Dotazník o příběhu

1.3K 89 50
                                    

Zdravím. Na internetu koluje spousta dotazníků, většinou o tvorbě postav. Já jsem se přesto rozhodla jeden vytvořit, ale na tvorbu celého příběhu.  Všem dotazníkům, co jsem zatím potkala, totiž něco podle mého názoru nadbývalo nebo chybělo. Neříkám, že tento bude dokonalý, to vůbec, ale za pokus to stojí.

Není nutné vyplňovat každou kolonku, účelem je se nad každou kolonkou zamyslet. Vlastně je skoro nemožné vyplnit všechny, protože některé podotázky mají smysl jen tehdy, když na nadřazenou otázku odpovíte ano. Navíc se některé věci prostě sami dozvíte až v procesu psaní, kdy se k tomuto dotazníku můžete vrátit.

Také není potřeba to vyplňovat popořadě. Naopak, spíše bych si to spíše projela a seřadila si kategorie, jak vám to vyhovuje. Třeba já jsem při vyplňování zjistila, že si po Základních informacích musím sepsat Postavy, abych byla schopná vyplnit začátek, Prostředek a Konec. Dále není potřeba všechno vyplňovat v jeden den, klidně si to rozdělte třeba po oddílech. Některé otázky jsou obsáhlejší, zaberou vám více času. Je možné, že vyplníte jednu a přestane vás to pro tu chvíli bavit. Do ničeho se nenuťte, tento dotazník má být alespoň trochu zábavný.

Snažila jsem se to alespoň trochu přizpůsobit i lidem, kteří vymýšlejí více za pochodu, troufala bych si říct, že to je jeden z hlavních rozdílů, který dělá tento dotazník snad alespoň trochu jiný než je většina podobných. Pokud vás v průběhu vyplňování napadne nějaká doprovodná otázka, která by vám mohla s konkrétním příběhem více pomoct, zařaďte si ji tam. Pokud si myslíte, že je použitelná, můžete se o ni podělit i tady v komentářích.

Mám to odzkoušené i na příběhu, který vymýšlím právě teď, a mně to celkem funguje, ale může to být tím, že jsem to sama vytvořila. Tím chci říct, že je každý individuální a každý píše jinak, tak se na mě, prosím, nezlobte, kdyby vám to přišlo stupidní. Snažila jsem se to vytvořit tak, aby to mohla bez větších potíží vyplnit většina lidí, ale to víte, nemůžu zahrnout všechny. Budu moc ráda za vaši zpětnou vazbu. Kdybyste něčemu nerozuměli, klidně se zeptejte.

Poslední věc je, že jsem to koncipovala spíše na příběhy, které teprve plánujete, ale myslím, že by to šlo využít i na ty rozepsané, ovšem budou některé otázky vyznívat trochu podivně, například ta na první větu a tak podobně.

P.S.: Když jsem to sama vyplňovala, osvědčilo se mi používat různé barvy. Modrou jsem měla pro skoro jisté informace, červené pro informace, nad kterými jsem stále váhala. Hodím pak dotazník bez dodatečných poznámek a po částech i do komentářů, abyste si to mohli překopírovat, pokud to chcete vyplňovat na počítači nebo si to vytisknout.


1. Základní informace:

   1.1. Název:

   1.2. Žánr(y):

   1.3. Téma:

   1.4. Hlavní myšlenky, poselství:

   1.5. Stěžejní scény (pokud už máš nějaké vymyšlené):

      1.5.1. Zaznač důležité scény na časové ose:

      1.5.2. Najdi na této ose hluchá místa, která ještě potřebují domyslet a vypiš si je:

   1.6. Urči pět klíčových slov celého příběhu:

   1.7. Zkus v několika málo větách shrnout celý děj:

   1.8. Rozmysli si, jak budeš příběh vyprávět (chronologicky, retrospektivně...):

Rady do větruWhere stories live. Discover now