307. nastavak - vlasništvo

25 3 2
                                    

-Odlučila sam da ti predam brod. Od sada je tvoj. - To je Arijana izgovorila sa zadovoljstvom.

-Ne prihvatam, - mirno je rekla Kodara.

Arijana nije mogla da veruje šta čuje. Očekivala je oduševljenje sa Kodarine strane, - da možda ne tražiš još nešto?

-Naravno. - Odgovorila je Kodara u istom tonu.

-Mogu ti reći da sam razočarana tvojim odbijanjem, a to što tražiš preko svega još nešto, smatram ucenjivanjem. - Arijana je očigledno bila iznenađena ovakvim razvojem situacije. Od prvobitnog Kodarinog zahteva da brod bude njen do sadašnje situacije da ga ona odbija i to posle mnogo premišljanja od strane Arijane.

-A čime ja to tebe ucenjujem? Ne dajem ja tebi brod nego ga ti meni daješ.

-Imam osećaj da u ovoj nazovi trgovini brod nije najvažnija stvar? - Arijana je postajala svesna da Kodara igra na neku drugu kartu koju Arijana nije ozbiljno razmatrala. Pokušala je brzim razmišljanjem da pretpostavi o čemu bi se moglo raditi.

-Napokon si počela razmišljati kao pametna žena. U ovoj, kako ti reče, nazovi trgovini, ti si meni ponudila brod, a šta sam ja tebi ponudila?

-Ako sam te dobro razumela, ti preuzimaš brigu o njemu?

-Očigledno si jako loš trgovac. Nudiš mi brod sa problemima a za uzvret tražiš od mene da ih rešim, gde je tu trgovina? Nije brod Sakuza, pa da brinem o njemu. Moja želja da imam brod je bila određena apstrakcija kojom sam na tebe htela vršiti pritisak.

-Pritisak? 

-Pa da. Zanimalo me je kako ćeš reagovati, odnosno šta ćeš sve preduzeti po tom pitanju. Budući da sam ostvarila prvi deo svog plana mogu sada ići na drugi. Ja sam odbila preuzimanje broda, pa ti možeš ponudu ili da povučeš ili da je i dalje držiš otvorenom. Mislim da je vreme da kažem šta još tražim.

-Priznajem da sam po malo razočarana, ali me ništa ne košta da te saslušam.

-Mislim da će te baš koštati i to poprilično, ali nećeš zažaliti.

-Da čujem? - Bilo je očigledno da se Arijana potpuno pogubila.

-Evo ovako. Čiji brod ti meni nudiš?

-Kako čiji? Moj brod!

-Moguće. Kako se zvao prethodni vlasnik?

-Ti na to ciljaš?

-Zašto da ne? Zanima me kako si došla do toga da je brod tvoj? Da li si ti pravi vlasnik, možda si brod ukrala i meni ga dala, a ja zbog toga posle ispaštam.

-Ja sam kapetan broda!

-To je relativno. Kao prvo nisi kapetan nego si izvršni kapetan broda. To znači da si niža po činu. Druga je stvar u tome, da čak i da jesi kapetan, to ne znači vlasništvo, već samo upravljanje imovinom, odnosno brodom. Ja, kao što znaš kapetan ne mogu da budem jer se ne razumem u letenje.

-Ovde nema vlasnika, možda je negde tamo na Arijani, a ni to nije sigurno, jer je 3.000 godina dug period pa možda njih i nema, a sigurno je da su brod ovde ostavili i po njega nisu došli, što bi uradili da im je to vredelo. To znači da sam do daljnjega ja vlasnik.

-Nije mi jasna tvoja poslednja rečenica. To tumačim kao da si privremeni vlasnik, zar ne?

-Pa sad. Uvek može nešto da iskrsne.

-Upravo je to kod mene izaziva veliki problem. Ti si privremeni vlasnik koji mi nudi brod dok se ne pojavi pravi vlasnik. Da li sam u pravu?

-Očigledno je da nemam iskustva u pregovorima, - Arijana je bila iskrena, - ti si za mene preteški pregovarač.

Solaria 3Where stories live. Discover now