Ahiret Varlığının Inancı ve Ispatı

58 5 5
                                    

Bismillâh...
Ahiret hayatının mahiyeti ve ahiretteki durumlar, duyular ötesi ve gayba ait konular olduğu için, gözlem ve deneye dayanan pozitif bilimlerle ve akılla açıklanamaz. Bu konuda tek bilgi kaynağı vahiydir. Kur'an'da ve sahih hadislerde ne haber verilmişse onunla yetinilir. Bunun ötesinde aklî bir yoruma gidilemez. Çünkü ahiretteki durumlar dünyadakine benzemez. Aralarında isim benzerliğinden başka bir benzerlik yoktur. Mesela "İsrafil sura üfürecek, insanların amelleri tartılacak, herkesin defteri ortaya çıkacak" denildiği zaman, hatıra dünyada bilinen bir alet, bir terazi, kağıttan yapılmış bir defter gelmemelidir.Bunların gerçek şeklini ve iç yüzünü ancak Allah bilir. Onların varlığına inanılmalı, mahiyetleri konusunda ise yorum yapılmamalıdır.

☞ Ilk inen iki ayetin biri isminin sıfatındaki ebedilik müjdesi ve ikinci ayet ise dünya ile ahiret arasındaki ikinci köprü vazifesi hükmünde olan ana rahminin,kabr mizan ve suallerin hakikati-bilgisi-itikadi ve ispatı bildirilmekte.
Alak Suresinin ilk iki ayeti:
1- Yaratan Rabbinin adıyla oku!
2- O, insanı bir alekadan (embriyodan) yarattı.

Sonrasında ise verdiği aklı, düşünme ve faydasına/hakikattine göre kullanılmasına işaret ederek ahiretin varlığı ispatı için teslimiyet ve itikat inancını vurgular.
☞Kıyâme Sûresi’nden:
36 – İnsan başıboş bırakılacağını mı sanır?
37- O, dökülen erlik suyundan bir damla (sperm) değil miydi?
38 – Sonra bir aleka (embriyon) oldu da Rabbi onu biçime koydu, sonra şekil verdi.
39 – Ondan da iki cinsi; erkek ve dişiyi var etti.
40 – Peki, bunu yapanın ölüleri diriltmeye gücü yetmez mi?

Misal verecek olursak:
♻ Yaz gider,yerini kış alır,kış gider ve yerini bahara bırakır.Gece,gündüze döner.Ölü toprak yağmur damlaları ile beraber canlanır.Geçmiş medeniyetler yerini başka medeniyetlere,ırmakta akan sular yerini başka sulara bırakır. Kainatta bir hareketlilik ve yenilenme mevcuttur.
İnsanın ölümü gibi Dünya’nın ölümü de olacaktır.İnsanların doğduğu gibi bu kainat da tekrar yaratılacaktır.
Zerrelerden yıldızlara tüm kainatı yoktan var eden bir Zat elbette bu kainatı yok ederek yerine yeni bir kainat yaratabilir.

♻ Baharda filizlenip boy atan,yeşerip yaprak çıkaran bitkiler bize birçok şeyler anlatmak isterler.Bunlardan biri de bütün yıl boyunca harcadıkları çaba,gayret ve faaliyetleri meyve,
çekirdek ve tohumlarında kaydetmeleri,bir nevi özetlemeleridir. Diyebiliriz ki her bir meyve,çekirdek veya tohum o bitkinin küçültülmüş bir şeklidir.Adetâ bitki bunlarda kodlanmıştır.
Ertesi bahar bitkiler bu meyve,
çekirdek ve tohumlarıyla aynı davranış ve özellikleri gösterir bir surette yeniden hayata başlarlar.Diğer canlıların hayat programları da sperm ve yumurta hücrelerinde kaydolur. Özellikle hücrede yer alan DNA'da titizlikle yazılırlar.Her bir DNA o canlının âdeta teksir edilmiş bir kopyası olur.Özelliklerimizin DNA'larımızda korunduğu gibi seslerimizin de fezada muhafaza edildiğini biliyor muyduk?
İlim Hz. Âdem'den bu yana bütün insanların seslerinin havada mevcut olduğunu söylüyor.Hatta videoya kaydeder gibi,bütün ses,tavır ve hareketlerin yanından geçtiğimiz veya içinde yaşadığımız cisimler tarafından tespit edildiğini belirtiyor.Belki(!) bir gün gelecek bu sesleri yeniden dinleme, görüntüleri seyretme imkânı olacak.
İşte her şeyde göze çarpan bu hıfz ve muhafaza kayıt ve tespit elbette bir gerçeğe işaret etmektedir.O gerçek de, söz konusu canlıların ve özellikle bu canlıların bir bakıma sultanı durumundaki insanın öldükten sonra, başıboş bırakılamayacağı ve toprağın altına atılan bir tohum gibi,fakat başka bir âlemde,o âleme lâyık bir hayata mazhar olacağı gerçeğidir.

🔴Kur'ân-ı Kerîmin, öldükten sonra dirilmeyi ispat hususunda başlıca iki metodu kullandığını görüyoruz.
Birincisi, temsilî kıyas, ikincisi de benzerini gösterme metodudur.
Şimdi bu iki metoda değişik örnekler vermeye çalışalım.

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now