TERVİYE, AREFE VE NAHR (KURBAN KESME) GÜNLERİ

46 5 1
                                    

Şu on günün en faziletli olanları; Terviye, Arefe ve Nahr (birinci bayram) günleridir. Bu sözün doğruluğuna Hazret-i Ayşe validemizden rivayet edilen şu hâdise delalet etmektedir:

Tegannî ve nağmeyi seven bir genç vardı. Zilhicce ayının hilâlini gördüğü zaman oruç tutardı. Bu hâli Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem’e ulaştığında birisini gönderip genci huzuruna çağırdı ve:

“Bu günlerde oruç tutmaya seni sevk eden nedir?” diye sordu. Genç şöyle cevap verdi:

“Anam, babam sana feda olsun Yâ Rasûlallah! Bu günler Meş’ar-i Haram ve hac günlerdir. Ümit ederim ki Allah beni onların duasına ortak eder.”

Efendimiz Aleyhisselâm ona şöyle buyurdular:
“Bu günlerde tuttuğun her bir oruç için sana, yüz köle azad etmiş, yüz deve kurban etmiş ve Allah yolunda cihad eden gaziler için yüz at hibe etmiş gibi sevap vardır. Terviye günü tutuğun oruç için, bin köle, bin deve ve bin at sevabı vardır. Arefe günü olduğu zaman iki bin köle, iki bin deve ve iki bin at sevabı vardır. Ayrıca bu günkü oruç, biri geçmiş biri de gelecek olmak üzere iki sene oruç tutmak gibidir.” (Muînü’l-Vâizîn)

• TERVİYE GÜNÜ (30 Ağustos 2017 Çarşamba)

Yevm-i Terviye, Zilhicce’nin sekizinci günüdür ki, hacılar o gün Mekke’den Mina’ya çıkarlar.

Zilhicce’nin sekizinci gününe Terviye günü denir. İbrahim aleyhisselam’ın oğlu İsmail’i kurban edip etmemekte tereddüt ettiği gündür. O gün oruçlu olan kimseye Allah Teâlâ o kadar çok şey ihsan eder ki, miktarını ancak Allah-ü Zü’l-Celâl bilir.

Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir.

“Hazret-i Allah Terviye günü oruç tutan ve günah (söz) söylemeyen müslümanı elbette cennete koyar.”

(Râmûzu'l-Ehâdîs)

BİR OKU BİN DÜŞÜNWhere stories live. Discover now