffWhere stories live. Discover now