Vlkodlaci

406 40 18
                                    

Hun

Vítám vás u další kapitoly. Tak trochu jdu s křížkem pro funuse, módní vlna upírů a vlkodlaků už opadává, a hlavně, myslím, že jsem kdysi přímo tady psala, že s tímto tématem nemáte vůbec začínat, že je to obvykle klišé. Ale to je problém celé této příručky, začala jsem ji psát už hrozně dávno a spousta mých názorů se změnila a dnes si myslím, že i když se příběh nepojme úplně od základů originálně, stále může být dobrý, když jsou v něm originální prvky.

A proč jsem se rozhodla napsat kapitolu zrovna o vlkodlacích, když jsem o nich všudevšudy napsala jednu povídku a to ještě jen podle písničky? Víte, nevím, jestli jste to zaregistrovali, před nějakou dobou jsem na svou nástěnku vyvěšovala odkaz (mohl by být stále aktivní), že se založila nová Discord skupina, opět zaměřená na psaní. A v této skupině jsem vedla velmi inspirativní rozhovor s Aisha_Hunter (Zdravím! Snad nevadí, že jsem tě tu označila) právě o pojetí vlkodlaků. V této kapitole nechci tato pojetí nijak hodnotit, je to spíše taková kapitola, co byste si měli rozmyslet, když se o tomto tématu rozhodnete psát. Takže, jedeme na můj oblíbený bodovací seznam:

1) Proměňující x neproměňující se: Je potřeba si promyslet, jestli jsou vaši vlkodlaci vlkodlaky neustále, nebo jsou to lidé, kteří se za určitých okolností, o kterých bude ještě řeč, proměňují. A pokud ano, v co se proměňují? V nestvůru, která nevypadá ani jako člověk, ani jako vlk, nebo přímo ve vlka? Setkala jsem se s tím, že v tomhle autor jaksi nemá jasno a čtenář je pak zmatený, jak jeho proměněný vlkodlak vypadá.

2) Kruté bestie x neškodní vlčci: Je potřeba také vědět, jestli se budete držet toho klasického pojetí, že je vlkodlak bezcitné monstrum, nebo jestli je i po proměně, pokud je přítomna, klidný vlček, který se umí ovládat. Popřípadě samozřejmě můžete nebrat to jako protiklady, ale jako spektru, a vytvořit vlkodlaka, který je docela klidný, ale někdy mu přepne a promění se v krutou bestii. Nebo vlkodlaka, který krutou bestií po proměně je, ale dají se nalézt způsoby, jak ho uklidnit.

3) Vlk samotář x smečka: Je vaše postava na své prokletí sama, nebo kolem sebe má smečku, která ho podrží? Bylo to jeho dobrovolné rozhodnutí, nebo si vybrat nemohl? A je s touto možností spokojený, nebo by chtěl opak? Pokud by si přál opak, snaží se toho nějakým způsobem dosáhnout, nebo se jen rozčiluje nad svým osudem?

4) Alfa, beta, omega? Ano, já vím, že je to mýtus. Vlci ve volné přírodě ve skutečnosti takovou hierarchii nemají, to dělávají jen vlci v zajetí, kteří byli chtě nechtě dáni dohromady. Ale vy nepíšete o vlcích, ale o vlkodlacích. Takže napůl o lidech. A lidé potřebují pevný společenský řád, takže proč by ho nemohli vytvořit právě takhle? Otázka je, jestli to takto chcete mít, nebo si vytvoříte hierarchii podle sebe, případně si do této hierarchie nějaká postavení přidáte.

5) Moc úplňku? Pokud se vaši vlkodlaci proměňují, jak na ně působí úplněk? Promění se za něj vždy? Proměňují se jen za něj, nebo i jindy? A pokud se proměňují i jindy, liší se nějak jejich vlčí chování s tím, když se promění za úplňku? Jsou třeba agresivnější? Nebo se za úplňku vůbec neovládají? Nebo na ně úplněk vůbec nepůsobí?

6) Dobrovolná x nedobrovolná proměna: Můžou se vaši vlkodlaci proměňovat i dobrovolně? Za jakých okolností? A pokud se promění nedobrovolně, kdy se tak stává? Když se třeba hodně rozruší? Nebo se to prostě stává nahodile?

7) Potomci? Pardon, že to píšu tak otevřeně, ale je to dost důležité, taky v tom bývá zmatek. Můžou se vaši vlkodlaci pářit jak v lidské, tak i vlčí/vlkodlačí podobě? A stanou se potomci automaticky také vlkodlaky, nebo musí projít jakýmsi rituálem?

8) Smečka: Pokud ve vašem příběhu figuruje smečka, co musíte splnit, abyste se stali jejím členem? Musíte být pokrevně příbuzní? Nebo musíte projít nějakým rituálem? Či stačí, když se smečka nebo někteří členové smečky dohodnou, že vás přijmou? Můžete se kontaktovat s jinými smečkami? Také byste si měli ujasnit, jaké postavení má ve smečce vaše postava, ať už hierarchii pojmete jakkoli.

9) Kontakt s lidmi? Jsou vaši vlkodlaci v kontaktu s obyčejnými smrtelníky? Jen v lidské, nebo i vlčí/ vlkodlačí podobě? Je dobré, aby se s nimi stýkali nebo s nimi dokonce měli potomky? Jak na ně lidé reagují? Čím se od obyčejných smrtelníků liší?

10) Postoj: Je vaše postava smířená s tím, že je vlkodlak? Nebo se za to nenávidí? Prošla si nějak v průběhu života proměnou tohoto postoje? Ví to o postavě mimo případné smečky někdo? Jak se s tím vypořádal on?

To by bylo asi vše, co mě napadá. Doplnili byste ještě něco, co je třeba si promyslet? Co si o této kapitole a vlkodlacích v příbězích obecně myslíte?


Rady do větruWhere stories live. Discover now