Astrid | Kurgu Yorumlama

280 16 0
                                    

Merhaba, bu gün ki yorumlamamız da, Marvel Ahali'nde pek görülmemiş tarzda olan bir kurguyu yorumlamak istedim. O sevgili kurgumuz ise Astrid. 

Öncelikle, hikayenin ismi, normal insan isimlerinden biri olması ile ana karakterin adının Astrid olduğunu biz daha kurguya bakmadan gösteriyor, bir de konunun karakterin iç dünyası, düşünceleri ve fikirleri ile alakalı olduğunu ima ediyor.

İsmi geçersek, kapak, bir Marvel kurgusu için oldukça yeterli seviyede. O yüzden kapağında normal seviyede olduğunu söyleyip, diğer detaylara geçelim.

Hikayenin açıklama kısmına gelelim. İşte orada işin biraz derinine inmem gerekecek. Her ne kadar kurgu güzel olsa da, sonuçta yazarın kendini geliştirmesi için bunları demem gerek. Böyle dedim de çok beklentiye girilmemesi gerek aslında. Çünkü açıklama ile alakalı sadece bir derdim var.

Açıklamanın anlatım tarzı biraz karışık. Yani tekrar gözden geçirilirse daha iyi olabilir. Bu hali de oldukça iyi ama bence bir daha bakılsa, çok daha iyi bir açıklama yazılabilir.

Açıklamayı, kapağı ve ismi geçersek, hikayenin birinci bölümüne geldiğimiz zaman, hikayeyi okumaya başlıyoruz. Bölüm isimlerinin Türkçe olması garip geldi, normalde pek de karşılaştığım bir durum değildir. Ama olsun bir lafım yok, ne kadar çok Türkçe kullanımı, o kadar dilimize sahip olmak için atılmış küçük bir adım.

Başlığı geçersek, multilere normal resim konulması ve Cast kısmı olmaması gibi detayları da atladıktan sonra ilk cümleyi okudum ve gördüm ki.

Konuşmalar senaryo mantığında yazılmış. Film senaryosu yazıyormuş gibi yapılmış olan konuşma ile başlıyor. Bu her ne kadar yapılması yanlış bir şey olmasa da, böyle yazarak anlatım pek de kolay gelişmez. İki kişinin karşılıklı diyalogları sırasında sadece konuşmalar yazılırsa, hem olay hızlı geçmiş olur, hem de tam olarak istenilen veremez. Diyaloglar sırasında karakterlerin düşündükleri, aklından geçenler, beden dili gibi detaylarda anlatılırsa, anlatılmak istenen çok daha rahat anlaşılıyor.

Dediğim gibi, bu tarzda yapılmasının her hangi bir sakıncası yok, ama yine de öbür türlü  yazılınca konuşmalarda, karakterlerin iç yüzünü biraz daha tanıma fırsatımız oluyor. Karakterlerin kişilikleri gün yüzüne çıkması çok daha kolay kılınıyor.

Ama bu hızlı başlayan bölümün tadı damağımızda kalıyor çünkü ilk bölüm bir prologue ve çok kısa. "Giriş" bölümü olarak adlandırılan bu kısımdan sonraki bölümde ise gerçekten başlıyor kurgu.

Hikaye, Avengers'ın Bucky'i yakalaması ile başlıyor. Astrid, aylarca aradığı katili bulmuş, tam onu öldürecek iken Steve, Bucky'nin kim olduğunu fark ediyor ve Astrid'den onu öldürmemesini istiyor.  Giriş bölümü bundan ibaret. Giriş bölümdeki anlatım bir Wattpad yazarına göre oldukça iyi.

Sonraki bölümde Astrid ve Steve, Bucky'i, Tony'nin karşısına çıkartıyorlar. Steve, Bucky için bir şans daha istiyor, Tony ile ufak bir tartışma geçiyor. Bu kısımları fazla anlatmadan olayın asıl koptuğu yere geliyoruz.

