42.kapitola

145 28 8
                                    

,,Tak co? Jak to dopadlo? Máš problém?" začal okamžitě vyzvídat Ned, když Peter přišel do školy a přivítal se s ním u skříněk.

Mladý Stark se ušklíbl a vzal si učebnice. ,,Jo, mám problém. Mám domácí vězení, naši mě pravděpodobně budou vozit do školy i ze školy... To mi připomíná, budu muset najít MJ a vysvětlit jí to. Ještě mě teda nenapadla žádná výmluva, proč bych nemohl jít z domu ani na krok."

,,Škoda, že jsi chytrej. Mohl by ses vymluvit na známky," poznamenal Ned a pomalým krokem se vydali ke třídě. ,,Hele, a co kdybys MJ pozval k vám? Tvoje máma by pak třeba svolila, že bys ji mohl někam vzít..."

Peter se zamyslel. ,,To mě nenapadlo. No, můžu to zkusit, sice mi přijde blbý Michelle takhle využívat... Ale co, stejně to nevyjde. Máma je z ní úplně na větvi, takže si ji pravděpodobně na celý odpoledne ukradne pro sebe. Ale možná by si díky tomu ani nevšimla, že jsem zmizel. Jo, to mi připomíná, že mi zabavili i oblek."

,,To je smůla," politoval ho Ned. ,,Ale dalo se to čekat. Co s tím budeš dělat?"

,,Co by? Rozhodně to jen tak nenechám. Ne, když už jsem tak daleko a ty parchanty mám na dosah ruky! Sítě si můžu vyrobit nový, možná budu mít i někde starej oblek bez všech těch vymožeností, co jsme s tátou přidali do toho novýho. Ale co, kdo potřebuje vyhřívání a pavoučího drona a..." Peter polkl. Zatraceně, když o tom tak mluvil, jeho oblek mu vlastně začínal trochu chybět. No jo, zvykl si na pohodlí i na Karen, ale bez toho se bude muset obejít.

,,To bude dobrý, brácho. Nějak to vymyslíme."

,,Možná bych se mohl obrátit na Lokiho," probleskl Peterovi hlavou zčistajasna nový a šílený nápad. Loki přece pracuje s iluzemi. Možná by to nějak šlo... Jeho nová posedlost byla silnější než špatné svědomí z toho, že své rodiče takhle obchází. Ale bylo to nutné. Ti zločinci patří za mříže, a když ho táta neposlouchá...

Povzdechl si. Kdepak, život superhrdiny rozhodně není žádné peříčko.

•••

,,Nejspíš vás všechny udivilo, že jsem si vás tak rychle zavolal a požadoval jsem po vás neodkladnou schůzku," začal svým autoritativním a chladným hlasem Ross, načež věnoval přísný pohled každému z nich. Natashe Romanovové, která se tvářila poněkud nezúčastněně. Tonymu Starkovi, jenž vypadal znuděně. A Jamesovi Rhodesovi, jenž jako jediný poslouchal. Z původních Avengers jich tu bylo žalostně málo, ale Ross se tím nenechal rozhodit. Bude pracovat jen s nimi, koneckonců to bude stačit. Sice by se další pomocná síla, která se pohybuje ve stejných sférách, hodila, ale...

Nikdo nezareagoval, a tak pokračoval ve svém monologu dál. ,,Je to prosté. Vy tři jste podepsali Sokovijskou smlouvu a naše spolupráce i nadále trvá. Ani jeden z vás jste neudělal nic, co by mě nutilo podniknout proti vám nějaké kroky a postihy, za což vás chválím." Kývl dokonce i na Natashu, přestože z jejího návratu a omilostnění, k němuž byl donucen, nebyl zrovna dvakrát nadšený. Ale na druhou stranu, byla to výborná špionka a lehce a rychle se dostala i tam, kam jeho cvičení muži ne. ,,Proto se na vás nyní obracím s žádostí o pomoc. Možná to pro vás nebude nic nového, možná jste o něm ještě neslyšeli - ale New Yorkem se začíná prohánět nový superhrdina, jenž si říká Spider-man, a jehož je prakticky nemožné dostihnout." Na důkaz svých slov na plátně před nimi promítl video, na němž byl v hlavním záběru právě Spider-man. Byly to krátké sestřihy videí, jak se prohání ulicemi New Yorku, a nakonec i záběr z Washingtonu, jenž byl i ve zprávách.

Tony sebou trhl, když spatřil svého syna. Krve by se v něm nedořezali. Musel se velmi držet, aby na sobě nedal znát žádné emoce. Ross nesměl poznat, že Tony ví, kdo se skrývá pod maskou Spider-mana. Vyděsila ho představa, co po nich Ross může chtít. Samozřejmě. Ta jeho posedlost poslušnými superhrdiny. Musel mít pod kontrolou i Spider-mana, o němž toho zřejmě věděl žalostně málo, a dokonce se musel i ponížit k tomu, aby zbytek Avengers požádal o pomoc. Tony se držel, aby se posměšně neušklíbl. To pro něj musí být opravdu ponižující. Pocítil hrdost na Petera, že se nenechal chytit a vždycky unikl slídilům, jako byl právě Ross, ale zároveň jej děsilo, že se ministrovi vnitra povedlo chlapce vyčmuchat.

,,Slyšeli jsme o něm. Koneckonců, i my už nyní máme čas koukat na zprávy," utrousila jedovatě Natasha a založila si ruce na hrudi. Tony věděl, jak moc Rosse nenávidí, a naprosto jí rozuměl. I tak měl obavy, aby neudělala nějakou hloupost. Poslední dobou jako by to ani nebyla ta Natasha, jak ji znal. Že by ji tolik změnila její láska k Brucovi?

Ross na ni raději nijak nereagoval - nejspíš v rámci zachování dobrých vztahů. Znovu se pronikavě zadíval na tři superhrdiny a vysvětlil jim svůj požadavek. ,,Potřebuji od vás pomoc v tom smyslu, že se nám nedaří Spider-mana nikde dohledat. Není v našich silách jej zastavit a seznámit ho s podmínkami Sokovijské smlouvy. To bude vaším úkolem. Najít Spider-mana a přivést mi ho. Pokud bude poslušný a podepíše, může se stát novou posilou do vašeho týmu. Mimochodem, kde se nachází Vision?"

,,To bohužel nevíme, pane. Od incidentu v Německu s ním nejsme ve spojení," odpověděl mu Rhodey. Tony přemýšlel, jestli existuje nějaká možnost, jak z toho všeho vybruslit ven. Ale obával se, že není. Nehodlal ale Petera dovést k Rossovi, to prostě ne. Nemohl ho ohrožovat. Ale třeba s tím problém nebude. Peter má zabavený oblek, a když jej teď nebude používat, třeba na to Ross zapomene a nechá to být... Už teď věděl, že si lže do kapsy.

,,Dobrá, dobrá... No, asi to tak má být. Vy tři jste ti nejlepší, co tu z původního týmu mohli zůstat. A také nejrozumější, protože jste správně vyhodnotili, co je pro vás nejlepší, a podepsali jste," prohlásil spokojeně Ross. Tony se ušklíbl. Jen nám maž dál med kolem pusy... Najednou ho popadl obrovský vztek a cítil, že kdyby se na Rosse vrhnul, byla by to nejlepší možnost, jak ventilovat svou frustraci, jež se v něm za poslední dny nahromadila.

Možná Natasha vycítila jeho vnitřní rozpoložení, protože se ozvala: ,,No, pokud je to všechno, už půjdeme. Uděláme, co bude v našich silách, pane," ujistila ho s vážnou tváří a zvedla se. Ross přikývl a když odešla z místnosti, vyprovázel ji podezřívavým pohledem. Za chvilku se k ní připojili i Tony a Rhodey.

,,Někdo nějaký nápad, co s tímhle sakra uděláme?" sykla na ně, když se společně vydali směrem ke Quinjetu.

,,Ne," přiznal Tony unaveně. Jako kdyby se vrátil o nějakou dobu zpátky, kdy Sokovijská smlouva byla v jejich týmu na denním pořádku. A také byla příčinou jejich rozpadu a následného odcizení.

,,Vypadá to, že jsme pěkně v prdeli," okomentoval to Rhodey přímo a jednou větou shrnul, co cítili i Tony s Natashou.

Ďáblův učeň ✔ | ᵖᵉᵖᵖᵉʳᵒⁿʸ ˢᵖⁱᵈᵉʳˢᵒⁿ ²Where stories live. Discover now