Kelime-i Tevhid'in Manası:

45 6 0
                                    

Mucizelerle donatılmış peygamberlerin yıllarca tebliğ ettiği hakikatten sadece birkaç kişinin nasiplendiğine şahit olmuş bir yeryüzü burası. Şimdi aynı yeryüzü bizim yaralı dizlerimize bakarak ümitsizlik içinde kıvranıp durduğumuzu gördüğünde halimize acımıyor mudur? 
Benim de unuttuğum oluyor, aklımızda mıh gibi dursun:
"Allah, insanlar gibi ne kadar şeyi başardığınızın değil ne kadar çabaladığınızın hesabını tutar.
imtihanlarınızı sevin, sizi imtihan etmeye lâyık gören Rabbinize ise daima şükredin." Bu bir duadır.
âmin.

Kelime-i Tevhid'in Manası:
"Müslüman" demek; lugattaki kelime manası itibariyle Allah'ın emirlerine teslim olmuş kimse demektir. Müslüman olabilmek için bir insanın: Kelime-i Tevhid'i yani (La ilahe illallah Muhammedün Resulullah) sözünü bilerek, kalbiyle tasdik ederek diliyle söylemiş olması gerekir. Kelime-i Tevhid'in içindeki (La ilahe illallah Muhammedün Resulullah) sözünün manası ise Allah'tan başka ilâh yoktur, Hz.Muhammed (S.A.V) Allah'ın elçisidir demektir. Ancak bu sözün manasının iyice anlaşılabilmesi için Arapça bir kelime olan İLAH kelimesinin manasının iyice bilinmesi zaruridir. Arapça lisanı, veciz bir lisandır. Diğer pek çok lisanlardan üstünlük arz eden meziyetleri yanında Arapça lisanının veciz bir lisan olmasının manası kısa bir kelimeyle bir çok manaları ifade edebilme kabiliyeti içmektir, işte İLAH kelimesi de böyle bir kelimedir. Bu kelimenin lügat manası incelendiği zaman görülür ki; Bu kelime, 4 ana manayı ifade etmektedir. İLAH kelimesinin ifade ettiği dört ana mana şunlardır:
1. Kendisine kulluk yapılacak
2. Kendisinden yardım istenilecek
3. Rızası gözetilecek
4. Hak ve Adaleti tanzim edici, kanun koyucu varlık demek

Bu sebepten dolayı bir insan Kelime-i Tevhid'i söylediği zaman: Ya Rabbi; Ben inanıyorum ki Allah'tan başka kulluk yapılacak, O'ndan başka yardım istenecek, rızası gözetilecek yoktur; Hak ve Adaleti Sen tayin edersin, ben senin bildirdiğin Hak ve Adalet ölçülerinin yeryüzünde hakim olması ve imâsı için bütün gücümle çalışacağım demiş olur.

Peki nerede bu Hak ve adalet ölçüleri? Cevap: Muhammedün Rasulullah, yani, Hz.Muhammed (S.A.V) Cenab-ı Hakkın elçisidir, onun elçisi olarak Cenab-ı Haktan Cebrail (A.S) vasıtasıyla indirilip bize tebliğ ettiği bu Kur'an-ı Azimüş-Şan, Allah'ın kitabıdır ve bu kitap, Allah'ın bize bildirdiği Hak ve Adalet ölçüleridir, insanlığın saadetinin temel esaslarıdır. Ve ben işte bu Hak ve Adalet ölçülerinin yeryüzünde hakim olması için bütün gücümle çalışacağım, bütün insanlığın dünyada ve ahirette saadete ermesi için bütün gücümle çalışacağım demiş olur. İşte Kelime-i Tevhidi söylemenin ve Müslüman olmanın manası budur. Müslümanlara (Müslüman) kelimesiyle isimlendirmek bizzat Cenab-ı Hakkın Kur'an-ı Kerimde zikrettiği bir husustur. Nitekim Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerimde Müslümanlara siz Müslümanlarsınız öbürlerinden ayrısınız diyerek diğerlerinden bizleri ayırıyor. Peki diğerleri kimlerdir: NEFSİNE ESİR OLANLARDIR!

İşte yeryüzünde Hak ile Batılın mücadelesi; Hakka hizmet eden Müslümanlarla, Hakkı kabul etmeyip, nefsine esir olarak Batıla hizmet edenlerin mücadelesidir.

Duâ ile Selâmetle...

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now