İstanbul Makamları

32 6 0
                                    

İstanbul’da Duâların Kabûl Buyurulduğu Bâzı Makamlar ve Ziyâret Âdâbı

Birinci Makam:

❀ Eyüp Sultan Camii-Şerifi ve Halid İbn-i Zeyd Radiyallâhû Anh Hazretlerinin Türbeleri.

İkinci Makam:

❀ Fatih Camii-Şerifi ve Fatih Sultan Mehmet Han’ın Türbeleri.

Üçüncü Makam:

❀ Koca Mustafa Paşa Camii-Şerifi ve Sünbül Sinan Türbesi.

Dördüncü Makam:

❀ Karagümrük’te Canfeda Camii-Şerifi ve Hâtem-ül-Müctehidiyn Eb-ül-Füzuyat Pîr Seyyîd Sultan Muhammed Nureddin-il-Cerrahi Hazretlerinin Türbeleri.

Beşinci Makam:

❀ Koca Mustafapaşa’da Ramazan Efendi Camii-Şerifi ve Ramazan Mahfi Hazretlerinin Türbeleri.

Altıncı Makam:

❀ Mevlânakapı Dışında Merkez Efendi Camii-Şerifi ve Merkez Musa Muslihiddin Hazretlerinin Türbeleri.

Yedinci Makam:

❀ Silivrikapı Dâhilinde Seyyîd Seyfullah ve Aynı Kapı Haricinde Seyyîd Nizameddin Kuddise Sırrahuma Hazretlerinin Türbeleri.

Sekizinci Makam:

❀ Kasımpaşa’da Seyyîd Hasan Hüsameddin Uşşaki Türbe ve Zâviyesi.

Dokuzuncu Makam:

❀ Üsküdar’da Açık Türbe Semtinde Aziz Mahmud Hüdâi Camii-Şerifi ve Türbeleri.

Onuncu Makam:

❀ Eyüp’te Oluklu Bayırda Ümmi Sinan Türbe ve Zâviyesi.

On Birinci Makam:

❀ Kısıklı’da Seyyîd Selâmi Türbesi.

On İkinci Makam:

❀ Karacaahmet Mescîdi ve Türbesi.

On Üçüncü Makam:

❀ Beyoğlu’nda Kadiriler Yokuşunda İsmail-i Rumi Mescîdi ve Türbesi.

On Dördüncü Makam:

❀ Beşiktaş’ta Yahya Efendi Mescîdi ve Türbesi.

On Beşinci Makam:

❀ Zeyrek’te Kanlı Medrese Sokağında Hacı Emin Tokadî Hazretlerinin Türbesi.

On Altıncı Makam:

❀ Sarıyer’le Rumelikavağı Arasında Telli Baba Türbe ve Mescîdi.

Mustafa Bekriyyül-Halveti Hazretleri, “Ziyâret Esnâsında Edep ve İhtirama Riâyet Eden Menzil-i Maksuduna Erer. Edep ve İhtirama Riâyet Etmeyen Kimselerin, Velîleri Sevdiklerini İddia Etmeleri ve Muhabbet Davâsında Bulunmaları Yalancılığın Alâmetidir. Nerede Olursan Ol, Edebini ve İhtiramını Bırakma, Nezih Ol, Nâzik Ol, Müslüman’a ve Müslümanlığa Yakışır Ol!” Buyuruyorlar...

❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀

Bir Velîyi Ziyârete Gidecek Olan Zevât İçin Bilinmesi Gerekli Şartlar Şunlardır:

1. Yapacağı Ziyârete Gitmek Üzere Hazırlanırken, Allah İçin Niyet Etmelidir.

2. Evinden Abdestli Olarak Yola Çıkmalıdır.

3. Gideceği Yere Gidip Gelinceye Kadar, Gözlerini Allah’ın Men’ Ettiği Şeylerden ve Kalbini Kötü Düşüncelerden Hıfzetmelidir.

4. Ziyâret Mahalline Kadar Allah’ı Zikr ve Tesbih Etmelidir.

5. Ziyâret Mahalline Giderken Allah Rızâsı İçin Fakirlere Sadaka Vermeli, Yoksullara Yardım Etmeli, Hayr Cemiyetlerine Teberruda Bulunmalı, Kedi ve Köpek Gibi Sahipsiz Hayvanlara Yiyecek, Mevsim Kış ve Etrâf Karla Örtülü ise Kuşlara Yem Vermeli, Mümkünse Çiçeklere Su ve Zamanı ise Ağaç Dikmelidir.

6. İşlediği Suçlara ve Kabahatlere Tevbe ve İstiğfâr Etmeli, Bilhassa Çokça Tevhîd Etmelidir. Böyle Hareket Etmek, Dilediğinin Çabuk Olmasına Teşkil Eder. Murâdının Husulünü Çabuklaştırır.

7. Ziyâret Edilecek Velîyullah İster Dünyâ Hayatında İster Ebedî Âlemde Olsun Bu Hususlara Dikkat ve Riâyet Edilmelidir.

8. Ziyâret Olunacak Zâtın Huzuruna, Yani Kabr-i Şerifine Varılınca Önce Selâm Vermeli [Yani: es-Selâmü Aleyküm Yâ Abdullah İbn-i Abdullah Yâ Velîyallah.] Demeli, Sonra Üç İhlâs-ı Şerif ile Bir Fâtiha, Bir Âyet-ül-Kürsî, On Defa Salâvat-ı Şerife Okumalı, Sevâbını Evvelâ Aleyhisselâtû Vesselâm Efendimize, Bütün Enbiyânın ve Ehl-i Beyt-i Mustafa ile Ashâb-ü Ansarına ve Cümle Velîlerin Rûhlarına Hediye Ettikten Sonra, Cenâb-ı Hakk’tan O Velî Hürmetine Murâdını İstemelidir. Daha Sonra Mescîde Girerek Allah Rızâsı İçin Vakit ise Cemaâtle Vakit Namazını, Vakit Değil ve Kerahet de Yoksa İki Rekât Tahiyye’t-ül-Mescîd Namazı ve İki Rekât da Hâcet Namazı Kılmalı, Selâmdan Sonra Duâ Etmeli, Dileğinin ve Murâdının Acilen İs’af Buyurulmasını Niyâz Eylemeli ve Matlubu Hâsıl Olduğu Takdirde, O Velînin Rûhuna İthâfen Allah Rızâsı İçin Yapacağı Nezri [Yani Keseceği Kurbanı, Okuyacağı veyâ Okutacağı Hat-mi Şerifi, Vereceği Sadakayı...] Zikretmeli, Eğer Telli Baba’nın Türbesi Ziyâret Ediliyorsa, Hazretin Kabrinden Bir İki Tel Alarak Eve Dönmelidir. Alınan Bu Teller Hıfzedilmeli ve Murâdına Nâil Olunca, Hiç Geciktirmeden Nezrini Yerine Getirmeli ve Hariçten Bir Miktar Daha Tel Satın Alınarak O Zamana Kadar Hıfzedilen Tellerle Birlikte Hazretin Türbesine Götürülerek Yerine Bırakılmalı, Mescîd-i Şerife Girilerek İki Rekât Şükür Namazı Kılınmalıdır. Bu Şükür Namazı, Nimetin veyâ Erilen Devletin İdâmesi İçindir. Asla Gâflet Olunmaya!

[Kalplerin Ziyneti]

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now