340. nastavak - zaduženja

10 1 0
                                    

-Ne moraš me baš toliko hvaliti, – Sandra je bila skromna ali i zadovoljna Kodarinim rečima.

-Ja samo objašnjavam Solariji zašto sam te odvojila od kupanja i dovela ovamo da te maltretiram.

-To je zanimljivo, koga voliš njega maltretiraš, a koga ne voliš njemu omogućavaš uživanje, – Solarija je po malo izazivala.

-Ja se ni malo ne bunim, meni je ovde s vama baš lepo. – Sandra je bila iskrena.

-Znam te ja dobro, ti se ne bi bunila ni da ti je lepše, – Kodara je opet sa svojim zavrzlamama koje teraju na razmišljanje.

-Mogu li da znam koji je plan za sutra? – Solarija je htela uozbiljiti diskusiju.

-U vezi tebe, Teyle, nas, onih androida na kupanju, probijanja tunela, oslobađanja broda iz leda, planiranja oživljavanja životinja, ili hoćeš da te Sandra i ja odvedemo do skladišta da izabereš odeću za Stojana, možeš i za sebe i Mirandu a takođe i za malu Arijanu. Možda bi htela da ideš na kurs starofizumskog jezika, ili možda u pilotsku školu kad se ovaj brod oslobodi, možda treba dopuniti lekove i opremu za gornju ambulantu. Spisak je još duži, samo kaži šta bi htela to će biti učinjeno. – navodila je Kodara.

-Dobro, dobro, jasno mi je da ne može sve odjednom. Vidim da ste na sve mislili, pa nema smisla da vam se mešam. Pogotovo što ste dobro uhodani, a to potvrđuju i rezultati.

-Imam bolji gumeni čamac od od one vaše krntije, ima i navigaciju, pa možete bez krivudanja pravom linijom da dođete do cilja, odnosno te vaše žičare. Za manje od sata ste tamo jer je to gliser velike brzine. Ako bi se penjali tunelom treba vam dobra fizička kondicija i bar pola sata penjanja po klizavom ledu.

-Hvala ti Arijana, to je sjajno. Prednost površine leda je samo u tome što ima svetlost, a sve drugo je nepovoljno, a prednost mora je u svemu osim što nema svetlosti. Moža bi mogli morske puteve osvetliti pa bi putovanje bilo kudikamo prijatnije.

-Kao i za sve drugo potrebni su ljudi. – Kodara je davala svoj doprinos razjašnjavanju situacije, – Moji su spremni da sve urade, kao i do sada, samo ne bih volela da ih na duže vreme razdvajam. Oni su ovde radili danonoćno, samo zato što su njihove žene bile uz njih. Ja sam odlučila da im dam malo predaha, pre novih zaduženja. 

Sto metara ispod nas imamo reku sa toplom vodom, koja je zdrava i čista, možda bi vam trebala gore na površini. Imamo i pumpe da vam toplu vodu gore isporučimo. Možete je koristiti i za piće i za kupanje i za grejanje. Videli smo u njoj čak i male ribice koje vide u mraku. Kao što vidiš, svašta je moguće, ali mi ne možemo praviti planove za sve, nemamo te kapacitete.

-Kodara nemoj na nas da prebacuješ, nema ni gore ljudi koji su sposobni da prave planove, jer onaj ko da plan mora ga i izgurati, inače sve ostane na priči.

-U redu, pokušaću onda da poguram odavde šta mogu. Pomoćiće mi Arijana u planiranju, pa ćemo vas izvestiti šta smo smislile. Ali nemojte da se desi, mi vam dopremimo toplu vodu a vi ne znate šta ćete sa njom. Mi smo iskopali tunel do vrha, a vi ga održavajte. Mi smo se toliko osposobili u kopanju da bi sada mogli kopati led i potpuno vertikalno pa da se tu montira lift, ili drugi sistem podizanja, ali bi to opet potrajalo.

-Mislim da ovakva diskusija nigde ne vodi, – umeša se Arijana, – predlažem da idete na spavanje pa ćete ujutro biti sveži. Solarija da li želiš da spavaš sama ili bi više volela da ti devojke u kabini prave društvo? Mogu devojkama ovde da namestim krevete?

-Spavaćemo ovde, a gde ćeš ti? – zanimalo je Kodaru.

-Mogla bih i ja s vama, nije mi to problem, ali ću se ipak posvetiti svom usavršavanju. Da je Spike ovde rado bih se pridružila.

Solaria 3Où les histoires vivent. Découvrez maintenant