Yalan Söyleyenin Belirtileri

34 5 1
                                    

Kişinin Yalan Konuşup Konuşmadığını Nasıl Anlayabiliriz?

01. Zaman Kazanmaya Çalışmak...

✿ Yalan Söyleyen İnsanlar Kendilerine Zaman Kazandırabilmek İçin, Cevap Verirken Sorulan Soruları Tekrarlayarak Gereksiz Laf Kalabalığı Yapabilirler.

02. Kontrol Dışı Hareketler...

✿ İnsanlar Çekindikleri Bir Yalanı Söylerken Genellikle Ellerini Yüzlerine Doğru Götürerek Burunlarına veyâ Ağızlarına Dokunurlar. Bu, Söylenen Yalanı İstem Dışı Bir Şekilde Ağızlarını Kapatarak Gizleme veyâ Önleme Eğilimidir.

03. Kendini Soyutlamak...

✿ Yalancı, Kendisini Yapılan Eylemden Soyutlamaya Çalışır. Yalancının Kendisini Olaydan Uzaklaştırma İstemi Neticesinde Söylenmiştir.

04. İçgüdüsel Kaçış...

✿ Yalancılar İçgüdüsel Olarak Kendilerini Muhâtaplarından Uzaklaştırmak İçin Aralarına Fiziksel Bariyer Koyabilirler. Bu Davranışı; Kâğıt, Su Bardağı veyâ Yastık Gibi Objeleri Kullanarak Yapabildikleri Gibi, Bacak-Bacak Üstüne Atarak ya da Kollarını Kavuşturarak da Yapabilirler. Bunun Yanında Bâzı Yalancılarınsa, Kaçma İçgüdüsüyle, Gözlerini ya da Ayak Uçlarını Çıkış Kapısına Doğru Çevirdikleri de Gözlemlenmiştir.

05. Anormal Göz Kontağı...

✿ Doğruyu Söyleyen Bir İnsan, Karşısındaki Kişiyle Konuşma Süresi Boyunca Ortalama Olarak %60 Oranında Göz Kontağı Kurarken, Yalan Söyleyen İnsanlarda Bu Oran Tutarsızdır. Yalancılar ya Göz Temâsından Kaçınırlar ya da Suçlarının Anlaşılmaması İçin Aşırı Göz Temâsı Kurmaya Çalışırlar.

06. Heyecan, Gerginlik, Panik ve Korku...

✿ Yalan Söylemenin Neden Olduğu Stresin ve Adrenalinin Tesiriyle Kişilerin Burun Delikleri Büyüyebildiği Gibi, Ses Tonunda Titremeler, Konuşma Hızında Artmalar, Kısa ve Sık Nefes Alımı, Kızarıklık ve Terleme de Gözlenilebilir.

07. Gereksiz Detay Vermek...

✿ Bâzı Yalancılar Kendilerine Sorulmamasına Rağmen Gerekenden Biraz Daha Fazla Detay Verebilirler. Çünkü Biraz Daha Belirtici Olmanın, Kendilerini Daha İnandırıcı ve İknâ Edici Kılacağını Zannedebilirler.

08. İnandırma İstemi...

✿ Yalan Söylediğini Düşündüğünüz Kişiyle Konuşurken, Bir Süreliğine Duraksadığınızda Oluşan Sessizlik Onu Rahatsız Ediyorsa ve Kendisini Savunmaya Geçiriyorsa, Bu Kişinin Size Yalan Söylüyor Olması Muhtemeldir.

09. Klasik Kelime Seçimleri...

✿ Yalan Söyleyen Bir Kişi Daha İnandırıcı Olma İsteminden Dolayı Kontrolsüz Bir Şekilde, “Yemin Ederim!” veyâ “Dürüst Olmak Gerekirse...” ya da “Gerçekten...” Gibi Birtakım Kelimeleri Cümle İçerisinde Bolca Kullanabilir.

10. Konunun Kapanması...

✿ Konuyu Değiştirerek Karşınızdaki Kişinin Yalanına İnanmış Gibi Yaptığınızda, Muhâtabınız Oldukça Mutlu ve Rahatlamış Görünüyorsa, Bu Durum, Onun Yalan Söylediğine Dâir Bir İşâret Olabilir.

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now