Hoofdstuk 38

11 2 0
                                    

Bine

Ik doe niet graag mijn best, dus toen Senan – de geniepige rotzak – blijk gaf dat hij niet wou dat ik met hen meeging heb ik het laten varen.

Jammer genoeg is Malik op sommige vlakken een perfectionist. Hij stond erop dat we ze achtervolgden, zeker nu de Familie heeft besloten dat we niet meer naar de Schaduwwereld moeten.

Ik zou ze gewoon een verzonnen verslag hebben doorgestuurd op basis van wat Senan me heeft verteld, maar dat is niet correct volgens Malik. Hij heeft geen idee hoe contradictorisch hij soms wel niet is. Camera's? Die zijn onethisch. Een nepdossier opstellen zodat je bepaalde personen wat vrijheid kan gunnen en jezelf wat moeite kan besparen? Dat is niet correct. Orders moeten juist uitgevoerd worden. Hij werkt enorm op mijn zenuwen.

Bon, in dit geval kan ik zeggen dat het een goede beslissing was om ze te volgen. Om de een of andere reden hebben Senan en Nesmiah zich opgesplitst. Malik wou perse Nesmiah volgen. Ik zit dus opgescheept met Senan. In het begin deed hij wat hij mij had gezegd; kleren kopen, maar daar is hij al klaar mee. In plaats van naar huis te gaan is hij naar de bank gegaan. Ik herinner me dat bij onze vorige rapportering ze hadden gezegd om alles wat afwijkt van het normale onmiddellijk te melden via de telefoon. Is dit een afwijking van het normale? Hij heeft niet op voorrand gezegd dat hij naar de bank ging, maar misschien is hij dat gewoon vergeten. Er zijn duizenden redenen om hier te zijn. Geld afhalen, een probleem melden, een nieuwe rekening openen, een kluis huren... Hij is al een tijdje binnen, te lang om gewoon geld af te halen. Ik kan het maar beter melden. Ze zullen me minder hard straffen als ik hun tijd verdoe, dan wanneer ik mijn job verwaarloos (geloof me, ik heb beide al eens meegemaakt).

We moeten altijd eerst bellen naar het algemene Familienummer vooraleer we worden doorverbonden naar onze meerdere. Op deze manier glipt er niets door het maas.

De beltoon gaat slechts een keer over.

'U spreekt met Erik Van Der Beiden, Contacteur van de Familie. Gelieve uw naam en missie te verkondigen.' De man aan de andere kant van de lijn is de enige echte Contacteur. Hij hoort alle missies die worden uitgevoerd en heeft contact met iedereen in de Familie. Het is een enorme eer om deze positie te krijgen. Al heeft de Contacteur geen beslissingsrecht, omdat hij van zoveel op de hoogte is wordt hem af en toe om advies gevraagd. Hij heeft heel veel invloed. Het is dus altijd wijs om hem met respect te behandelen.

'Hallo, dit is Bine Van Der Beiden. Ik heb als taak de twee Bannelingen te observeren en verdachte bewegingen onmiddellijk te rapporteren.'

'Oké Bine, ik verbind je door naar het Familiehoofd,' antwoordt Erik.

Een rilling gaat door mijn lichaam. Ik ben nog steeds niet gewend om aan het Familiehoofd te rapporteren. Normaal gezien moeten jonge Familieleden in eerste instantie aan hun ouders rapporteren. Het gebeurt zeer zelden dat het Familiehoofd de tijd neemt om zich met de jongere generatie bezig te houden. Dit is bewijs dat de missie die Malik en ik moeten uitvoeren een van de hoogste prioriteit is.

Ik moet een tijdje wachten vooraleer ik een oude vrouwenstem hoor die zegt: 'Vertel.'

'De Bannelingen wilden een wandeling maken met als rede een beetje frisse lucht te krijgen en kleren te kopen. Malik en ik hebben ze gevolgd, maar op een bepaald punt hebben ze zich opgesplitst. Ik volg op het moment Senan. Hij is een bank binnengegaan. Dit heeft hij niet op voorrand vermeld en hij is er ondertussen al meer dan twintig minuten.'

Het Familiehoofd antwoord niet meteen. Ieder woord dat ze uitspreekt lijkt weldoordacht. 'Binnen een paar minuten zal je terug opgebeld worden met verdere instructies. Tot die tijd: blijf uit het zicht.'

Na een paar minuten rinkelt mijn smartphone. 'Met Bine Van Der Beiden.'

'Je instructies zijn de volgende,' zegt Erik zonder overbodige begroetingen. 'Nadat de Banneling de bank heeft verlaten ga je naar binnen. Een personeelslid van de bank zal je opwachten en naar de kluis brengen die de Banneling heeft gehuurd. Neem foto's van wat er in zit. Zit er niets in, dan ga je terug naar huis. In de toekomst telkens wanneer hij er naar toe gaat, moeten Malik en jij de kluis controleren.'

'Begrepen.'

'Stel ons niet teleur,' eindigt Erik het gesprek.

De kluis zit vol met informatie over de Familie. Informatie die Senan doorheen de jaren heeft verzameld. Gelukkig heeft hij nergens bewijs voor. Het zijn voornamelijk hand geschreven notities. Herinneringen van voor zijn Verbanning.

Het kan echter niet goed zijn voor mij dat er een heel notitieboek ligt met dingen die hij heeft afgeluisterd van Malik en mij. Ik had helemaal niet door dat hij ons zo goed in de gaten hield. Zelfs met de camera's had ik geen idee. Zijn de muren in het huis soms niet bestaande? Gelukkig staan Malik en ik op helemaal van onder op de hiërarchie. We weten niet echt veel relevante informatie. Het grootste probleem is dat alles voorheen een beetje speculatie langs Senans kant was. Nu heeft hij het kunnen verifiëren door onze gesprekken.

Ik krijg koppijn. Iedere pagina die ik fotografeer waar mijn naam op staat gaat me in de problemen brengen. Net wanneer ik denk dat het hopeloos is, zie ik iets wat mijn aandacht trekt. Het zijn noties over een meisje dat door iedereen genegeerd wordt. Enkel de Bannelingen lijken haar bestaan op te merken. Zelfs Familieleden zien haar niet staan – bewezen door het feit dat Malik en ik ontbeten hebben met haar erbij zonder iets te vermoeden. Er is een foto aan vastgemaakt waar ze zogezegd op moet staan, maar ik zie enkel de gang van het herenhuis waar de Bannelingen wonen.

Ik weet niet of ik de notities moet geloven, maar iets zegt me dat Senan dit niet verzonnen heeft. Ieder Familielid weet dat de wereld vol zit met onverklaarbare elementen. Ik moet denken aan het moment dat duidelijk werd dat Senan geen voeling had met de Schaduwwereld. Het leek niet te kloppen. Het eerste wat we leren is dat ieder Familielid speciaal is, een connectie heeft met de andere wereld. Toch hadden zowel Senan en Nesmiah geen voeling met die wereld. Ze hebben ons daarna wel gezegd dat het al eens eerder was gebeurd, maar ze hebben ons nooit een verklaring gegeven.

Nu ik deze notities lees kan ik niet anders dan denken dat Bannelingen misschien toch speciaal zijn – wellicht op een andere manier dan een normaal Familielid. Een meisje dat door niemand wordt opgemerkt? Dat klinkt verdacht veel als de Spiegelaars die niet door normale mensen worden gezien. Zou dat meisje misschien een Spiegelaar kunnen zijn die per ongeluk in de normale wereld is terecht gekomen? Ik schud mijn hoofd. Dat kan niet. Ik heb nog nooit van zoiets gehoord. Spiegelaars hebben net zoals normale mensen niet de juiste constitutie om tussen de werelden te reizen. Enkel Familieleden kunnen dat. Daarom is onze achternaam ook Van Der Beiden. We zijn van beide werelden.

Hoe dan ook, er moet een andere verklaring achter zitten. Maar wat?

----------------------------------------------

Dubbele update (om jullie geduld te belonen)!

Nog steeds geen internet in het tweede verblijf. Ze komen dat pas woensdag installeren. Ik zal morgen, overmorgen en maandag nog een hoofdstuk plaatsen. Dinsdag gaat  niet lukken en hopelijk krijgen jullie er woensdag of donderdag nog een. 

Alweer bedankt om te blijven lezen! Solène zou het waarschijnlijk enorm appreciëren.

Het meisje waar niemand naar kijktWhere stories live. Discover now