💥SALÂVAT MEVZUSU💥

57 13 4
                                    

Bismillâh...
Üzerimize farz olan vazifelerden biri Allâh (celle celâlühû)´ın Resulü, Mevlâmız Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm getirmektir. Bu amelimiz ibadetlerimizin kabul olmasına ve Allâh (celle celâlühû)´ın rızasını kazanmaya sebep olan mayadır.
Salât ve selâmın öz ifadesi; Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e tazim göstererek, Allâh (celle celâlühû)´a karşı kendimizi emniyete almaktır. Çünkü Allâh (celle celâlühû)´ın Zat-ı yaratılmışlardan ayrı ve ulaşılmaz olması bir uçurumun varlığına neden olduğundan, bu ayrılığı Fahri Âlem Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimiz ile gidermiş oluruz.
Allâh (celle celâlühû)´ın huzuruna varacak biricik yol Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm getirme yoludur. Salât ve selâmlar ile O´nun dostluğunu kazanır ve Allâh (celle celâlühû)´a ulaşırız.
Çünkü kul, salât ve selâmı dahi yaparken Allâh (celle celâlühû)´ın zatına havale ederek O´nun yapmasını ister. Bu ise Peygamber (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizin ve Allah (celle celâlühû)´ın büyüklüğünü açığa çıkarır.⚠Yani, kul peygamberimizin mertebesini kavrayamadığı gibi, Allah (celle celâlühû)´ınkini hiç kavrayamadığının göstergesidir.⚠
Bizim Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm getirmemiz Allâh (celle celâlühû)´ın bize salât ve selâm getirmesine sebep olur ki, sonucu cennettir. Yaptığımız salât ve selâmlar Peygamber (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimize ulaştığından neticesinde kıyamette şefaat hakkına kavuşmuş oluruz. Resûlüllâh (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
―Kim bana bir kere salât okursa Allâh (celle celâlühû) da ona on defa salât okur ve on günahını affeder, mertebesini on derece yükseltir.
―Bir gün Resûlüllâh (sallallâhü aleyhi ve sellem ve ala âlihi) yüzünde bir sevinç olduğu halde geldi. Kendisine: ―Yüzünüzde bir sevinç görüyoruz!‖ dedi ki.‖Bana melek geldi ve ş‏u müjdeyi verdi:
―Ey Muhammed! (sallallâhü aleyhi ve sellem) Rabb´in diyor ki: ―Sana salâvat okuyan herkese benim on rahmette bulunmam, selâm okuyan herkese de benim on selâm okumam sana ikram olarak yetmez mi?
Hayatımız boyunca salât ve selâm okumanın fırsatların aramalı boş ve dolu zamanlarımızı bu zikirle doldurmalıyız. Salât ve selâm zikri buluğ çağına kavuşmayanların ve kendi başına yol gösterici birinin olmadan yapabileceği zikirlerdendir. Allâh (celle celâlühû)´ın zikri ise, tecrübeli bir kişiye ihtiyaç duydurur. 💥Çünkü feyzi Celâl yönünden ve nuru yakıcıdır. Salât ve selâmın nuru ise Cemal yönünden olduğu için yakıcı ve zarar verici olmaz.💥
Büyüklerimiz buyurdular ki;
―Peygamber (sallallâhü aleyhi ve sellem ) Efendimizi vesile ederek bir kul ihtiyacı için Allâh (celle celâlühû)´a dua ederse, bu dua melekler vasıtası ile Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e ulaştırılıp, filan kişi haceti için Sizi vasıta kılarak Allâh (celle celâlühû) katında aracı olmanızı istiyor. Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) de onun için aracı olur. Allâh (celle celâlühû)´ta bu isteği geri çevirmez.
Allâh (celle celâlühû)´a hamd edersek, O´nun rızasını, Mevlâmız Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm edersek hacetimizin olmasında Allâh (celle celâlühû) katında şefaat ve yardımcı bulmuş oluruz.
―Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salâvat okuyandır.
―Gerçek cimri, yanında zikrim geçtiği halde bana salâvat okumayandır.(Tirmizî)
Nasıl olur ki; bir kişi padişahın kapısını, vezirini geçmeden çalabilir. Maddiyatta böyle olunca manevî âlemde bu daha meşakkatli ve zordur.
Resûlüllâh (sallallâhü aleyhi ve sellem ve ala âlihi) buyurdu ki: ―Kim bana salâvat okumayı unutursa, cennetin yolunu terk etmiş‏olur:
―Ramazan girip çıktığı halde günahlar affedilmemiş olan insanın burnu sürtülsün. Anne ve babasına veya bunlardan birine yetişip de onlar sayesinde cennete girmeyen kimsenin de burnu sürtülsün. Ben yanında zikredildiğim zaman bana salât ve selâm okumayan kimsesinin de burnu sürtülsün!
İbadetlerimizi salât ve selâm ile süsleyip kabul olmasının yollarını aramalıyız. Şöyle ki; Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) dahi Zat-ı Muhammediye için salât ve selâm eder dua ederdi. Hz. Fatıma (radiyallahü anha)´dan rivayet edildi ki: ―Resûlüllâh (sallallâhü aleyhi ve sellem) mescide girdiği zaman Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm okur, sonra da: ―Rabb´im! günahımı affet, rahmet kapılarını bana aç‖ derdi, çıkarken de yine Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e salât ve selâm okur, sonra da: ―Rabbim! Günahımı affet, lütuf kapılarını benim için aç‖ derdi‖. (Tirmizî)
Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e insanların ömürlerinde bir kere salât ve selam okumaları farzdır.
Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)´e okunan salâvat kabul edilir. İsterse gösteriş için olsun❕
Kur´an-ı Kerim´de[Mealen]―Onlar, nefislerine kötülük ettikten sonra, eğer sana gelerek, Allâh (celle celâlühû)´tan afv dilerlerse, Allâh (celle celâlühû)´ın Resulü de, onlar için afv dilerse, Allâh (celle celâlühû)´ı tövbeleri elbette kabul edici ve merhamet edici bulurlar‖ (Nisa 63) buyuruldu.
Allâh (celle celâlühû)´ım Sen´i sevdiğimiz gibi sevgilin Fahri Âlem Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) Efendimizi de seviyoruz. Bu sevgi yüzüne bizleri affet. Sen çok merhametlisin.[Âmin.]

Duâ ile Selâmetle...

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now