Açıklamadan gördüğümüz kadarı ile Astrid ve Dr. Strange arasında bir şeyler olacağını anlaşılıyor. Astrid küvette, kendini rahatlatırken, aniden Dr. Strange'in çıkması ve Astrid'in yanına gidip yakınlaşmaları ile kurgu, kendini diğer kurgulardan ayıran önemli özelliğini gösteriyor.

O da Strange'in bir kızla ilişkisi olması

Normalde Wattpad kurgularında, kızlar ile sevgili olan kahramanlar Captain America, Hawkeye, Pietro, falan oluyor. Tony'nin ise hep kızı oluyor, Tony'nin sevgilisi olan kurgular çok fazla yok, hiç yok diyemem biri yazmış olabilir.

Sadece Strange değil, Steve ile de Astrid'in konuşmaları oldukça fazla hikayenin içinde. Bu yüzden Astrid'in yakınında hem Cap'in hem de Strange'in olması, ileri de kurgunun çok farklı yerlere gidebileceğinin göstergesi.

Strange ve Astrid arasında diyaloglar oldukça hoşuma gitti. İleride bu çifti doğal olarak daha fazla göreceğiz o yüzden de mutluyum.

Kurgunun olay örgüsünde Strange ve Astrid'in tanışma öyküsünü az çok hikayenin açıklama kısmında görsek de, yine de o eski zamanları bir flashback ile okumak eğlenceli olabilir. Olay örgüsüne göre Loki, asası ile Astrid'in güçlerini almış, Stephan Strange ise ona, güçlerini geri kazanması için yardım etmiş.

Açıkçası Astrid'in eski zamanları da okumak isterim. Karakter, geçmişini okuyucuya merak ettirten bir geçmişe sahip olduğundan eminim. 

Konu, Strange'in önemli bir rolde olması, diğer bir çok Marvel karakterini kullanması. Tony'nin ailesinin Bucky tarafından öldürülmesi, Loki'nin zamanında Dünya'ya saldırmış olması gibi filmlerdeki konulardan alıntı yapılması gibi hoş şeyler oldukça mevcut hikaye içerisinde.

Eksi kısımlardan az da olsa bahsettim, ama tekrar söylemek gerekirse. Bölümler biraz kısa, bu ne kadar eksi bilmiyorum ama fazla bekletip az bölüm yayınlamak biraz okuyucuyu üzebiliyor. Arada boşluk olsa bölüm içinde boğucu görünmesi ortadan kalkar.

Bir de şunu da demem gerek, madem konuşmalar tiyatro oyunu tarzında yazılıyor, her bir diyalogdan sonra boşluk bırakılırsa, hem daha rahat anlaşılır, hem de okuyucuyu sıkmaz ve boğmaz. Bir de hikayeye oyuncular da eklenirse iyi olur. Her ne kadar okuyucu kısmının yanlış olduğunu düşünsem de, o düşüncem hayran kurgusu olmayan kurgular için geçerli. Marvel kurgularında oyuncu kısmının olması gerektiğini düşünüyorum

Eksileri ise bu kadar. Üç bölümlük hikayede bundan daha fazla kusur bulabileceğimi düşünmüyorum. O yüzden, Dr. Strange'i içinde barındıran, filmlerden hoş alıntılar yapan ve ilerideki bölümlerde çizgi roman alıntısı da yapmasını gerektiğini düşündüğüm kurguyu okumanızı tavsiye ederim. 

Yazar, zor durumların içinde iken yazmaya çalışıyor, eğer oy atıp, yorum yaparsanız yazarı mutlu edebilirsiniz.

Eğer Dr. Strange'e verilmesi gereken değerin verilmediğini düşünüyorsanız Marvel Ahali içinde, bu kurguya bakıp içiniz de ki Strange kurgusu okuma isteğini azaltabilirsiniz.

Marvel AhaliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin