309. nastavak - uniforma

17 3 0
                                    

-Pitanje pripadanja nema veze sa razvojem društvenih odnosa ali ni sa genetikom. Koliko sam čula ti govoriš o tvom narodu kao da ne pripadaš veštačkoj inteligenciji. Možda sam ja uticala na to a možda si i sama do toga došla. Ali kad si već spomenula Sakuzu, da njega iskoristim da objasnim svoju misao. On i ja nismo genetski povezani. Nas povezuje poverenje. On meni veruje da ću ga štititi, a verujem i ja njemu, recimo da neće napasti moje ljude, ili da je u stanju da mene odbrani ako me neko napadne.

Po meni, takav odnos znači pripadanje. Isti takav stav imam i prema veštačkoj inteligenciji kao i prema Sakuzi, uslovno rečeno. Vi i ja takođe osećamo međusobno pripadanje. Ja sam s tobom od početka zauzela prijateljski stav. Smatram da on postaje sve snažniji. Moji su me pitali kako mi je s tobom, ja sam odgovorila da pijem čokoladu, to u prevodu znači da mi je s tobom prijatno.

Topla čokolada ima simbolično značenje druženja. Moji dobro znaju da nas dve ne pričamo o modi, već da razrađujemo veoma ozbiljne teme, a kao što sam malo pre rekla vidi se po rezultatima. Recimo da mene neko pita šta moji prijatelji rade, ja bih odgovorila da kopaju tunel. Kopali su juče, kopaće ga verovatno još sutra. Dakle šta rade? - kopaju. Kad se to tako kaže tu se ništa ne može zaključiti. Ali kad prekosutra budu tunelom išli ljudi gore dole, možda će se zaboraviti da je taj tunel ipak neko iskopao. 

-To povezuješ s nama? Tu mislim na naš dogovor, - Arijana je pažljivo slušala.

-Naravno. Jednog dana kad ovaj brod poleti, lako je moguće da će se zaboraviti ko je tome doprineo i kako je sve počelo. Ja se zbog toga mnogo ne uzbuđujem, meni je važan ovaj trenutak naše saradnje. Nas dve smo nešto započele, a drugi neka nastavljaju. Daleko od toga da mislim da su u mom narodu svi ispravni i dobronamerni, zbog toga je moja obaveza da te od takvih zaštitim. Verovatno je slična situacija i sa tvoje strane. 

Veoma je važno da nas dve jedna u drugu imamo poverenje. Tada ćemo postati ubitačna kombinacija i svi nedobronamerni će nas se kloniti. Ko meni sme prići dok je Sakuza pored mene? Ko tebi sme prići s namerom da ti uradi nešto loše dok sam ja prisutna? Eto, tako funkcioniše pripadanje. Mnogima će biti krivo kad vide da se slažemo, zbog toga sam ja insistirala da samo nas dve budemo vlasnice broda. Već sam rekla da meni samoj brod ne treba, što si ti ipak na kraju shvatila.

-Nije prošao ni jedan dan a toliko toga se promenilo. Skoro se ne registruje koliko se sve brzo menja. Svesna sam koliko je bilo sumnji i dilema, a sada mi sve izgleda potpuno normalno, kao da je tako oduvek bilo. - Arijana je očigledno u svojoj glavi premotavala film svih dešavanja.

-Ništa se nije prekinulo, promene se odvijaju i dalje. Zbog toga je meni informacija da sam postala komandant čime ću da se hvalim, postala stara vest u odnosu na nove koje su se pojavile, a moji prijatelji ne znaju ni za stare ni za nove vesti. Tek ih moram obavestiti ako ne zaboravim, jer ja stalno razmišljam šta dalje, a u tom razmišljanju vreme ipak protiče.

-Hoćeš li da odemo do arhive da odmrznemo Sakuzi ženku?

-To ti nije loša ideja.

Dok su hodali hodnikom Kodara je primetila promenu.

-Nisam te juče videla da ideš hodnikom?

-Radila sam malo na apgrejdu sistema pa sam svuda postavila kamere i projektore gde je postojala mogućnost da budemo zajedno.

-Mogu li onda očekivati da ćeš se uskoro ipak materijalizovati?

-Radim na tome, to je prilično komplikovan proces i nisam sigurna u uspeh.

-Napravi bar nešto, neku osnovu, koju ćeš onda postepeno usavršavati, ukoliko ne možeš sve odjednom da to napraviš.

-Tako i radim. Možda to i nije najbolja metoda ali ne bih želela da napravim nekog monstruma ili još gore degenerika.

Solaria 3Where stories live. Discover now