Úrovně napravitelnosti chyb

363 41 16
                                    

Zdravím vás u další kapitoly. Je trochu podivná, původně jsem ji chtěla označit hvězdičkou, ale přece jen se tady nějaké ty rady objevují. Říkáte si, co to je, ta úroveň napravitelnosti chyb? Jednoduše jsem seřadila základní spisovatelské chyby nebo prostě věci, které se můžou stát, podle toho, jak snadno je považuji za opravitelné. Nejnižší čísla jsou opravitelná nejsnadněji, u nejvyšších je to velmi, velmi těžké. Ale ne nemožné. Klidně můžeme diskutovat, jak to máte seřazené vy, v čem se lišíme, a tak dále.

A proč sem vůbec něco takového dávám? Nevím, jestli se mi to podaří vysvětlit tak, jak to mám v hlavě, ale zkusím to. Chtěla bych, aby si autoři uvědomili, jak složitá bude ona oprava, když zjistí, že onu chybu dělají. Také bych chtěla souhrnně vypsat, jaké chyby se obecně nejčastěji dělají a něco málo i o tom, jak s nimi pracovat. Tato kapitola je ovšem velmi obecná a prosím, nepište mi příklady příběhů, kde něco z toho neplatí. Já totiž vím, že se to nedá aplikovat na vše, o to se ani nesnažím. A také je možné, že v nějakém příběhu bude to pořadí jiné. Ale když už jsem si velmi hrubý koncept této části naťukala do poznámek v mobilu, tak už to tady dám, třeba to někomu něco dá.

1. Přímá řeč, odstavce – Možná to není úplně bez práce, ale v podstatě si stačí jen nastudovat pár relativně snadných pravidel a projít si příběh a oddělit, co odděleno být má. Proto to považuji za nejlehčí úroveň.

2. Gramatika, stylistika, nevhodně zvolené výraz, opakování slov – Tady si nejde všechna chybějící pravidla nastudovat během pár minut, často to chce i roky, ale na druhou stanu, zase stačí, když si seženete korektora nebo když vám ony chyby někdo vypíše.

3. Změna názvu (příběhu, jména postavy...) – Může se to zdát jako jednoduchá záležitost, ale je těžké vymyslet něco, co k příběhu sedí a zároveň je to originální. Kromě toho, autor může mít k určitému názvu i citový vztah. Nicméně se tady stále dá spolehnout na pomoc ostatních, můžou vám napsat své návrhy, které použijete nebo se jimi inspirujete.

4. Drobné nelogičnosti – V tomto případě se nejedná o nelogičnost celé zápletky, ale spíše takové malé odchylky, jako třeba jak postava mohla oslovit jinou, když neměla jak znát její jméno a není nikde vysvětleno, kde k němu mohla přijít. Sami většinou na tuto chybu nepřijdete, často vás na to upozorní ostatní, a někdy musíte pozměnit celou scénu či dokonce scény, abyste tu nelogičnost odstranili, ale myslím si, že se stále jedná o lokální záležitost, která souvisí jen s několika málo místy v příběhu, a tedy se ještě relativně snadno odstraňuje.

5. Odstranění/ nahrazení klišé a rozsáhlejších nelogických scén – Toto už může souviset s celým příběhem, ale na druhou stranu, často stačí, když najdete klíčové scény, kterých se to týká, a přepíšete je, a v ostatních doladíte jen kosmetické detaily. Že nemusíte přepracovávat všechno.

6. Odstranění zbytečných postav – Tohle už je trochu oříšek, protože budete muset odstranit nebo přepsat všechny scény, ve kterých se vyskytují, ale tyto postavy, které v příběhu nemají místo, se zase často objevují jen občas, když se autorovi „hodí do krámu" a často se starají jen o humorné prvky, že nejsou důležité v podstatných scénách.

7. Odstranění spisovatelské vaty – Toto je hodně těžké, protože je těžké vůbec poznat, co to ta spisovatelská vata je, a také vám to třeba naruší délku a souvislost příběhu, takže tam možná budete muset dodat jiné, podstatnější pojítko mezi různými scénami, ale stále nejde o přepracování kompletně celého příběhu.

Rady do větruWhere stories live. Discover now