FAZİLETLİ GECE VE GÜNLERİN İHYASI

43 4 0
                                    

Bismillâh...
On beş gecenin ihya edilmesi müstehaptır. Bunlardan beş tanesi Ramazan ayındadır. Bunlar Ramazan’ın son on gününün tek olan geceleri ile Bedir Savaş’ının yapıldığı Ramazan ayının on yedinci gecesidir. Abdullah b. Zübeyr, o gecenin Kadir gecesi olduğu görüşünde idi.

Diğer dokuz geceye gelince, bunlar, Muharrem ayının ilk gecesi, Aşûre gecesi, Receb ayının ilk gecesi, Receb ayının on beşinci gecesi, yine Receb ayının yirmi yedinci gecesi. Bu gece Rasûlullâh’ın İsrâ mucizesini yaşadığı Mirac gecesidir. Arefe gecesi, iki bayram geceleri ve Şaban ayının on beşinci gecesi.

Önceki büyüklerden bazıları bu gecede, bin ihlas ile yüz rekat namaz kılıyorlardı. Her rekatında ihlas süresini on defa okuyorlardı.
Bu namaza “Salâtül-hayır” ismini veriyorlardı. Onun hayrı ve bereketi onlarca biliniyor ve bunun için bir araya toplanıp, bazen bu namazı cemaatle kılıyorlardı.

Bize, Hasan-ı Basrî’nin şöyle dediği rivayet edildi: “Hazret-i Peygamber’in (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ashabından otuz kişi bana şunu söyledi:
“Kim Şaban ayının on beşinci gecesinde bu namazı kılarsa, Cenab-ı Hak ona yetmiş nazar kılar ve her nazarda onun yetmiş ihtiyacını karşılar. Bunların en düşüğü, onları mağfiret etmesidir.”
Bu gecenin, şu ayet-i kerimede bildirilen gece olduğu söylenmiştir:
“O gece her hikmetli iş, belirlenip hükme bağlanır.”

Bu gecede, gelecek yıla kadar olacak hükümler belirlenir ve o senenin işleri yazılır.*Çarşamba'yı perşembe'ye bağlayan gece. (10 Mayıs çarşamba akşamı)

Bana göre sahih olan, bunun Kadir gecesi olmasıdır. Nitekim Kadir gecesi mübarek bir gece olarak isimlendirilmiştir ve bu surenin ilk ayet-i buna şahitlik etmektedir:
“Biz, onu (Kur’an’ı) mübarek gecede indirdik.” Diye buyurmuştur.

Kur’an, Kadir gecesinde inmeye başlamıştı. O halde, bu ayet, şu ayete muvafık olmaktadır:
“Biz onu Kadir gecesinde indirdik.”

Ismen Duâ ile Selâmetle...

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now