22. SEBEP: Cariye olmasına onay veriyor!

53 6 19
                                    

22. Kadının cariye olmasına onay veriyor. (Mearic: 30), (Nisa: 24-25), (Muminun: 6), (Nur: 33)

Evet, Kur’an cariyelik için yok demiyor. Hatta kendilerinden bahseden ayetler kitapta bizzat yer alıyor, almalıdır da. Cariyelik de kölelik gibi olduğundan ötürü birden hepsini hürriyetine kavuşturmuyor. Bu geçimlerini zorlaştıracak, ortada kalacakları, iffetlerini muhafaza edecek sahipleri varken artık sahipsiz kalacakları, saldırı ve taciz olaylarından kaçınamayacaklarından ötürü yavaş yavaş sona erdirilmiştir.

Ayetlerin olması bir rahmettir. Cariyelik haklarını koruyan ilahi bir kitap olduğuna delildir. Bunları anlayamayanlar için teker teker ayetleri izah etmek anlamlarında en iyi yol olacaktır.

"Sizden bekâr olanları, kölelerinizden ve  cariyelerinizden durumu uygun olanları evlendirin. Eğer bunlar yoksul iseler, Allah onları lütfuyla zenginleştirir. Allah, lütfu geniş olandır, hakkıyla bilendir."(NÛR/32)
TEFSİR: "Bu mübarek ayetler sâlâhı(dine olan bağlılığı olan) hal sahipleri olan kölelerin ve cariyelerin evlendirilmesini emrediyor. Evlenmek için halleti müsait olmayanları da fadlı ilahi ile zengin oluncaya kadar sabredip iffetlerini muhafazaya devam etmeleri tembih ediliyor. İffetlerini siyanet arzusunda bulunan(iffetlerini korumak isteyen) cariyelerin de dünya metaını dileyerek İKRAH VE ZİNAYA SEVK EDİLMEMELERİ İÇİN böyle bir ikraha maruz kalanları Cenab-ı Hakkın af ve setredeceği beyan buyrulmaktadır. Mealden ve tefsirden anlayacağımız üzere iffetini korumak isteyen cariyelerin kötü yola düşmemeleri zinaya uğramamaları için evlenmeleri hususunda tembih buyurulmaktadır."

■ Bu ayetlerden cariyeleri sakın ola ki evlilikte söz hakları yok olarak görülmesin. Hatta deminki ayetin peşinden şöyle bir hüküm de yer almaktadır; "Dünya hayatının geçici  menfaatlerini elde etmek  için iffetli olmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın. Kim onları buna zorlarsa bilinmelidir ki  hiç şüphesiz onların zorlanmasından sonra Allah (onları)  çok bağışlayıcıdır,  çok merhametlidir."(NÛR/33)

■ Akla bir soru gelmelidir; Cariyelik nedir, nasıl cariye olunur?
Cevaben bir ayet-i kerime ile başlayalım; "(Savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı."(NİSÂ/24) Ayette anlaşıldığı gibi savaş alanında bulunan kadın esir olup cariye olarak birilerinin himayesine veriliyor.

Tabii başka yollarla da cariye olunabiliniyordu. Cariyelerde kadındı ve nefsani ihtiyaçları da olabiliyordu, fuhuş ile şehvet gidermek değil de evlilik yoluyla o ihtiyaçları da giderilebiliniyordu; "Sizden kimin, hür mü’min kadınlarla evlenmeye gücü yetmezse sahip olduğunuz mü’min genç kızlarınızdan (cariyelerinizden) alsın."(NİSÂ/25)

■ Gösterdikleri başka ayet-i kerimede ise Mü’minlerden bahsedilirken "Ancak eşleri  ve  ellerinin altında bulunan cariyeleri  bunun dışındadır. Onlarla ilişkilerinden dolayı  kınanmazlar."(MÜ’MİNÛN/6) ve "Ancak eşleri, yahut sahip oldukları  cariyeleri  başka.  Çünkü onlar (eşleri  ve  cariyeleri  ile olan ilişkileri  konusunda)  kınanmazlar."(MEARİC/30) buyruluyor.

Bu ayet-i kerimeyi okuyanlar lütfen diğer ayetleri unutmadan bir bütünlük içerisinde okusunlar. Yoksa elbette ki yanlış anlaşılma olacak, önyargılar önümüze anlamada engeller olacaktır. Bu ayet-i kerimeler demek değildir ki cariyeleri fuhuş ve zina ile kullanın, evlenin demektir. Ayetlerin inmesi ile cariyesine karşı bir ilgi alâka duyan kimsenin izleyeceği yolun gösterilmesi, cariyesi ile evlenenin otoritesinin ve değerinin kaybının olmadığının teminatı, başkaları tarafından "cariye ile evlenmenin" art bir niyet olmadığının bildirilmesi ile cariye korunmuş, aileye kazandırılmış, ihtiyaçları karşılanmış olmaktadır.

İnanmamak İçin Sunulan 99 SebepWhere stories live. Discover now