İnanılmaz örümcek adam | Kurgu Yorumlama

273 29 42
                                    

Kurgu Adı: İnanılmaz örümcek adam -Büyük Harf?-

Yazar: elenagilbertstark

Tür: Spider Man kurgusu

Başlama Tarihi: 24. 07. 2016

Uzun zamandır sizinle bir kurgu hakkında düşüncelerimi paylaşmıyordum. Bu gün Wattpad'de takılırken, geçen söylediğim "Spider Man kurgusu yok burada"lafımı tekrar hatırladım ve bende Fandom'da bulunan Spider Man kurgularına göz gezdirdim. Tamam, belki gerçekten kaliteli olan Spider Man kurguları var ama ben kaliteli olmayan bir kısımdan bir kurguyu almak istedim.

O da, elena'mızın yazdığı, daha başlayalı iki hafta falanın olduğu "İnanılmaz örümcek adam" kurgusu. 

Aslında bu kurguyu seçmemin sebebi, iyi olmayan kurgu nasıl ele alınır onu bazı arkadaşlara göstermek amaçlı. Çünkü bu kurgu, dürüst olmak gerekirse, iyi değil. 

Ama neden iyi değil, hemen sebeplere başlayalım. 

Tabi ki her kurgu, içinde bir emek barındırır, fakat asıl önemli olan bu emeği bizim ne kadar görebildiğimizdir. Mesela müdürüm olan Glace'in emek verdiğini uzaktan bakan biri çok rahat anlıyor -400 feels aq- 

Ama bu kurgu, yazarın emeğini bize gösteremiyor. Nasıl mı gösteremiyor?

Kapağını, google'a "Amazing Spider Man" yazıp posterlerden birini seçmek, açıklama yazmamak. Hani bazı kurgular olur, açıklaması sadece bir cümledir ama okuyunca "Ben buna bir bakayım," dersiniz. Ama bu kurgunun sahip olduğu açıklama öyle bir şey değil. 

Hatta biraz düşünürseniz kurgunun açıklaması bile yok denilebilir. O kadar.

Herkes kapak yapabilecek yetiye sahip değil, ama çevreden biri bulunabilir veya en azından Örümcek Adam fotoğrafının üstüne paintten yazı yazılabilir. Ama emek olmalı, hissettirmeli. Açıklamasına sadece kahramanın ismini yazıp, kapak olarak filmin resmi afişini kullanmak ile emek verilmiyor ne yazık ki.

Bunların yazarın acemiliğine bağlayamam çünkü en en acemi yazar olsan bile bir açıklama yazmaya veya kendine ait bir kapak yapmaya çalışırsın, iyi veya kötü. Ama kurguda bunları göremiyoruz.

Hikayenin içeriğine baktığımız zaman ise, filmden oldukça alıntı yapıldığını görüyoruz. Hatta bir çok konuda benziyor. İnsan bakınca bir şaşırıyor. Tamam hadi filmin konusu diyelim, niye filmin konusu. Niye bu kadar benziyor. Hani eğer emek harcadıysan konunun sana ait olması lazım. 

Her konuda bir eksiği olan kurguyu ben burada neden mi yazıyorum? Çünkü gerçekten iyi bir Spider Man kurgusuna ihtiyacımız var. 

Spider Man, en çok çizgi roman serilerinde yer almış kahramanlardan biri, oradaki hikayelerden bir kaç tanesini birleştirip bir fanfic yapmak, zor değil. Yazım kötü olsa bile hikayeden kurtarabilirsin yani. 

Açıkçası filmin fazla kullanılmış olması, karakter isimlerinin çoğuna büyük harfle başlamamak. Çok kesit olması gibi etmenler, Wattpad'e ciddi bir Spider Man kurgusunun gerektiğini gösteriyor.

Burada amacım kurguyu yerden yere vurmak değil, burada yazarın birazcık daha emek vermesi gerektiğini söylemeye çalışıyorum. Bu kurgusu için bile olmasa, başka bir kurgu yazmak istediği zaman bunları aklından çıkarmaması lazım. Kendi yaptığı bir kapak, kurguyu açıklayan veya merak ettirip baktırtan bir açıklama, güzel ve değişik bir isim ve birazcık düzgün bir yazım ile okunacak bir şey çıkabilir.

Fakat daha kitap başlığında karakter ismi küçük harfle yazılıyorsa, yazarın kendi emeğine özen göstermediğini düşünürüm.

O yüzden yazara buradan mesajım, kendine çeki düzen vermesi. Herkes, isterse eğer iyi bir şeyler ortaya çıkarabilir. 

Eğer yazarın amacı öylesine yazmak ise bizim dondurmalı pasta cadısı gibi "Saçma Sapan" kitabı gibi bir şey çıkarıp içine her şeyi yazsın. Hani her film repliği veya her hikaye için bir kitap oluşturup değil de, tek bir kitapta her şeyi toplayabilirsin ve bu hikayeyi de One Shot gibi bir teknikle bize sunabilirsin.

Hikaye tek bölüm ve o bölüm kısa olsa bile, ileri ki bölümlerin geleceği hakkında bir çok şeyi açıklıyor bölüm. 

Noktadan sonra boşluk koymama, her ne kadar zamanında benim de yaptığım bir şey olsa da er ya da geç düzelttim. Yazarında buradan onu düzeltmesini tavsiye ediyorum. Onun dışında kurgunun içeriğinin filmden çıkmasını ve "Amazing Spider Man Filmi şöyle olsaydı nasıl olurdu?" sorusunun cevabı olarak yazılması lazım.

Filmin kadrosu ile, filmin mekanları ve filmin evreni içerisinde ince ve güzel oynamalar yaparak ortaya çok orjinal bir konu çıkartılabilir. Tek bölüm olmasına rağmen, bazı dikkat edilince kendini gösteren şeylerden dolayı anladım ki, yazarın büyük olasılıkla filmin evreninde oynama yapıp yeni bir şey yaratma gibi bir amacı yok. Filmin üstünden gitmeyi planlıyor sanırım, ama bu da pek iyi bir fikir değil.

Bu yazıyı daha da uzatmak istemiyorum. Çünkü söyleyebileceğim başka bir şey yok. Beğenebilmemiz için daha çok emeğinin olması lazım. 

-------------------------

Kendinize iyi bakın, hoşça kalın. Beğendiyseniz oy atmayı, yorum yapmayı unutmayın. 

Marvel AhaliHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin