Popisy podle obrázků

516 57 31
                                    

Zdravím vás po dlouhé době. Nebojte se, na tuto příručku jsem nezapomněla ani to není tak, že už bych sem neměla co psát, jen je to prostě čím dál složitější přesně vymyslet téma a ještě těžší je zformulovat ho. Ale já pevně doufám, že se mi to tentokrát povedlo a že pro vás bude tato kapitola alespoň trochu užitečná.

Zkrátka a dobře, poměrně nedávno jsem měla takový menší psací blok. Není to nic neobvyklého, já se nikdy nezaseknu na dlouho, ale vždy musím najít nějakou cestu, jak z toho ven. A tentokrát mi pomohlo právě popisování obrázků. A o tom tato kapitola bude. Totiž, sama jsem kdysi radila, že by vám to mohlo pomoct, ale vlastně jsem nechápala opravdový význam svých slov. Radila jsem něco, co mně samotné až tak moc nefungovalo.

Ale, jak jsem zjistila, tak jsem na to celé jen šla špatně. Nechci vám radit, jak postupuji, to vůbec, protože to je individuální. Ale spíše bych tady chtěla dát některé věci, které jsem si sama uvědomila až později a budu věřit, že by se vám mohly hodit. Průběžně snad vysvětlím i důvod, proč se vůbec s popisováním obrázků namáhat. Tak jdeme na to.

1) Chce to dobrý výběr - A to jak stránky, ze které budete tyto obrázky brát, tak samotného obrázku. Co se týče té stránky, jen ve zkratce - google obrázky se mi moc neosvědčily, nezdají se mi vůbec inspirativní. A ty, co jsou, můžu hledat jako jehlu v kupce sena. Zkoušela jsem spoustu různých stránek, ale nakonec mi nejvíce vyhovuje starý známý Pinterest. Má to i tu výhodu, že se z těchto obrázků pak mnohem lépe vytvářejí covery. Ale to je jen můj osobní tip, je na vás, co vám sedne. A klidně můžeme mně nebo čtenářům něco doporučit.

A co se týče samotného obrázku, jedna věc mi dlouho nedocházela. Nejde o to, vybrat si obrázek, který se vám líbí, ale který vás inspiruje. Mám v počítači milion obrázků krajinek, nutno podotknout, že většinou zimních, protože jsem jednu dobu byla zimou posedlá, vlků, stromů... a nedělá mi nejmenší problém je barvitě vykreslit a možná mě to občas i baví. Jenže mi to nic nedá. Podle mě je nejlepší si vybrat takový obrázek, který okamžitě nastartuje vaši fantazii a v podstatě ihned k němu vymyslíte takový minipříběh nebo alespoň jeho část. Nejenže je to lehčí, ale je i větší šance, že vám ten popis opravdu k něčemu bude.

2) Nepopisujte jen to, co vidíte - Tak jako musí dobrý čtenář umět číst i mezi řádky, vy byste měli vidět i za... ehm, pixely obrázku? Asi víte, jak to myslím. Zkrátka, je podle mě mnohem užitečnější popisovat i to, co není na první pohled zřejmé. Je fajn přidat nějaké vaše domněnky, proč to třeba vypadá právě takhle, proč postavy dělají, co dělají... Vždyť i dokonce ve školních slohovkách jsou tyhle věci vítané, tak proč ne v něčem, co by mělo být zábavné? Mně se kupříkladu stává, že z toho vlastně udělám spíše něco mezi úvahou a příběhem, ale k tomu se dostaneme později.

3) Vybírejte, co je vám blízké - Co na tom, že se vám například líbí obrázek princezny, když vás historie, drahé šaty, šperky ani královské záležitostí nezajímají a dokázali byste napsat leda tak klišé o princezně, která chce být raději bojovnicí nebo obyčejnou dívkou, což nechcete? Možná je to blbý příklad a někteří rýpalové by mi v něm jistě našli nějakou slabinu, ale pointa zůstává. Vybírejte si obrázek i podle toho, k čemu máte nějaký vztah a co se vám dobře popisuje, než jen něco, co je hezké a myslíte si, že by se to dobře popisovalo obecně. Zdá se to asi zbytečné tohle psát, ale věřte mi, že jsem tu chybu dělala, takže bych chtěla, aby se toho vyvaroval i někdo další, pokud to tedy nechce udělat jako výzvu.

4) Pište hlavně pro sebe - Také mě už napadlo ty popisy zveřejňovat (mimochodem, na konec vám hodím ukázku toho, jak to v mém podaní vypadá. Na jejím základě bych byla ráda, kdybyste mi dali vědět, jestli byste knihu těchhle popisů uvítali nebo vám přijde, že to na Wattpad nepatří) a není to podle mě špatně, ale v první řadě by měly být pro vás, pokud tím tedy odbouráváte psací blok nebo prostě podporujete kreativitu. Já mám docela štěstí, protože i když se to, co píši pro sebe, a to, co za účelem publikování, pochopitelně liší, není ten rozdíl až tak velký, ale u spousty autorů velký opravdu je. To, že tam ten rozdíl je, není špatně. Není to do jisté míry přetvářka, musíme příběhy upravovat, aby byly srozumitelné i pro ostatní. Ale tady bychom se na to podle mě měli vykašlat a klidně napsat ten popis naprosto chaoticky, hrát si se slovy. Má to být legrace, zábava, pomoc, a to ještě ve větší míře než samotné psaní příběhů. Pokud to bude i tak použitelné, samozřejmě to zveřejnit můžete, ale nedoporučovala bych do toho jít s tímto cílem.

Rady do větruWhere stories live. Discover now