The Vampire Witch (uvod)

45.6K 690 48
                                    

Magija (vračanje ili čaranje) je mistična vještina kojom se pomoć manipulacije sviješću i autosugestijom nastoji postići određene rezultate i steći natprirodne moći i sposobnosti, služeći se za tu svrhu uspostavljenim ritualima. Magijska praksa dotiče se i drugih ideoloških sustava poput religije, misticizma, okultizma i psihologije.

Muška osoba koja se bavi magijom naziva se čarobnjak, vještac ili vrač, a ženska vještica, čarobnica ili vračara.

Premda veći broj praktičara otklanja sljedeću podjelu, uvriježena je podjela na tzv. bijelu i crnu magiju. Bijela magija predstavlja dobru magiju kojoj je svrha pomoći, izliječiti i savjetovati. Crna magija, s druge strane, predstavlja zlu magiju, kojoj je cilj nauditi. Povezujemo je sa sotonizmom i demonopoklonstvom.

U drevnom Egiptu je magija bila duboko ukorijenjena, magijske vještine su se oko 300. pr.n.e toliko koristile u Dolini kraljeva, da se na cijelom Srednjem istoku vjerovalo da je Egipat naseljen rasom čarobnjaka. Tokom srednjeg vijeka, ova je ideja uhvatila čvrste korijene u svijesti ljudi. I za vrijeme perioda naučnog istraživanja piramida i faraonskih spomenika, zapadnjački okultisti (generacija Max), koji su se bavili crnom magijom, su se takmičili s  istočnim vješticama da iz svega egipatskog izvuku misterije.

No, tajnu najranije magije u povijesti čovječanstva su imali samo šest originalnih vještičjih generacija; Styles, Malik, Horan, Payne, Tomlinson i Lisbon. Moći su im bile usađene u njihov DNK te su bile dio njih. Te originalne loze su imale najveći utjecaj ikada na magiju pa se ona najviše razvijala u 16. Stoljeću.

U kasnom srednjem vijeku počeo se sve više širiti strah od vještica te su mnoge žene mučene i spaljene kao vještice pod optužbom da su prodale dušu vragu i dobile moć za nanošenje nesreća ljudima. Crkva je inkvizicijom aktivno pokušala iskorijeniti čarobnjake i vještice svim sredstvima, ali su su se originalne loze uspjele pritajiti uspješno čuvajući tajne svojih moći.

Od 16. do 18. stoljeća pogubljeno je na tisuće ljudi, većinom žena, pod optužbom za vještičarenje. Progoni su vršeni širom Europe, i u katoličkim i u protestantskim zemljama, a najteži su bili u Engleskoj, Španjolskoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj.

 U Americi je najpoznatiji slučaj bilo suđenje vješticama iz Salema u Massachusettsu, gdje je 1692.-1693. optužena 141 osoba, od kojih je dvadeset pogubljeno.

The Vampire WitchWhere stories live. Discover now