YÜZÜKLERİN EFENDİSİ

2.5K 34 2
                                    

11 Dalda oscar ödülü alan ve J. R. R. Tolkien'in kitabından sinemaya 3 seri şeklinde uyarlananYüzüklerin Efendisi kimi kesime göre altında derin anlamlar barındırıyor. Özellikle filmin 3. kolu olanKralın Dönüşü adlı filmin senaryosu, mekanları ve karakterleri; kötülük ile iyiliğin mücadelesinin ardındailluminati teorisini de beraberinde getiriyor.

Başlamadan önce belirtmek istediğim bu yazılanların sadece komplo teorilerinden ibaret ve hayal ürünü olduğudur. Ciddiye almadan sadece eğlenerek okumanızı tavsiye ediyorum. Ciddiye almak isterseniz de galeyana gelip orayı burayı dağıtmaya çalışırsanız bir bir sorumluluk kabul etmiyoruz :P Anlattıklarımın hepsi hayal ürünüdür efenim tekrar hatırlatalım.

Nereden başlayacağımı bilmiyorum ama, biryerlerden yazıya girelim...

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği ve Yüzüklerin Efendisi: İki Kule adlı ilk iki filmden sonra çekilen Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü adlı filmi izlediyseniz yazıyı okurken olayların gelişimini kafanızda canlandırarak ilerleyin :)

Bildiğiniz gibi serinin son filminde Minas Tirith adlı kralın kalesinin bulunduğu bir yer vardı. Burada kralın varisi kaybolduktan sonra tahta geçici bir adam getirilmişti. Vekilharç :)

Filmin sonunda hatırladığınız gibi kayıp varis tekrar başa geliyor ve bu kalenin kralı oluyordu. Dolayısı ile insan ırkının ve tüm Orta Dünya'nın. Illuminati teorisine göre ve bu aslında biraz bizim dinimizde anlatılanlara da benziyor, bu kral (yani Aragorn) isa olarak ön görülüyor. Buradaki bağlantı ise onu tahta getiren kişi (Gandalf). Tekrar teoriye göre; Gandalf Mehdi olarak öngörülüyor :) Filmde herkesin ümidi kestiği anlarda, kilit noktalarda ortaya çıkarak yardıma yetişiyor. Daha sonra da Aragorn'un tanınması, ona inanılması ve başa geçebilmesi için elinden geleni yapıyor. (Bu önce Mehdi'nin gelmesi, daha sonra Hz. İsa'nın gelmesi ve bunların birlikte kötülüğe karşı savaşması ile bağdaştırılıyor)

Gel gelelim herşeyden haberi olan illuminati tarikatına. Filmdeki göz (herşeyi gören göz) bunu temsil ediyor. Herşeyden haberi var malumunuz, insanların zihinlerine girebiliyor ve onları zihnen zehirleyebiliyor, zarar verebiliyor. Bunuda bir yerden tanıdık bulacaksınız biraz düşünürseniz :) Gözün yanındaki piramit şeklinde dağ ise zaten açıklanmasına gerek olmayan bir şey.

Fotoğrafta sağ tarafta gördüğünüz kapkara adam (sauron) kötülüğün başı olarak adlandırılıyor ve bunun 6 veya 7 miydi tam hatırlamıyorum atlı süvarileri var bildiğiniz gibi. Onlarda kötülüğün başını çekenlerden, bunları Dünya'yı yöneten ve ekonomiyi kontrolleri altında tutan illuminati teorisinde piramitin en üstündeki adamlar olarak görebiliriz. Peki burada Saruman'ın bir konumu yok mu diyeceksiniz, onun da var. Saruman'da içinde iyiliği taşıyan ancak kötülüğe karşı savaşmak yerine teslim olmayı seçen günahkar kesimi temsil ediyor.

Orclar ve Goblinler ise kötülüğe direnmeyen kısmın devam olarak görülebilir. Onlar sadece işlerine bakarlar ve onlara söylenilenleri (Empoze edilenleri) yaparlar. Aslında bir görüş ve düşünceleri yoktur. Düşünmeyi bilseler de düşünme ihtiyacı hissetmezler. (Bana dokunmayan yılan bin yaşasıncılar :P) Bir görüşe sahip olmayan, bir taraf seçmeyen her şey gibi onlar da kötülüğün eline ve kontrolüne geçmiştir. Günümüz Dünyası ile bu düşünceden çok kolay bağdaştırmalar yapabilirsiniz.

Tekrar Minas-tirith'e dönelim. Üst avlusundaki bahçede haç şeklinde bir tasarım ve genel görünüm şekli tamamen Vatikan'a benziyor. Buradan ne anlam çıkaracağımızı bilemedik :P Tam karşısında Mordor var ve balkondaki yönde tam orayı gösteriyor. Basit düşününce bundan anladığımız batı-doğu kavramı ve batı iyi doğu kötü anlayışı. Ancak biraz daha derin düşünürsek olay bu kadar basit değil. Batının başında bildiğiniz gibi Vekilharç var ve hiç bir şey yapmıyor, yenilgiyi kabul eden, gerekeni yapamayan aciz birisi. Yani kötülüğe itaat ediyor.... Kötülüğe karşı savaşmayı istiyor ancak onu kabulleniyor ve yenileceğini düşündüğünden madem yenilicem itaat edeyim diyor :) Burada Gandalf (Mehdi) devreye giriyor ve bu kötü gidişatı gördüğünden Aragorn (İsa) için çalışmaya başlıyor. Amacı onu tekrar kötülük ile savaşan bir batı yaratabilmek için başa getirmek.. Bu batıyı tüm iyi insanlar olarak düşünün, doğu-batı gibi ayırmamın sebebi iyi açıklayabilmek sadece.

Gandalf Aragorn'a tacını takıyor ve onu tekrar iyiliğin hüküm sürdüğü bir Dünya'nın başına getiriyor :) Aslında Youtube'de izleyeceğiniz çoğu video da İslamiyet karşıtı ve basit tabir ile batının doğuyu yok etmesi olarak komplolar kurulmuş. Ben bunlara katılmadığım için farklı bir bakış açısı ile olayı yorumladım, bence böylesi daha makul. Ben burada yahudi mistizmi veya kabala gibi boğucu tabirler kullanmaktan da kaçındım, çünkü eminim öylesi insanı sıkıyor ve tıpkı diğerlerinin de yaptığı gibi düşünceler empoze etmeye çalışıyor. Olaylara biraz basit bakalım.

Kötülüğün başına Sauron demiştik. Tahmin edeceğiniz gibi Deccal olarak adlandırabiliriz kendisini. Ve tıpkı bildiğiniz gibi vakti gelene kadar hazırlanıyor, kötülüğün amacı ise onu diriltmek. Gerekli şartlar yerine geldiğinde, vakit dolduğunda o gelecek zaten filmdede böyle anlatılıyor. Orclar ve Goblinler de yecuc ile mecuc :P

Aslında konuyu tam tersi ile düşünürsek diğer teoride mantıklı. Ancak dediğim gibi ben olaya farklı bir bakış açısı ile yaklaştım. Şimdilik bu kadar, okuduğunuz için teşekkürler :)

İLLUMİNATİUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum