Marvel İle Evlen Ayol | Kurgu Olmayan Yorumlama

312 24 38
                                    

Hikaye Adı: Marvel İle Evlen Ayol

Yazar: chocolateorashton

Tür: Evlendirme

Merhabalar, inanılmaz başarısından sonra bunu yorumlamaya karar verdim. Kitabımız, beklemediğim bir başarı yakaladı. O yüzden de yorumlamak istedim.

Kitabımızın içinde her ne kadar kurgu olsa da, ben bunu kurgu olarak saymıyorum. O yüzden kurgu olmayan kitaplar arasında değerlendireceğim.

Hadi bir an önce başlayalım ve bu sevgili kitabımızın içeriğine bakalım.

Kitabımız, isminden anlaşılacağı üzere, bir evlenme programı kitabı. Marvel Sinematik Evreni'ndeki karakterleri evlendirme amacını güden bir kurgu. Tabi ki bunu yaparken amacı, okuyucuları güldürmek ve eğlendirmek.

Peki kitap bunu ne kadar başarıyor, okuyucuyu gerçekten güldürebiliyor mu? Bence bunu oldukça başarıyor. Ama kitabın espri tarzı herkese hitap etmeyebilir. Demek istediğim herkese komik gelmeyebilir, ama yine de bu kitabın komik olduğu gerçeğini değiştirmez.

Kitap, güldürme konusunda başarılı, zaten ilk amacı bu olduğundan amacını başaran bir kitap görüyoruz burada. Onun dışında kurgunun pek de öne çıkan bir özelliği yok, komik olması, eğlenceli olması ve filmleri konu alması öne çıkan özellikleri.

Bunların hepsini başarılı bir şekilde yapınca, karşınıza, arada bakıp, beş dakika okuyup on dakika gülüp eğleneceğiniz bir kurgu çıkmış ortaya.

Kurgudaki espriler her ne kadar, yabancıları içeren bir kitapta, Türk vari espriler olsa da, yine de başarılı.

Ama gözümden kaçmayan bazı detaylar var tabi, o da şu iki bölümde bile bazı esprilerin tekrarlanması. Belli başlı bazı komedi unsurlarının üstüne sürekli başka espriler eklemek, tepeden bakıldığı zaman pek de sıkıntılı bir şey olarak gözükmese de, aslında her bölümdeki temeli çürütür.

Yinede yazarın ileri ki bölümlerde aynı esprileri kullanacağını sanmıyorum. Daha iki bölüm gördük, çok fazla bir şey görmüş sayılmayız. İleri ki bölümlerdeki espriler, şu an ki bölümlerden çok mu farklı olacak. Bunu zaman gösterebilir sadece.

Ama elimizdeki iki bölüme bakarsak, birincisi zaten giriş bölümü, ikincisi ise, asıl ilk bölüm sayılabilecek bölüm. İkinci bölümden anlaşılıyor ki, her bölüm belli bir çift üstünden gidiyor. Spoiler sayılır mı bilmiyorum ama giriş bölümünden sonra gelen ilk bölümde, Scarlet Witch ve Ant Man çifti üzerinden bir bölüm anlatıldı.

Ama şunu demem lazım ki, çift isimlerini bölüm başlığına yazmak, sanki okuyucuya azda olsa Spoiler veriyor gibi, okurken Wanda'nın kimi seçeceği konusunda bir şey hissetmedim, çünkü bölüm ismine zaten kimi seçeceği yazılmıştı.

Çift isimleri yerine başka bir şey yazılması daha iyi olabilir diye düşünüyorum.

Birde yazarın, kendisini kitabın içine koymuş olmasını beğendim, yazarların, kurgularının içine karakter olarak eklenmesi olayını severim, ayrıca yazar içinde güzel olur bu. Kurgunun içine dahil olmayı daha kolay bir hale geliyor.

Şu anlık görülen karakterlerin hepsi filmlerde kendini göstermiş olan karakterler, gerek MCU gerek MCU dışındaki film karakterlerinin çoğu kurgu içinde yer almakta. Daha çok ve daha değişik karakterler daha fazla espri çeşidi demek. İleri ki bölümlerde daha farklı ve filmler dışında karakter görmek daha eğlenceli olacaktır.

Yazım tarzı, imla bakımlarından da göze batan hiç bir hatası olmayan kurgumuzun belki de en iyi kısmı, sosyal medyada Marvel ile alakalı yapılmış olan capsleri kendi içine katmış olması. Örnek vermem gerekirse ki, Steve'in, Wanda'nın göğsünde Ant Man'i araması, geçen günlerde karşımıza çıkmış olan bir caps'den alınma ve bence bu oldukça iyi.

Kötü olan kısmı ise böyle bir kurguda olduğunu sanmıyorum. Çünkü eğlenmek ve eğlendirmek amacıyla yazılmış bir kitapta kötü olan bir şey, komik olması için kötüdür veya kötü olduğu için komiktir, ama komik olduğu içinde iyidir ve iyi olduğu için kötü değildir. O yüzden bu kurguda herhangi ters veya eksi bir taraf bulunmadığı söylemeliyim. Çünkü zaten eğlenmek için yazılıyor, hangi yanı kötü olabilir ki?

Eklemek istediğim kısım olarak, sadece filmlere değil, dizilerden de karakter alınabilir. Mesela kör avukat olan Matt Murdock'ı, evlenme programında konuşurken görmek isterim. Matt'in dahil olması ile beraber gelebilecek o kadar çok espri çeşidi var ki, yazarın bunu düşünmesini isterim.

Parodi olan kitabımız, komik olmayı başarabilen bir parodi kitabımız. Her ne kadar bazı klasikleşmiş esprileri de içinde barındırsa da, okurken gülmedim değil. İnsanı gayet de eğlendiren ve mutlu eden bu kitabımız, yayınlanalı bir hafta olmamasına rağmen çok büyük bir başarı ile beş yüz okunmaya ulaştı, yorum sayısı ise çok, çok daha fazla.

Bu kadar başarılı olmuşsa elbet iyi olduğundandır, ama ben yine de yorum yapmak istedim. Parodi kitabı olduğu için çok uzun olmadı evet, ama benim daha yazmam gereken çok bölüm var, o yüzden buradan hepinize görüşürüz demek istiyorum.

Başka bir bölümde görüşmek üzere, oy atmayı, yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın. Marvel Ahali'nin başka bir bölümünde görüşmek üzere.

Marvel AhaliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin