Doctor Strange | Film Yorumlama

234 20 65
                                    

Bu filmde gelip geçti. Evet, şu noktadan itibaren artık MCU içerisinde büyüde var. Büyü hoş geldi, sefa getirdi. Peki, gerçekten hoş mu geldi.

Bilemedim. Hadi hep beraber bakalım.

Yorumlamada olabildiğince az Spoiler'dan bahsetmeye çalışacağım ama söylemem gereken şeyleri de söyleyeceğim. Tamamen her şeyinden bahsetmeden, genel olarak göz atmak isteyenlerinde heyecanını bozmadan bir şeyler yazmaya çalışacağım.

Eğer filmi izlemediyseniz okumamanız filmi izlerken alacağınız keyfiniz açısında daha iyi olur.

Bunu pazartesi yazıyorum ama yayına biraz geç koyacağım. Muhtemelen filmin çıktığı ikinci hafta sonu. O zamana kadar filmi izlemeyenler bir şekilde izlemiş olur herhalde. 

Biraz fazla konuştum. Hadi yorumlamaya girelim. 

Buradaki bütün fikirler bana aittir. Siz aşırı beğenmiş olabilirsiniz. Çok çok beğenmiş olabilirsiniz. Benim beğenip beğenmemiş olmamın size bir zararı/yararı yok. Herkesin fikri kendi fikri ve kimse, kimsenin fikri yüzünden hakeret edip aşağılamamalı. Sonuçta Dünya'nın en iyi filmi bile olsa, biri beğenmeyebilir ve bu bir suç değil.

Uyarıyı da yaptığıma göre. Diyeceğim ki,

Olmamış. Konuya biraz sert girdim farkındayım. Şimdi, olmamış desem bile filmin harika yanları olduğunu kabul ediyorum. Fakat MCU'nun on üçüncü filmi olduğu için ve toplamda izlediğimi süper kahraman filmlerinin de sayısı bayağı arttığı için, filmin kötü olan yanları da var.

Filme iyi yanlarıyla girmek istiyorum. Görsel efektleri inanılmaz. Gerçekten görsel efektlere bayıldım. Filme girenlerin yorumları da bu yönde zaten. Gerçekliğin ve zamanın manipüle edilmesi filme çok iyi yansıtılmış. Fragmanlarda gördüğümüz binaların yamulması, yerin delinmesi, binaların uzaması yerin kayması gibi şeyler gerçekten de inanılmaz. 

Filmin bir kaç yerinde, bu gerçekliği bükme olayının şova dönüştüğü nokta var

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Filmin bir kaç yerinde, bu gerçekliği bükme olayının şova dönüştüğü nokta var. O noktaların hepsinde de inanılmaz bir iş çıkarılmış. Teknolojinin nimetleri yanında bir de bunu yapmak için kuvvetli bir hayal gücü lazım. Herkes o gerçekliği bükerken ki oluşan mimariyi hayal edemez. 

Gerçekliği bükmek dışında, filmin altarnetif evren tasarımları da üstüne düşünüldüğünü gösteriyor. Filmde Multiverse'ü tanıdık, bu çıkmadan önce de söylenmişti. Multiverse, beklenilenin aksine bir şekilde karşımıza çıktı ve bu iyi bir şey. Çoklu evren denilince insanın aklına, çizgi romanlarda olan, "Tony'nin Steve ile evlendiği evren. Punisher'ın Spider-Man olduğu evren." Gibi şeyler geliyor. 

Bu filmde ise öyle bir şey yok. Altarnetif bir evren ile, fizik, kimya, biyoloji tamamen değişiyor. Evrenlerin yapısı, kökü ve işleyişi birbirinden tamamen farklı. Filmde bunları görürken sanki hipnotize ediliyormuş gibi hissediyorsunuz. Üstünüze gelen bambaşka renklerin akımı, ışıklandırmalar, mekan değişimleri ve sesler. Hepsi belli bir uyum içinde karışıyor ve ortaya bir ziyafet gibi bir şey çıkıyor.

Marvel AhaliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin