"Mükemmel Paylaşımlar"a Devam Ediyoruz.

81 7 2
                                    

İşte İbrahim Aleyhisselâm’a İndirilen Suhuflardaki Yirmi Beş Nasihât:

Nâklederler ki, İbrahim Aleyhisselâm Sünnet Olunmağa Emr Olununca, Keser ile Kendini Sünnet Etti. Çok Acı Çekti. Hakk Teâlâ’dan Vahy Gelip, “Acele Ettin. Sana Sünnet Etmek Âletini Öğretmemiştik.” Buyurulunca, “Emr-i Şerifini Geciktirmeği Münâsip Görmedim.” Dedi.

Rivâyet Edilir ki, İlk Defa Nalın ve İç Donu Giyen de İbrahim Aleyhisselâm’dır. Don Giymesine Sebep Şu idi ki, Hakk Teâlâ’dan Vahy Gelip, “Sen Benim Katımda İnsanların Kerimisin. Secde Ettiğin Yer de Avret Yerini Görmesin!” Buyurdu. Ondan Sonra İbrahim Aleyhisselâm İç Donu Yapıp Giydi.

Ganimet Malını İlk Taksim Eden ve Allah İçin İlk Hicret Eden, Kıyâmet Günü Hülle Giyecek Olan İbrahim Aleyhisselâm’dır. Ateşe Atıldıkları Vakit Soyundurulmuşlardı. Hülle Bunun Mükâfatıdır. Hakk Teâlâ Hazretleri Halîlinin Makamını Mü’minlerin Kıblesi Eyledi. Onu İnsanlara Îmâm Etti. Habîb-i Ekrem’ini Ona Uymağa Emr Eyledi. Kendisine Yirmi Suhuf Gönderdi. O Suhuflarda Geçmişlerin Hâlleri ve Va’z-ü Nasihât Var idi. O Nasihâtlerden Yirmi Beşi Aşağıda Yazıldı:

Hakk Teâlâ Hazretleri Buyuruyor ki:
0

1.  Ey Âdemoğlu! Acele Etme, Rızk Taksim Olunmuştur. Hırslı Olan Mahrûm Kalır. Cimri Olan Kötülenir. Hâsed Eden Üzülür. Dünyâ Devamlı Değildir. Rızk Verici, Sizi Yaratan ve Yaşatan Allahû Teâlâ’dır.

02.  Ey Âdemoğlu! Ben Sizin Her Gün Yaptığınız İbâdetlere Râzıyım. Siz de Benim Her Gün Verdiğim Rızıklara Râzı Olun.

03.  Ey Âdemoğlu! Şimdi Fırsatın Var iken Elinde Olanı Allah İçin Ver ki, Sana İleride Yoldaş Olsun.

04.  Ey Âdemoğlu! Nimet Verene Şükreyle. Nimetini Bilmeyenlere İhsân Eyle. Sana Şükretmeyen Allahû Teâlâ’ya Şükretmez.

05.  Ey Âdemoğlu! Bütün Ömrünü Dünyâyı İstemekle Geçirdin. Yâ Âhireti Ne Vakit Talep Edeceksin?

06.  Ey Âdemoğlu! Size Göz Verdim Diye İki Kapak Halk Ettim ki, Görmesi Câiz Olmayan Şeylere Gözünüzü Derhâl Kapayasın. Ağzınızı Yarattım. İki Dudak ile Kapak Halk Ettim ki, Söylemesi Câiz Olmayan Sözden Ağzınızı Kapayasınız.

07.  Ey Âdemoğlu! Uzun Emel ile Dünyâyı ve Az Amel ile Âhireti İsteyenlerden Olma. Sözü Âbid Kelâmına Uygun Olup, İşi Münâfıklar Ameline Muvafık Olanlardan ve İhsân Olmadığı Zaman Kanaât Etmeyen, Murâdı Hâsıl Olmayınca Sabretmeyenlerden de Olma. Eğer Bunlardan Olursan Sana Öyle Bir Belâ Veririm ki, Cümle Âleme İbret Olursun.

08.  Ey Âdemoğlu! Herkim Seni Dost Edinirse Kendi İçin Edinir. İzzim ve Celâlime Yemin Ederim ki Ben Seni, Senin İçin Dost Ederim. Sakın Kendini Benden Uzak Eyleme.

09.  Ey Âdemoğlu! Sen Dâima Kendi Ayıplarına Bakıp, Başkasının Ayıbını Araştırma. Eğer Tersini Yaparsan İnsâfsız Olursun.

10.  Ey Âdemoğlu! Her Lâ İlâhe İllallâh Diyen Kimse Cennete Girmez. Bununla Beraber Birçok Ameller Yapması Lâzımdır. Bunlar; Bana Karşı Tevâzu Etmek, Ömrünü Benim Zikrimle Geçirmek, Nefsini Harâmlardan Korumak, Benim Rızâm İçin Gariplere Yanında Yer Vermek, Fakirlere İhsân Eylemek, Yetimlere Acımak.

11.  Ey Âdemoğlu! Ne Zaman Kalbinde Bir Kasavet Görsen, Malında Noksanlık Bulsan yahût Bedeninde Hastalık Hissetsen veyâ Nafakanda Bereketsizlik Olsa, Bilmiş Ol ki Söylediğin Malayani Bir Sözün Neticesidir.

12.  Ey Âdemoğlu! Eğer Cenneti Seviyorsan Hakk Teâlâ da Taâti Sever. Sen Hakk Teâlâ’nın Sevdiği İşi İşle ki, Hakk Teâlâ da Seni Sevdiğine Eriştire. Eğer Cehennemi Sevmiyorsan Hakk Teâlâ da Günâhı Sevmez. Sen Hakk Teâlâ’nın Sevmediğinden Korun ki, Hakk Teâlâ da Seni Sevmediğinden Korusun.

13.  Ey Âdemoğlu! Şüpheli Şeylerden Sakın ki, Beni Bilesin. Açlığı Âdet Eyle ki, Beni Göresin. Bana İbâdet Etmekle Kendinden Geç ki, Bana Vâsıl Olasın.

14.  Ey Âdemoğlu! Eğer Dünyâya Çalıştığın Kadar Âhiret İçin Çalışsaydın, Hesapsız Cennete Girerdin. Eğer Kanaât Etseydin, Herkesten Zengin Olurdun. Eğer Harâmdan Sakınsaydın, Dinini Hâlis Ederdim. Eğer Yalan Söylemeği Terk Etseydin, Sıddîklardan Olurdun.

15.  Ey Âdemoğlu! Kadir Olduğun Şeyi Muhtaçlardan Esirgeme ki, Ben de Senin Murâdını Hâsıl Edeyim. Ben Senin Misâfirine İkrâm Ettiğim Gibi Sen de Benim Misâfirime İkrâm Eyle. İbrahim Aleyhisselâm Dedi ki: Yâ Rabbi... Senin Misâfirin Kimdir? Hakk Teâlâ Buyurdu ki: Kapınıza Gelen Her Fakir ve Garip Benim Misâfirimdir.

16.  Ey Âdemoğlu! Siz, Hepiniz Günâh İşleyicisiniz. Ben ise Affediciyim. Günâhınıza Pişmân Olarak Bana Gelin. Tevbe Edin. Sizi Affedeyim. Günâhınıza Bakmayayım.

17.  Ey Âdemoğlu! Sana Gadâb Geldiği Zaman Beni Ân ki, Bana Gadâb Geldiği Zaman da Ben Seni Ânayım. Sana Acıyayım.

18.  Ey Âdemoğlu! Kim Benim Verdiğim Az Rızka Râzı Olursa, Ben de Onun Az Ameline Râzı Olurum.

19.  Ey Âdemoğlu! Üç Şey Vardır ki Biri Bana Mahsûstur, Biri Sana, Biri de İkimiz Arasındadır. Bana Mahsûs Olan Rûhtur. Sana Mahsûs Olan Bedendir. İkimiz Arasında Olan da Senden Duâ, Benden Kabûl Etmektir. Sakın Aramıza Harâm Lokma ile Perde Eyleme.

