Agónia

By katapanna

129K 6.1K 1.4K

„Hádész nem fekete. Szürke. Egészen, mint egy közönséges kavics, amit ezer év után partra vet a tenger, pont... More

Prológus
I.
II.
III.
V.
VI.
VII.
VIII.
IX.
X.
XI.
XII.
XIII.
XIV.
XV.
XVI.
XVII.
XVIII.
XIX.
XX.
XXI.
XXII.
XXIII.
XXIV.

IV.

3.4K 173 12
By katapanna

Hádész

A mellkasomban lebénulva dobban meg a szívem, csak arra tudok gondolni, hogy ebben a pár órában dől el minden. A Párkák jóslatai járnak a fejemben már évtizedek óta, és ennyi várakozás után most tartunk ott, hogy szembe kell néznem a következményeivel, bármi is történik majd.

Nem mentem érte. Nem voltam képes felülni a szekérre, Perszephoné elé menni, és közölni vele, hogy velem fog jönni. Ehelyett csak a föld nyílt szét messze tőle – meg akartam adni a választás lehetőségét, hogy eldöntse, merre tovább; az Alvilág, vagy az elevenek földje.

Fogalmam sincs, hogy alakult, csak ülök a konyhában a karfás bőrszéken, miközben az üres poharat szorongatom magam előtt. A nehéz, vastag gyűrűim kopognak az üveg falán, miközben a saját szorongásom elevenen fal fel, a tarkóm zsibbad, és képtelen vagyok megmozdulni.

A fekete hajam egy laza kontyban ül a fejemen, mégis a szemembe lóg az a néhány tincs, ami túl rövid ahhoz, hogy a helyén maradjon. Irritálja az orromat, mégsem tudok vele foglalkozni. Az órát nézem a falon abban a tudatban, hogy az idő idelent mit sem ér, és azon kattogok, vajon mikor lesz teljesen egyértelmű a számomra, hogy elbuktam. Perszephoné nem jön.

– Óvatosan, mert darabokra hullasz. Itt várj meg. – Hekaté hangja átsiklik a néma csöndben, a szívem pedig egyszerre dobban meg és hagy ki két ütemet, és képtelen vagyok levegőt venni. Hallom a tompa lépteket, amik egyre élesebben verődnek vissza a falakról, felkeverve a hideget bennem.

Az arcom bizsereg, minden végtagom zsibbad, és majdnem megdermed az idő, mikor képes vagyok megmozdulni – Hekaté felé fordítom a fejem. Ott áll méterekre tőlem, azzal a gyenge, megkönnyebbült arckifejezéssel, ami túl nehéz ahhoz, hogy befogadja az agyam.

– Itt van.

– Eljött? – kérdezek vissza annyira berekedve, hogy magamat sem ismerem fel.

– A hallban van. – Felém biccent, hátrál egy lépést, mikor sikerül felállnom a székből, amin recseg a bőr, mintha csak lángra gyúlt volna. – Nem tudja, hol vagyunk.

– Mi az, hogy nem tudja? Nem egyértelmű? – kérdezem a poharamat az asztalra téve, kissé idegesen nézve az istennő szemeibe, aki pont olyan feszült és ideges, mint én.

– Azt tudja, hogy az Alvilágban van – nyel egy kisebbet, és elindul utánam pont olyan magabiztos léptekkel, mint amit én is igyekszek magamra húzni, hiába fuldoklom belül. – Azt viszont nem, hogy a te palotádban.

– Nem mondtad el neki?

– Mégis hogy mondtam volna? Ha meghallotta volna a nevedet, valószínűleg...

– Értem – szakítom félbe annyira mereven, hogy nem mer még egyszer megszólalni. – Lenéz, mint odafent mindenki. Tisztában vagyok vele.

– Hádész...

– Menj előre. – Megtorpanok egy pillanatra, csakhogy félbe szakíthassam, ő pedig vár, hátha meggondolom magam.

