Marvel Zodiacs | Kurgu Olmayan Yorumlama

209 31 10
                                    

Kurgu Adı: Marvel Zodiacs

Yazar: catofcaptain

Başlangıç Tarihi: 07. 05. 2016

Türü: Burç Yorumlaması

Merhaba arkadaşlar. Son zamanlarda adını sıkça duyduğum kitaplardan biri olan Marvel Zodiacs'a göz atmak istedim. Tam olarak ne olduğunu anlamadım ama isminden sıkça bahsediliyordu. Bende isminden yola çıkarak bir burç kitabı olduğunu tahmin ettim ve baktığımda anladım ki, gerçekten de burç kitabıymış lan.

Ama öyle bildiğimiz burç yorulaması kitaplarından değil. Mesela "Mayıs Ayında Kova" deyip de, "Kovalara şöyle, böyle" Hayır, o bu tarzdan değil. Aslında başka türden bir burç kitabı denilebilir.

Yurt dışında yapılan Watpad burç kitaplarının bazılarının Marvel'la soslandırılıp yayınlanmış hali denilebilir. 

Genel olarak bölümlerin akışı şu şekilde

"Kankan olabilecek Marvel karakteri"

Aslan- A

Yay- B

Bu şekilde yazılan bölümler, kitabın tamamını kaplıyor. 

Fikir güzel olduğundan gelen tepki oldukça büyük oldu. Bir çok kişi yeni bölüme girip, kendilerine çıkan şeyi hemen yorumlarda paylaşıyor. Bundan da görülüyor ki, yazar, yazmadan önceki amacına ulaşmış, kitabı tıpkı bir saat gibi tıkır tıkır işliyor.

Hem, bölümler kısa da olsa, hepsi aynı mantık üzerinden de ilerlese, okuması zevkli. "Aaa acaba bana ne çıkacak acaba" diye bölümün tamamını okurken, bulduğumuz sonucun bizimle uyuşup uyuşmadığını yorumlara yazmak. "Başkalarına ne çıkmış acaba" diyerek yorumlara bakma gibi olaylara da girince kitap oldukça eğlenceli bir hal alıyor.

Şu anda otuz beş bölüm yayınlanmış durumda. Hepsinde başka bir soru sorulmuş. Sorular birbirinden oldukça farklı ve güzel.

Kapak ise her kurgu olmayan kitap gibi, basit, sade, tatlı ve şirin.

Yani baktığıma hiç pişman olmadım. Otuz beş bölümün hepsine de baktım ve bazılarında güldüm. Yorumlara baktığımda yüzümdeki gülümseme daha da arttı. İnsanların yorumları, ayrı bir komik olabiliyor bazen.

Sorularında hoşuma giden kısmı. Yazarın aylar ile kahramanları eşleştirirken, sadece MCU ile sınırlı kalmamış olması. Mesela bir soruda Felicia Hardy vardı. Felicia henüz sinema filmlerinde gözükmedi. Ama yine de bu kitabın içinde kullanılıyor. Bu oldukça hoş bir şey, bütün kurgu olmayan kitaplarda görmek istediğim bir şeydir, paylaşımların sadece MCU ile sınırlı kalmamış olması.

Ama kitap hakkında merak ettiğim bir şey var, o da bölümleri kendi aklından mı yazıyor yoksa başka yerlerden çeviriyor mu? Çünkü mesela bir soruda Mysterio ismi geçiyor, fakat bu Fandom'dan kaç kişi Mysterio'yu biliyordur ki Villian olarak. Bu daha çok Amerika'nın çizgi roman sitelerindeki küçük bölümlerde yazdığı bölümmüş gibi geldi.

Yine de ben yazarın kendi aklından yazdığına inanıyorum. Kendi aklından yazıyorsa, mesela "Hangisi senin ağabeyin" sorusunda "İkizler - Ant Man" yazıyorsa, yazar Ant Man'in karakteristik özelliklerini bütün burçlar ile karşılaştırıp, İkizlere karar verip oraya mı yazıyor, yoksa direk öylesine yerleştirirken denk mi geliyor.

Şunun için merak ettim, bazı bölümlerde, fazla iyi bir şekilde tuttu. Yani tam nokta atışı yapan bölümler olduğu için, böyle bir şeyi merak ettim. Bu kadar iyi yazılmış bölümler, internetten toplanmış olduğunu düşündürüyor.

Aslında bütün bunları boş verip bölümlere kendimizi bırakmak lazım ama yine de insan merak etmiyor değil. Yazarın elbet yorum yapacağını düşünüyorum. Eğer bu kadar iyi bir şekilde eşleştiriyorsa helal olsun, internetten topluyorsa, bu kadar iyi yerlerden aldığı için helal olsun.

Yazar burada çok başarılı bir iş yapıyor aslında. Teknik olarak benden daha az emek harcayıp, daha fazla okuyucu kazanıyor. Bu da onun kitabının başarılı olduğunu gösterir.  Özet olarak, Marvel Zodiacs kitabı oldukça başarılı ve ilginç bir tarzı Fandom'a taşımış. Bende şu bölümden sonra artık kitabı sıkı bir şekilde takip edeceğim. Böyle başarılı bir kitap girişimine destek asla kesilmemeli.

İçeriği küçük, kısa ve kısıtlı olan kitaplara uzun uzun yazamıyor olmak beni üzüyor. Çünkü mesela şu bayramlarda dağıtılan küçük kent marka şeker hakkında ne kadar yorum yapabilirsin ki? Ama daha büyük yemekler konusunda daha çok yorum yaparsın *Ramazan olduğu için benzetmemi sansürledim.*

Yorumlama bu kadar arkadaşlar. Gerçekten de gidip bakmanız gerektiğini düşünüyorum. Uzun zamandır böyle farklı bir şeyi buralarda görmeyeli uzun zaman olmuştu. Umarım baktığınızda siz de beğenirsiniz. Kendinize iyi bakın, sonraki bölümlerde görüşmek üzere.

Marvel AhaliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin