17. Zabij bližního svého

4.6K 288 225
                                    

„Tak? Byl tam?“ vyhrkla Hermiona na Thea, sotva vstoupil do domu.

Nakrabatil čelo a záporně zakroutil hlavou, když dveře zavíral, načež Hermionino srdce povadlo, svěsila ramena a beze slova vyrazila do hlavní místnosti domu, ve které se nacházeli Daphné s Blaisem. Theo ji s povzdechem následoval.

Otázku Byl tam? pokládala Hermiona Theovi už téměř tři týdny v kuse a stále na ni dostávala jen záporné odpovědi, což ji neskutečně ubíjelo. Šíleně moc. Nebyla ale sama, pochopitelně. Blaise od té osudné noci, kdy Draca Malfoye viděli naposledy, téměř nemluvil. Prakticky nemluvil vůbec, což se mu ani trochu nepodobalo. Celé dny proseděl v křesle, v němž sedával i Draco, zarytě mlčel a absolutně ponořen ve svých myšlenkách nepřítomně zíral z okna.

Svým způsobem se obviňoval z toho, jak se to všechno posralo, třebaže k tomu neměl vůbec žádný důvod. On nemohl za to, že Draco unesl a schovával Grangerovou, nemohl za to, že Draco nedokázal udržet všechny myšlenky na tu prokletou holku schované a dokonce nemohl ani za to, že Bellatrix Lestrangeová je největší svině široko daleko. Ne, nemohl vůbec za nic a přesto sám sebe obviňoval z toho, že ztratili Draca, kterému je konec jen-Bella-ví kde. Možná za to mohl slib, který kdysi dávno, před několika lety, svému nejlepšímu příteli dal.

„Takže co?“ Blaise vzhlédl a upřeně se na svého nejlepšího přítele podíval. „To jako přijmeš znamení zla a staneš se opravdickým smrtijedem?“

Blonďatý chlapec zamračeně přikývl a hluboce si povzdechl. „Nic jiného mi nezbývá, Blaisi.“

Neodporoval mu, věděl, že má pravdu, neboť věděl i to, jak Draco nenávidí, že je jeho otec smrtijedem. Nenávidí to skoro tak vášnivě, jako Theodore. A taky věděl, že kdyby Draco jinou možnost měl, dobrovolně by Znamení zla nikdy nepřijal - na to je příliš zbabělý.

„Máš strach?“

Blonďák se ušklíbl. „Ani nevíš, jak moc,“ pronesl upřímněa Blaise si ho starostlivě prohlédl. „Doufám, že svatý Potter hadího ksichta porazí, protože jestli ne, Blaisi, jsme všichni v prdeli. Neumím si ani představit, co by nás čekalo, kdyby ten hajzl vyhrál. Co by čekalo mě - jako jeho přívržence.“

Čokoládový chlapec si nahlas povzdechl a plácl dlaněmi o svá stehna. „No kámo, to snad nezjistíme nikdy,“ prohlásil a Draco se znovu ušklíbl. „Ale kdyby pan 'mám rýmu' vyhrál, tak to spolu zvládnem.“

Draco povytáhl obočí. „Spolu?“

Blaise na něj šelmovsky zamrkal. „Ovšemže spolu, Dráčku. A jestli máš strach, že by se z tebe někdy mohla stát stejná zrůda, jakými ti jeho poskoci jsou, tak se neboj, protože tohle já nikdy nedovolím. Slibuju, že nedovolím, abys dělal odporné věci a nenechám tě propadnout temnotě,“ usmál se na něho a Draco se na něj díval dost kriticky. „A to nejen proto, že bys v temnu dost vyčníval tím svým bílým kachním peřím, co nazýváš vlasy.“

„Mám zatraceně sexy vlasy, Blaisi.“

Jo, no, jenže to dovolil. Nedostál svému slibu, nechal Draca dělat všechny odporné věci, které dělat musel, nechal ho propadnout temnotě a dovolil, aby se z něj stala zrůda. Pokud Draco totiž žije, a oni doufají, že ano, pak se zákonitě zrůdou stal. Bůhví, co mu Bellatrix, která je nezvěstná taky, ale to nikoho nezajímá, tlačí do hlavy. Takže... Pokud se Draco někdy vrátí, bude stejný, jako když odcházel?

Ze všech těch slibů, které mu dal, dodržel jen ten, že pokud Voldemort vyhraje, bude s ním, budou spolu. Byl a byli. Už nejsou.

Ani Daphné Dracovo zmizení nebrala příliš dobře. Jak by taky mohla, když jsou přáteli snad už celá staletí, neboť jejich rodiče odjakživa udržují velmi blízké vztahy. I ona byla po ty tři týdny velmi zamlklá, její obvyklá veselost byla tatam a nevtipkovala, třebaže posledních několik dní se tak nějak snažila pozvednout tu pochmurnou atmosféru, která celý dům v Bristolu pohltila. Byla jakýmsi světlem těch temných týdnů, byla jakýmsi lepidlem celé jejich prapodivné bandy, protože se snažila o to, aby všichni čtyři trávili co nejvíce času spolu, aby se dál drželi svého odbojového plánu, aby dál trénovali v lese... Zkrátka, velmi se snažila o to, aby naběhli do starých kolejí a pokračovali v tom, co Draco prakticky začal.

Do posledního dechu ✓Where stories live. Discover now