Συγγραφικό Σημείωμα

148 14 5
                                    

Γεια σε όλους! Εδώ Στέλλα!

Καλώς ήλθατε στο νέο αυτό prequel της Κρυστέλ, που διαδραματίζεται είκοσι ολόκληρα χρόνια πριν τα γεγονότα του βιβλίου! Πρόκειται για μια ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό τον Αύγουστο του 2019 και δεν μπορούσα να ησυχάσω αν δεν την έγραφα, πράγμα που αποδείχθηκε κομματάκι δύσκολο. Ο λόγος; Η ιστορία αυτή συνδυάζει ρομάντζο και θρησκεία, δύο λογοτεχνικά είδη που ομολογουμένως δεν είναι απ' τα αγαπημένα μου και που σε καμιά περίπτωση δεν φανταζόμουν ότι θα τα συνδύαζα μαζί. Ωστόσο, μιας και η Κρυστέλ είναι αποδεδειγμένα το 'συγγραφικό μου πειραματόζωο', ο χώρος στον οποίο τολμώ να δοκιμάσω νέα πράγματα, είπα να πάρω το ρίσκο και το έκανα με αφορμή το 21-Days Challenge.

Χάρη σε αυτή τη δοκιμασία, η ιστορία που σκεφτόμουν τρία ολόκληρα χρόνια, που κρατούσα σημειώσεις κι έκανα σχεδιαγράμματα, που κολλούσα από άγχος κι αμηχανία κάθε φορά που πήγαινα να την αποτυπώσω, ολοκληρώθηκε μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες! (αρχές Οκτωβρίου 2022-τέλη Ιανουαρίου 2023). Και δεν σας κρύβω ότι, παρά τις αγωνίες μου, νιώθω περήφανη γι' αυτό που κατάφερα! Περήφανη που έγραψα κάτι εκτός της καραμέλας που κάποιοι αποκαλούν 'comfort zone' και θεωρώ πως όλο αυτό με εξέλιξε πολύ σαν συγγραφέα και με έκανε να νιώσω καλά με τον εαυτό μου!

Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να γράφω χωρίς να σκέφτομαι πολύ και χωρίς να λογοκρίνω τα γραπτά μου ή να ανησυχώ για το τι συμπέρασμα θα βγάλουν οι άλλοι για μένα, σαν άνθρωπο, διαβάζοντάς τα. Το τι αποκομίζει κανείς από τα ερεθίσματά του είναι κατά το πλείστο δική του υπόθεση. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να δει καλό, θα δει καλό κι όποιος θέλει να δει κακό, θα δει κακό. Όσο για το ζήτημα του ανθρώπου ενάντια στον καλλιτέχνη, παραθέτω το εξής κλασσικό παράδειγμα που μου έχει πει η ξαδέλφη μου η Ευαγγελία σε μία σχετική συζήτηση: 'Αυτός που έγραψε την 'Μήδεια' δεν ήθελε να σκοτώσει τα παιδιά του, ούτε να κάνει άλλους να σκοτώσουν τα δικά τους'.

Για να βγάλουμε ορισμένα ζητήματα απ' τη μέση, παραθέτω τις εξής ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

Πρώτον: υποψιάζομαι πως κάποια από τα θέματα αυτής της ιστορίας, όπως παραδείγματος χάρη ο πλατωνικός έρωτας, η σεξουαλική αγνότητα στα πλαίσια των θέσεων κάποιας θρησκείας, η αναφορά στην αιμομιξία κλπ δεν είναι ιδιαίτερα εύληπτα και μπορεί μερικούς να τους ξενίζουν, ή να τους κάνουν να νιώθουν άβολα. Το σέβομαι απολύτως και φυσικά δεν είστε υποχρεωμένοι να διαβάσετε κάτι που να μην σας είναι αρεστό, ή να σας φέρνει σε δύσκολη θέση.

Δεύτερον: η ιστορία αυτή δεν έχει σκοπό να προάγει βλαβερές ιδέες, ούτε να προσβάλει κανέναν! Και πιο συγκεκριμένα για το ζήτημα της θρησκείας, σκοπός της δεν είναι να προωθήσει ή να θίξει τα θρησκευτικά πιστεύω κανενός, να προπαγανδίσει ή να κατακρίνει οποιαδήποτε θρησκεία. Πρόκειται για high fantasy, διαδραματίζεται εξ ολοκλήρου σε έναν άλλο κόσμο και όλα όσα υπάγονται σε αυτό τον άλλο κόσμο υπάγονται και σε ένα πλαίσιο 'αλληγορικό'. Είναι απλά ένα λογοτεχνικό μυθιστόρημα φαντασίας, δείτε το έτσι και μην τα υπεραναλύετε όλα.

Τρίτον: μιας και σε επόμενα κεφάλαια θα υπάρξουν ερωτικές σκηνές-αναφορές και γενικότερα ώριμα και σκοτεινά θέματα (κι ένας τρομακτικός εφιάλτης κάπου στο τέταρτο μέρος, απλά το αναφέρω), η ιστορία αυτή έχει mature rating.

Πηγές έμπνευσης: εκτός των άλλων, βοηθήθηκα αρκετά από τις τηλεοπτικές σειρές 'Στα Φτερά του Έρωτα', 'Στο Παρά 5' και 'Άγριες Μέλισσες', το θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα 'Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα' και τις ιστορικές πληροφορίες για τις Εστιάδες Παρθένες της Αρχαίας Ελλάδας, ή τις αντίστοιχες Vestals της Αρχαίας Ρώμης.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και εύχομαι καλή ανάγνωση!

Επίσης, ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ 'ευχαριστώ' στην Χαρίκλεια (Amersa). που μου έβαλε το 21-Days Challenge και με βοήθησε να μπω σε αυτό το σκεπτικό και να γράψω!

Γυάλινο Φεγγάρι #TYS2023 #SPBC2023Where stories live. Discover now