310. nastavak - šetnja

16 2 0
                                    

Došlo je jutro. Doručak je završio pa se grupa pripremala za dnevne zadatke. Admenta i Kodara su se na izlazu skladišta pozdravile sa momcima koji su otišli na kopanje leda. Admenta nije ništa pitala Kodaru, znala je da nije u pitanju neka obična šetnja.

-Sakuza! - proderala se Kodara dozivajući ih. Posle par minuta su se pojavili približavajući se, ali su bili na međusobnom odstojanju. Kodara se namestila ispred Admente da je ne bi ženka Sakuze ugrozila. - Admenta, mazi mužjaka ja ću kontrolisati ženku. - Admenta ju je poslušala. Kodara je mazila ženku a ova je gledala sa dozom opreza na Admentu i mužjaka. Posle par minuta maženja, napetost je popustila, pa su se Admenta i Kodara uputile prema svemirskom brodu do kojeg je trebalo poprilično pešačiti ali to im ni malo nije smetalo. 

Životinje su ih mirno pratile sa svake strane, ženka do Kodare. Ženka nije pravila probleme sa ulaskom u brod jer joj je to mesto već bilo poznato, a mužjak se savršeno dobro snalazio i sam. Na ulazu ih je dočekala Arijana. Kodara i ona su se zagrlile a Admenta je pomalo iznenađena njenom pojavom u znak pozdrava pružila ruku, jer je Arijana bila u oficirskoj uniformi. Arijana je zanemarila ruku pa je Admentu zagrlila, na šta joj je ona na isti način uzvratila.

-Dobrodošle, da li su životinje jele?

-Nisu, - uzvratila je Kodara.

-Poslaću robota da im donese hranu, sedite vas dve, čeka vaš topla čokolada, osim ako Admenta ne želi nešto drugo?

-Čokolada će biti sasvim dovoljna, - potvrdila je Admenta.

-Pripremila sam vam transporter, da li ste ga videle? Doduše malo je dalje od ulaza gde ste vi ušle.

-Imale smo problema sa životinjama pa smo se morale na njih koncentrisati. Nego koliko sam primetila, rekla si da si nama pripremila transporter? - Kodara je htela da nešto razjasni.

-Objasniću to malo kasnije. Admenta, - Arijana se njoj okrene, - reče mi Kodara da ti znaš pilotirati?

-Ne mogu reći da sam iskusni pilot, ali imam neka znanja jer sam imala dobre učitelje, Teylu i Mirandu. Imamo još par muškaraca koji se u to razumeju i to je sve. Zbog čega te to zanima?

-Kodara i ja radimo na oslobađanju broda, pa bi nam pomoć sa strane dobro došla.

-Stojim vam na raspolaganju.

-Kao što sam obećala, pripremila sam topografske karte, - Arijana pokaže na sto. - Mi se nalazimo na jednom planinskom platou koji je sa jedne strane zaštićen jednim niskim planinskim vencem koji je verovatno zaštitio brod od udara meteora. Gde završava venac ide jedna prilično oštra strmina. Verovatno ste se vi njome popeli. Niste mogli izabrati teži put da dođete do svog cilja.

-Dobro smo uopšte i došli kad nismo imali ni kartu ni bilo kakve uređaje. Sve je bilo u potpunom mraku sa ledom iznad glave. Prava je sreća da smo uopšte uspeli, - Admenta je objašnjavala.

-Kodara kaže da vam je namera da istražite okolinu piste. Po meni tu nema šta da se istražuje. Koji kilometar nizbrdo ima jedno naselje koje je ili srušeno ili napušteno pre katastrofe, gde su stanovali ljudi koji su se bavili pripremom broda za let. Po punom skladišu ispod piste, jasno je da sadržaj nije prebačen u brod. Meni je veoma zanimljiva informacija, koje nema na kartama, da ste na svom putu pronašli reku sa pitkom vodom u kojoj čak ima i riba. 

To je svakako veoma vredan nalaz pogotovo što je u velikoj blizini. Pitka voda se može koristiti u razne svhe. Moj predlog je da vas dve istražite najblažu nizbrdicu koja vodi sa platoa odnosno piste. Trebao bi postojati i neki put ukoliko nije oštećen ili zatrpan. Naravno, svemu tome treba dodati mogućnost da je sve pod ledom. Meni bi bilo prilično komplikovano da šaljem neka samohodna vozila baš zbog mraka i leda. 

Solaria 3Where stories live. Discover now