Eltelik egy hosszú, végtelenségig nyúló perc, mire rájön, hogy nem fogok könyörögni, és képes annyit megtenni, hogy magára húzza azt a határozottságot, amivel idejött, és káromkodva pattintja ki a kabátja kapcsát, hogy a fekete, lilával szegett ruhadarab a nyakából a földre hulljon. Azt hiszem, már fojtogatta.

Kell még néhány másodperc, mire elő tudom venni a magabiztosságomat, azt az arckifejezést, amit soha nem hagyok el, ha ki kell tennem a lábam az Alvilágból. A cipőm tompán kopog Hekaté után a márványpadlón, ahogy kiindulok, a folyosó végébe érve érzem, ahogy ő már az egyik közeli falhoz húzódva áll és engem néz.

Nem fordulok felé, csakis Perszephonét figyelem, aki a hatalmas térről lassan rám vezeti a tekintetét, és itt, ebben a pillanatban látom, ahogy minden vér kifut az arcából. Elsápadva néz Hekaté felé, akitől valószínűleg segítséget vár, és vagy két lépést elhátrál, mikor nem kapja meg.

– Hádész – nyögi a nevem olyan halkan, hogy belebizsereg az állkapcsom.

A bőre egészen barna, látszik, mennyi időt töltött a szabadban, a vörös haja pedig a keskeny, kipirosodott arcába lóg, ami mégis kicsit elszürkült a rengeteg portól, ami beleragadt. A saját kezét szorongatja, némán tátogva próbál mondani valamit, talán teljesen és pusztítóan kiborulni, mégsem képes rá, mikor közelebb sétálok.

– Perszephoné – köszönök meg sem rezdülve, azt figyelve, ahogy lefagyott arccal méregeti a hatalmas heget a nyakamon, amit most nem takar a leengedett hajam.

– Mi folyik itt? Mit keresek itt?

– Hazajöttél.

– Haza? – kérdez vissza elfúló hangon, olyan félelemmel meredve Hekatéra, hogy azt hiszem, elájul. – Nem, ez nem az otthonom.

– Imádom, hogy Zeusz ezt a részt meghagyta nekem – húzom fintorba az arcom, amiről csöpög a szarkazmus, és hirtelen nem tudom, hogy ezzel vagy a szavaimmal váltok ki belőle ekkora döbbenetet. – Apád eladott.

– Zeusz? – kérdez vissza értetlenül, a szavakat keresve mered maga elé, azt hiszem, pont arra a napra gondol vissza, mikor meglátott Zeusz templomában fent az Olümposzon. Felgyűlnek a könnyek a szemeiben, és ezt látva győződöm meg arról, hogy Zeusz mennyire önző és lelketlen, hogy a saját lányát képes ilyen helyzetbe hozni úgy, hogy emellett az egész életéből kimaradt. – Vigyetek vissza.

– Nem lehet.

– Vigyél vissza! – csattan fel olyan erőre kapva, hogy még én is megdöbbenek, nemhogy Hekaté. Mindenestre nem engedem meg magamnak, hogy látszódjon rajtam, csak figyelem minden rezzenését, mikor közelebb lépek hozzá. Megcsap a virágos illat, ami a bőréből árad, talán ez az a pofon, ami végül megállít. – Nem hallottad?

– Hová tűnt a megszeppentséged, kislány? – kérdezek vissza nyugodt hangon, és kicsit már szórakozottan figyelem, ahogy megrebbennek a szemei attól, ahogy becézem. Látom rajta, mennyire összekavarodik tőle a feje.

– Kislány? Istennő vagyok.

– Igen, azt látom – nézek végig rajta kicsit hosszabban, mint amit megengedhetnék magamnak.

Megnémulva húzza össze magát egy egészen kicsit, a pirosság az arcán felerősödik, ez a reakció pedig elég ahhoz, hogy ne szólaljak meg többet. Azt figyelem, ahogy lassan összeszedi magát, a vállán szétszakadt ruháját húzza feljebb, miközben lassan ismét erőre kap. Kihúzza magát, a szemembe néz olyan hosszan, hogy még ő is meglepődik rajta, de nem hátrál ki.

