Monstrii din folclorul slavic

36 1 0
                                    

Baba Yaga

  Daca ati citit in copilarie povesti rusesti cu sigurata va amintiti de Baba Yaga, vrajitoarea care locuieste in casa cocotata pe picioare de gaina. Casa nu are ferestre sau usi si e inconjurata de un gard facut din oase umane. Infioraror nu? Dar stati, mai urmeaza! Vrajitoarea e un fel de Baba Cloata din mitologia noastra, doar ca se hraneste cu copii, si zboara folosindu-se de un mojar cu pistil magic.  

Domovoi

Domovoi reprezinta un fel de spirit benefic al casei, care protejeaza familia, si chiar ajuta la treburile gospodaresti, metamorfozadu-se de obicei in capul familiei. Rareori Domovoi se transforma in caine sau pisica si aproape niciodata nu isi arata chipul adevarat, fiind asemanatori cu piticii barbosi din povesti. Un astfel de spirit benefic cere doar armonie in familie. Daca ambientul il supara poate deveni daunator si se va manifesta precum un poltergeist.

Kikimora

  Exista si spirite ale casei mai putin benefice. Kikimora este un spirit malefic care intra in casa pe gaura cheii si se ascunde in spatele cuptorului sau in pivnita. O casa neingrijita, murdara o supara peste masura si incepe sa sparga vase si sa faca o gramada de zgomote, in special in timpul noptii. Daca spatiul de locuit este impecabil, Kikimora se imbuneaza si are grija de gainile din ograda si se ocupa chiar si de spalatul vaselor. Dar sa nu o laudam prea mult, Kikimora se aseaza pe piept in timpul noptii si cauzeaza ceea ce se numeste paralizie in somn.  

Vodyanoy

Vodyanoy reprezinta un fel de sirena slava, doar ca nu traieste in mare si nici nu este o femeie frumoasa. Este un spirit masculin, asemanator unui batran, cu trup de peste si fata urata de broasca. Traieste in rau si ii place sa fie respectat si sa fie numit "bunic". In cazul in care Vodyanoy se supara distruge baraje sau mori de apa. De asemenea, se zvoneste ca uneori ineaca nefericitii care il zaresc sau ii captureaza facandu-i sclavii sai.  

Rusalka

  Daca vorbeam mai sus de sirena "bunic" sa stiti ca exista si o varianta de sirena ca la carte, frumoasa si tanara, cu parul salbatic si rosu. Rusalka este un spirit malefic, care provine de la o tanara care a fost ucisa sau s-a sinucis in preajma unui rau. Precum sirenele, Rusalka ademenesc tinerii frumosi in apele involburate si apoi ii ucid fara mila. Se spune ca daca parul unei Rusalka se usuca in intregime atunci mortala dar frumoasa creatura isi gaseste sfarsitul.  

Zmei

  Daca ati citit povesti cand erati mici atunci cu siguranta stiti ca avem si noi zmei. Zmeii vin din mitologia slava si sunt practic dragoni cu mai multe capete. In capete le sta puterea, dar de multe ori retezarea unui cap aduce aparitia a inca doua, asa ca infrangerea unui zmeu necesita multa dibacie, intelciune si putere. Se spune ca un zmeu poate fi rapus daca i se taie toate capetele dintr-o lovitura sau daca un cap taiat e acoperit instant cu cenusa.  

Gamayun

  Este o fiinta fabuloasa, jumatate om – jumatate pasare, si este inrudita cu sirena Rusalka. Gamayun traieste doar pe o insula apropiata de Eden si reprezinta intelepciunea suprema, intrucat stie orice se petrece in lume. In multe cazuri poate face si profetii despre viitor. Fiind inrudita cu sirena, si Gamayun are "obiceiul prost" de a ademeni tineri frumosi, care urmeaza sa isi gaseasca sfarsitul iminent.  

Bannik

  Poate o sa sune surprinzator sau putin ciudat, dar exista un spirit al baii cu abur, atat de populara in tari ca Ukraina sau Rusia. Bannik seamana cu un batran cocarjat, dar are gheare enorme pe care le foloseste pentru a sfasia carnea celor care se bucura de o baie cu aburi. Pentru a-l imbuna, oamenii au invatat sa ii aduca ofrande, care constau in sapun si alte produse folosite la baie. Pentru ca in trecut foarte multe nasteri se desfasurau la baia cu aburi, se obisnuia ca moasa sa arunce cu pietre in colturile incaperii pe a-l alunga pe Bannik si a-l salva pe micutul ce avea sa vina pe lume de o soarta teribila.  

Leshy

  Este un gigant neprietenos, spirit al padurii. Leshy nu are umbra, poarta cizmele invers dar cu toate astea poate atinge o viteza impresionanta. Are forta supra-omeneasca si se hraneste cu carne de om. Atunci cand padurea este vatamata sau distrusa, Leshy sufera iar urletele lui se aud lung si infiorator. De asemenea, poate aduce ploaie si furtuni.  

Urban LegendsNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