20.  Ey Âdemoğlu! Ne Kadar Dünyâya Gönül Bağlarsan, Kalbinden Muhabbetimi O Kadar Çıkarırım. Ne Kadar Dünyâya Sarılırsan Îmânının Parlaklığını O Kadar Gideririm. Ey Âdemoğlu! Seni Dünyâlık Toplayasın Diye Halk Etmedim, Bana İbâdet Edesin Diye Halk Ettim. Mazlumların Bedduâsıyla Dergâhıma Gelme. Zirâ Ben Mazlumların Duâsını Elbette Kabûl Ederim.

21.  Ey Âdemoğlu! Hiçbir Gün Yoktur ki, Sana Yeni Rızk Göndermeyeyim. Sen ise Buna Karşılık Melek ile Bana Günâh Gönderirsin. Rızkımı Yersin, Bana İsyân Edersin. Sonra Duâ Edersin, Kabûl Ederim, İstediğini Veririm. Seni Cennetime Dâvet Ederim, Kabûl Etmezsin. Senin Benimle Yaptığın Bu Muamele İnsâf Değildir.

22.  Ey Âdemoğlu! Nâfile İbâdet Et ki, Bana Yaklaşasın. Mescîdleri Mâmur Eyle ki, Beni Memnun Edesin. Âlimlerle Otur ki, Rızâma Kavuşasın. Günâhı Tamamen Terk Eyle ki, Melekler Seninle Müsafeha Etsinler. Gıybeti Terk Eyle ki, Cennet Sana Âşık Ola. Sabah ve İkindi Namazlarından Sonra Bir Saat Beni Zikreyle ki, Bu İki Vakit Sana Kâfi Gelir.

23.  Ey Âdemoğlu! Duâ Etmeyi İhmâl Etme. Duânı Kabûl Etmekten Âciz Değilim. Ne Kadar Günâh İşlesen Benden Ümidini Kesme. Benim Rahmetim Her Şeyden Çoktur. Ey Âdemoğlu! İstemeden Sana Îmân Verdim. Zannediyor musun ki Bu Kadar İstemene ve Yalvarmana Rağmen Sana Cennet Vermeyeyim? Elbette Veririm.

24.  Ey Âdemoğlu! Herkim Seni Sevmez ise Sen Onu Sev ve Sana İhsân Etmeyene Sen İhsân Eyle. Sana Söz Söylemeyene Sen Söyle ve Sana Hıyânet Edene Sen İyilik Eyle. Sana Zulmedeni Sen Affeyle. Kötülük Yapana İyilik Et. Eğer Böyle Yaparsan Cennete Önce Girenlerden Olursun ve Rahmetime Kavuşanlardan Olursun. Böylece Sana Peygamberlerin Sevâbını Veririm.

25.  Sefer Azığı Hazırla ki, Gidecek Yol Uzundur ve Günâh Yükünü Hafif Eyle ki, Azâb Şiddetlidir. Gemini Sağlam Yap ki, Deniz Derindir. Amelini Hâlis Eyle ki, Hâlik Görücü ve Bilicidir. İbrahim Aleyhisselâm’a İnen Suhufun Son Nasihâti Budur.

İbrahim Aleyhisselâm Hazreti Hakk Celle ve Âlâdan Sual Etti ki:
▬ “Yâ Rabbi... Senin İçin Ağlayan Kimsenin Sevâbı Nedir?”

Allah Azze ve Celle Buyurdu ki:
▬ “Ey İbrahim! O Kimsenin Bütün Günâhlarını Affederim ve Onu Cennetime Sokarım.”

İbrahim Aleyhisselâm Allahû Teâlâ Hazretlerinden Sual Etti ki:
▬ “Yâ Rabbi... Yetim ve Dul Kadını Gözetip İhtiyaçlarına Kefil Olanın Derecesi Nedir?”

Cenâb-ı Hakk Buyurdu ki:
▬ “Kıyâmet Günü O Kimseyi Arş’ın Gölgesinde Gölgelendiririm.”

İbrahim Aleyhisselâm, “Yâ Rabbi... Sana Hamd Olsun!” Dedi.

[(Meâricü’n Nübüvve)]
Duâ ile Selâmetle...

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now