Mintha ezzel segíthetne a helyzetén.

– Vissza kell engedned.

– Nem lehet – válaszolom talán túlságosan megkönnyebbülve, teljesen elhagyva azt a folytonos szorongást, ami eddig itt ült rajtam. – Nem tudom, megértetted-e, de innen többé nem mehetsz el. Üzenhetsz Hermésszel az apádnak, hogy megköszönhesd.

– Hádész azt akarja mondani, hogy Zeusz alkut kötött vele nagyon régen, Perszephoné. – Hekaté egy örökkévalóság után szólal fel, mikor szemmel láthatóan csak nagyobb káoszt csinálok az őszinteségemmel, mint ami eddig volt.

Sajnálom, én ilyen vagyok, nyers és ezért sokszor durva, ez a valódi oldalam. Nem tehetek arról, hogy mások ezt nem viselik jól.

– És én voltam az alku?

Valaki volt az alku, a tárgya csak két hete lettél te – válaszol kicsit gyengébben, mikor neki is feltűnik, Perszephoné mennyire leesik a lábáról attól, amit csak most tud meg. – Zeusz csak téged volt hajlandó odaadni.

– Ha anyám ezt megtudja...

– Akkor valószínűleg kiborul, de az téged már nem fog érinteni. – Felvont szemöldökkel nézem, ahogy elhátrál, és igyekszem nem meghallani, mikor Hekaté lepisszeg, hogy fogjam be a számat.

Perszephoné elhallgat, összeszűkített szemekkel bámul az arcomba, valószínűleg azon gondolkodik, mit vágjon a fejemhez.

– Gonosz vagy.

– Nem rosszabb, mint Zeusz.

– Nem veheted a szádra – háborodik fel annak ellenére is, hogy a számára nagyon is fontos személy most tépte darabokra az életét. – Nagyobb, mint te vagy bármelyik isten, aki valaha létezett. És Zeusz az apám.

– Aki eladott téged a gonosznak – teszem hozzá nem mellékesen, amivel végleg befogom a száját. A tarkómra simítva nézek a boszorkányok istennője felé, aki ebből már tudja, hogy itt lezártam a témát. – Hekaté, mutasd meg neki az északi szárny melletti szobákat.

– Az északit? – kérdez vissza ledöbbenve, miközben elhalva nézi végig, ahogy visszasétálok a konyha felé.

– Igen, az lesz Perszephoné lakrésze.

Az eddig mindig csendes, kihalt palotám egy csapásra fordult ki minden sarkából, mióta Perszephoné betette ide a lábát. Órák teltek el azóta, és hiába zárkózott a szobájába, szinte még most is érzem az energiáját idelent.

A hallban ülök a hatalmas bőrkanapén, elgondolkodva nézem a bikabőr szőnyeget a lábam alatt, mert képtelen vagyok megmozdulni innen. Végtelenül elfáradtam abban, hogy mindenkivel harcolnom kell, aki a közelembe jön.

– Hát nem egy törékeny virágszál. – Hekaté pont olyan fáradtan szólal meg mögöttem, mint amilyennek én érzem magam. Teljesen kiesek a fejemből, hirtelen már csak azt veszem észre, hogy besüpped a kanapé méterekre tőlem, mikor ő is leül. – Zeusz nem azt mondta, hogy irányítható és visszahúzódó?

– Többet beszéltél Perszephonéval a mai napon, mint Zeusz egész életében, szerinted tudja, milyen?

– Ma a szokásosnál is lekezelőbb vagy – szúr vissza félhangosan, végigsimítva az arcán. – És innen hogyan tovább?

– A te felelősséged lesz itthon.

– Mi? – Elvékonyodik a hangja, ahogy visszakérdez, ijedten néz rám, és szinte már tudom, mire gondol; ő nem bébiszitter. – Begolyóztál?

– Azt szeretném, ha megmutatnál neki mindent, amivel nem tudja megnyomorítani magát egy életre. A többi az enyém.

– Vagyis Kerberoszt hagyjam ki?

– Azt majd elintézem én. – Elhúzom a számat, mert így belegondolva fogalmam sincs, mégis hogy fogom bemutatni a háromfejű, több méter magas kutyámat, ami egy tizedperc alatt szedné szét az Olümposzt, ha Herkules nem verte volna láncra. – A Párkák azt mondták, tanítsak meg neki mindent, amire én is képes vagyok. Ezeknél több időt nem akarok vele tölteni.

– Ő se veled, ne aggódj – horkant fel hangosan, amivel eléri, hogy ránézzek. Szinte kinyírom a tekintetemmel, amit Hekaté szándékosan nem akar látni, inkább rám se figyel.

– Mit csinál most?

– Fürdik. A beleszáradt sarat próbálja kimosni a hajából.

– Hogy lett ilyen koszos? – kérdezem úgy, hogy igazából egy kicsit sem akarom tudni a választ. – Hogy is került ide pontosan, Hekaté?

– Egyedül.

– Hermésznek várnia kellett volna rá odafent – nézek rá megint, viszont az előbbivel ellentétben ezt viszonozza is. Beharapja a száját, mert fél megszólalni, én pedig érzem, hogy megint fellobban a kék szikra a szememben. – Lezuhant?

– Nem volt más választása. Hermész nem tudott visszaérni az Olümposzról. – A saját karjára simít, és gyengén felsóhajt, mikor a fejemet hátradöntve elfordulok tőle. Nekem ez túl sok a mai napra, így is egy hajszálon múlt, hogy ne álljon lángokban minden körülöttem.

Hekaté elnémul, érzem, hogy csendben csak bámul rám, egészen olyan érzés, mintha a nővérem lenne. Fél és tisztel egyszerre, mégis akkora szája van, hogy néha elgondolkodom azon, kitegyem-e innen.

– Mi az?

– Semmi. Észrevettem valamit.

– Szerintem nem akarom tudni.

– Szerintem se – bólint rá elismerően húzva a száját. – Mindenesetre ahhoz képest, mennyire távol akarsz tőle maradni, ennél már csak akkor lehetne közelebb hozzád, ha a szobádba költözik. Az északi szárny csak a tiéd.

– Ő nem is ott van, hanem csak a közelében. Figyelni kell rá, Hekaté.

– Persze. – Nem látom, de a fejemet rá, hogy a szemeit forgatja, és talán itt dönti el, hogy inkább visszavonul. Lassan felkel, a gyertyák lángjai egy picit összeugranak, valahányszor megmozdul, ami őszintén lenyűgöz a mai napig annak ellenére is, hogy láttam már sokkal felfoghatatlanabb dolgokat.

Hekaté varázsol, ő a boszorkányok istennője, és minden, amit tesz, azt a lelkével csinálja, ezért minden reagál arra, ahogy ő mozog. Vele együtt lélegeznek a szaros gyertyái.

– Megpróbál majd megszökni, és a közelében kell lennünk, mielőtt a Sztüx folyót próbálja átúszni, hogy visszamenjen oda, ahonnan elhoztátok – szólok után, amit biztosan meghall, de már nem pazarolja rám az energiáit, egyszerűen csak elvonul.

Continue Reading

You'll Also Like

18.2K 1K 47
"Jellegzetes gyógyszer és fertőtlenítő szag terjeng a kórteremben. Jayt rögtön kezelésbe vették az orvosok és jött a kedvenc kérdésem. "Mi történt?"...
184K 10.7K 73
Isaac Brown egy hatalmas hírnévvel rendelkező alfa család örököse, ami miatt mindenki retteg a fiútól és ő ezt ki is használja, mígnem az utolsó gimn...
548 0 28
A gondozóház egy valódi események által inspirált fétis történet. A fókusz a pelenkázáson, végbélkúpon, lázmérőzésen van. Ha ezeket undorítónak tarto...
188K 18.1K 95
Mi, egyszerű emberek nem is tudhatjuk, milyen csodák történnek körülöttünk. Amiket észre sem veszünk! Nem látjuk az összefüggéseket a világok között...