58. SEBEP: Kötülüğün sorumlusu kim belli değil

14 3 0
                                    

58. İyilik ve kötülüğün Allah'tan geldiğini söylüyor, sonra iyilik Allah'tan kötülük senden diyor.


Bu iddiada da bizlere sunulan bir ayet yok, olmamasının sebebi internetten alınan kopyala yapıştır iddialar olup da bulması daha zor olsun diye 600 sayfa içinde bizlere arattırma yoludur. Elhamdülillah daha önce bana bu iddia sunulmuştu ve cevabı verilmişti. Buraya da sunuyorum aynısını;
Bize bir iftira olarak sunuyorlar ki; "Onlara bir iyilik gelirse,  “Bu,  Allah’tandır” derler.  Onlara bir kötülük gelirse,  “Bu,  senin yüzündendir” derler.  (Ey Muhammed!) De ki: “Hepsi Allah’tandır.”(NİSÂ/78) denilirken her şeyi ALLAH’tan (C.C) bilmek bildirilmiş iken bir sonraki ayette "Sana  ne iyilik  gelirse Allah’tandır. Sana  ne kötülük gelirse kendindendir. (Ey Muhammed!) Seni insanlara bir peygamber olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter."(NİSÂ/79) denilerek kötü neticelerin sebebi de insanın kendisine yüklenmiştir; burada bir çelişki yatmaktadır!

Cevaben derim ki; İlk ayette geçen "Senin yüzünden ifadesi" bir sebebe bağlamaktan çok uğursuzluk saymak olarak görülmüştür. İslâm ise uğursuzluğu reddeder. Hatta Peygamberimiz (s.a.v) uğursuzluğu inananları şirk işlemiş olduklarını(Ebu Davud, Tıp 24; İbni Mace, Tıp 43)  belirtmiştir. Hatta inanmayan kimselerin de bulunduğu bir zümre bir hadiste Cennet’e sorgusuz sualsiz girecek 70 bin kişi arasından sayılmıştır.(Buharin Rikak 50, Müslim, İman 374)

Öncelikle ayetin başında geçen o unsura dikkat kesilelim. Ardından ayetin devamındaki "Hepsi Allah’tandır," kısmına gelecek olur isek bunun bir hakikat olduğunun farkına ufak bir tefekkür yolculuğu ile varalım. Bir şeyin olması için binler sebep gerekir ve bizim yaptığımız sadece bir etmendir, daha nice bizim dışımızda bir olayın olması için etken varken hepsini Rabb’imiz var etmiştir.

Örneğin bizler bir fideyi toprağa dikeriz ve sularız. Yapabildiğimiz sadece bu kadardır. Halbuki bitki için karbondioksit gerekir gündüzleri, oksijen lazım olur geceleri, güneş ışığı olmazsa olmazlardan, topraktan tek tek ayıklanmış mineraller de lazım gelir, vitaminler gönderilecek köklerine, topraktan azot çekmesi gerek kendisine... Bu liste uzar gider. Şimdi sen sadece fideyi dikmekle ve bazen sulamak ile "Bitkiyi ben var ettim," diyebilir misin? Diyemezsin. Fakat bitkiyi sulamak dururken sen sulamadığın için kurursa Rabb’ine çamur atamazsın, şuurlu ve iradeli bir varlık olarak sorumluluk senin üzerinedir. Şerri elbette ki sen var etmiyorsun, ama hayrı hayır yolunda kullanmayarak şerre sebebiyet veriyorsun. Bu sebeple de "Sana  ne iyilik  gelirse Allah’tandır. Sana  ne kötülük gelirse kendindendir."(NİSÂ/79) ilahi buyruğuna hitap düşüyorsun.

İnanmamak İçin Sunulan 99 SebepWhere stories live. Discover now